Tax & Finance Forum a avut loc la Brasov pe 15 mai, unde participantii au avut ocazia sa dezbata subiecte de interes din sectorul legislativ, aspecte adresate adresate atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public.

Am prezentat si analizat tendinte si politici fiscale la nivel international, armonizarea legislatiei romanesti, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.

A deschis conferinta Alexandru Comanescu - Associate Director, KPMG Romania, care a vorbit despre alocarea transportului in cazul livrarilor succesive de bunuri, mentionand si aspectele prezente si viitoare ale Directivei 2006/112/CE. "Pentru a putea aplica scutirea de TVA pentru o livrare intracomunitara de bunuri, o persoana impozabila trebuie sa detina urmatoarele: Factura – care trebuie sa contina toate informatiile prevazute la art. 319, alin. (20) din Codul Fiscal, Codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt Stat Membru (valid), Documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt Stat Membru (e.g. CMR), si, dupa caz, orice alte documente, cum ar fi: contractul / comanda de vanzare / cumparare, documentele de asigurare."

In continuare, reprezentantii PwC Romania au abordat aspecte legate de tendintele si etapele in materia inspectiilor fiscale. Georgiana Iancu - Director, Indirect Tax, PwC Romania si Ana Maria Iordache - Partener, D&B David si Baias, asociat PwC Romania au mentionat etapele procedurale ce vizeaza inspectiile fiscale: "Analiza de risc si de selectie a contribuabililor, avizul de inspectie fiscala, inspectia fiscala, decizia de impunere, contestatia fiscala/MAP, decizia de solutionare, actiunea in instanta, CJUE."

Prima sesiune a discutiilor s-a incheiat alaturi de Liviu Gheorghiu - Senior Manager Tax Advisory, Head of the Transfer Pricing Team, MAZARS Romania. Acesta a atins subiectul analizei si documentarii preturilor de transfer. Este de retinut ca "dosarul preturilor de transfer este obligatoriu, se analizeaza inclusiv tranzactiile intre persoane afiliate din Romania, iar documentatia de preturi de transfer a grupului nu este acceptata ca atare de inspectori. De asemenea, in general, termenul de realizare a dosarului este de cel putin 2-3 luni, benchmark-urile trebuie realizate mai intai pe piata din Romania si actualizarea dosarului trebuie facuta anual."

In cea de-a doua sesiune, am dezbatut facilitatile fiscale pentru activitati de cercetare-dezvoltare alaturi de Andreea Cosmanescu, Senior Tax Manager, EY Romania si Valentin Cretu -Tax Manager, International Tax Services, EY Romania - R&D and tax incentives. Acestia au mentionat scutirea de impozit pe venit (R&D) si deducerea suplimentara a 50% din cheltuielile eligibile la calculul impozitului pe profit (R&D). Cine poate beneficia de scutirea de impozit pe profit? "Toate persoanele care sunt incluse in echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare si inovare." Cat despre cei care pot beneficia de deducerea suplimentara, cei doi reprezentanti EY au mentionat "platitorii de impozit pe profit care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare prin mijloace proprii sau in colaborare/asociere/acord, in scopul valorificarii, pe teritoriul Romaniei, al statelor membre UE sau ale Spatiului Economic European."

Despre impozitului pe profit si impozitul pe veniturile microintreprinderilor in conformitate cu prevederile Codului fiscal in 2019 a vorbit Maria Popa, Tax Manager, PKF Finconta. "De la 1 aprilie 2019, platitorii de impozit pe profit/micorintreprinderi pentru a beneficia de fiscal, opt acorda sponsorizari doar catre entitati inscrise intr-un registru special instituit la nivel ANAF, "Registrul entitatilor/unitatilor de cult". In acelasi timp, Legea nr. 30/2019 prevede ca entitate ala acre merge sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in registrul respectiv la data inchiderii contractului de sponsorizare."

*Participarea la eveniment a echivalat cu 5 ore de pregatire profesionala pentru membrii Camerei Consultantilor Fiscali.

Eveniment organizat de BusinessMark, sustinut de: EY Romania, PwC Romania, Mazars Romania, PKF Finconta, AVIS.

Radio-ul oficial al evenimentului: Europa FM.

Eveniment organizat cu sustinerea: Camerei Consultantilor Fiscali, BRCC, BCCBR, Zelist Monitor.

Parteneri media: DeBizz, Financial Market, Transilvania Business, Jurnalul de Afaceri, Administratie.ro, Global Manager, Antreprenor in Romania, Business24, Ziare.com, Curierul National, MoneyBuzz, BirouInfo, Depozitinfo.ro, Financiarul, PRbox.ro, Curierul Fiscal, PRwave, Finzoom.ro, SpatiulConstruit.ro, Portal Management, Business Press, Social Media Romania, Clujul de Buzunar, Rbe Connect, Ziarul Bursa, Manager Express, MATEK, InTurda.ro, InfoOradea, Monitorul de Fagaras, Lumea Satului.

Sursa: BusinessMark