Agentia internationala de rating Moody’s a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute mentinerea ratingului Alpha Bank Romania la calificativul Ba3 pentru depozite si b2 pentru , dar si imbunatatirea perspectivei de rating pentru depozitele pe termen lung, de la stabila la pozitiva.

Actiunea de evaluare reflecta opinia Moody's potrivit careia Alpha Bank Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste imbunatatirea solvabilitatii si a profilului sau de finantare.

Acest fapt a avut ca rezultat alinierea perspectivei ratingurilor Alpha Bank Romania cu perspectiva pozitiva a bancii mama din Grecia, Alpha Bank AE, a carei situatie mai dificila constrange profilul de creditare al Alpha Bank Romania. Alpha Bank Romania a ajuns sa aiba un rating mai bun decat banca-mama, atat la , cat si la depozite, subliniaza Moody’s.

Calificativul "b2" pentru reflecta de asemenea operatiunile Alpha Bank Romania concentrate pe piata interna si depasirea cu succes a dificultatilor legate de finantare si capitalizare, in urma crizei cu care s-au confruntat bancile din Grecia in 2010.

Ca urmare a unei serii de vanzari de neperformante, Alpha Bank Romania si-a imbunatatit substantial indicatorii de solvabilitate. Banca a raportat un nivel al creditelor neperformante de 6% la sfarsitul semestrului I/2018, mult in scadere fata de 14% in 2016.

Moody’s se asteapta ca profiturile Alpha Bank Romania sa se imbunatateasca pe masura cresterii creditarii. Agentia mentioneaza ca profitabilitatea bancii a fost volatila, cu un al activelor de 0,7% in S1/2018 fata de 1,4% in 2017.

O evolutie pozitiva in structura finantarilor Alpha Bank Romania a micsorat dependenta bancii de fondurile de la banca-mama, contribuind la intarirea profilului sau de creditare.

Sursa: Comunicat Alpha Bank