• OTP Asset Management Romania, rezultate pozitive semnificative, in 2016: 30% crestere a activelor in administrare, peste 11% crestere a numarului de investitori;
  • Crestere de peste 32 de ori a pietei fondurilor de din Romania din punct de vedere al activelor in administrare (pana la peste peste 24 de miliarde de lei) si de peste 5 ori din punct de vedere al numarului de investitori (pana la 427.000 de investitori), in ultimii 10 ani;
  • Valoare a investitiei de aproximativ 445 euro/ cap de locuitor, in Romania.
Pe parcursul anului 2016, OTP Asset Management Romania a inregistrat rezultate pozitive, atat in ceea ce priveste numarul de investitori in fondurile administrate (crestere de 11,4%), cat si in privinta activelor sub administrare, ajungand la peste 620 de milioane de lei, la finalul lunii noiembrie 2016 (crestere de 30%). In ceea ce priveste impartirea pe tipuri de , pe parcursul anului, atentia investitorilor s-a indreptat, in continuare, cu precadere spre fondurile de obligatiuni denominate in lei sau euro.

Piata fondurilor de din Romania este in continua crestere, in ultimii 10 ani, inregistrandu-se un numar de peste 427.000 de investitori, ceea ce inseamna o crestere de peste 5 ori. De asemenea, sumele aflate sub administrare si plasate in de au ajuns la un nivel de peste 24 miliarde lei, inregistrand o crestere spectaculoasa de peste 32 de ori, in ultimii 10 ani.

Valoarea investitiei pe cap de locuitor in Romania este de aproximativ 445 euro, mult mai mica decat cea din Ungaria, de 1.807 euro/ cap de locuitor sau decat cea din Polonia, de 1.553 euro. Suma de 445 euro/ cap de locuitor reprezinta doar 75% dintr-un salariul mediu din Romania, in timp ce in Ungaria, investitia in pe cap de locuitor este de peste doua salarii medii, iar in Polonia este de aproximativ 1,7 salarii medii.

Chiar daca evolutia in Romania a fost una accelerata, cifrele statistice din zona Europei Centrale si de Est arata ca romanii mai au inca mult de recuperat fata de cetatenii altor state din regiune, in ceea ce priveste economisirea, indiferent daca vorbim de depozite bancare sau de .

"Statisticile ne arata ca economisirea regulata, pe termen lung, este inca intr-o faza incipienta in Romania, iar daca evolutia nu va avea acelasi trend sustinut de crestere, efectele negative s-ar putea vedea, in viitor, in confortul financiar al romanilor. Pe parcursul ultimilor ani, OTP Asset Management si-a asumat rolul de participant activ in procesul de crestere a educatiei financiare a romanilor, impreuna cu Fundatia Dreptul la Educatie, lansata de OTP Bank Romania in 2014 si cu alti parteneri din piata de , in vederea cresterii constientizarii necesitatii de a economisi constant. Consider ca disciplina de a economisi pe termen lung, intr-un portofoliu diversificat, reprezinta o solutie optima pentru cresterea confortului nostru financiar.", sustine Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romania.

Specialistii OTP Asset Management considera ca in contextul actual, in care nivelul de incertitudine este in crestere la nivel global, este recomandata o abordare prudenta a investitiilor de diversificare a portofoliilor pe diferite tipuri de instrumente financiare si diverse valute. "Aceasta abordare este cea mai potrivita, deoarece diversificarea este principala metoda de protectie pe termen lung, in conditii de asteptat superior produselor de economisire clasice.", adauga Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romania.

O dovada in acest sens este evolutia fondului OTP Global Mix, fond diversificat flexibil, care are atat in obligatiuni, cat si in actiuni si care a inregistrat un de 6.20% in primele 11 luni ale acestui an. Pe ultimul an calendaristic, OTP Global Mix a inregistrat o crestere de 6.28%, in conditii de volatilitate mult mai redusa decat fondurile de actiuni. Fondul are o expunere globala, investind in companii (obligatiuni si actiuni), ale caror servicii si produse le utilizam sau ne intalnim cu ele in fiecare zi. Printre acestea se numara Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Pfizer, Johnson & Johnson, Ahold (Mega Image), Daimler, Bayer, Whirlpool, Boeing, LVMH (Louis Vuitton, Hennessey, Moët), Citi Bank, etc. De asemenea, fondul are expunere si pe o serie de actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, printre care Banca Transilvania, BRD, OMV Petrom, etc.

Prezenta pe piata locala din 2007, OTP Asset Management Romania SAI S.A. se afla in topul celor mai importanti administratori de de din Romania, dupa activele aflate in administrare. Compania administreaza o gama diversa de de , oferind investitorilor posibilitatea de a accesa investitiile in actiuni, prin intermediul OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return si OTP Euro Premium Return, dar si investitiile in titluri de stat si obligatiuni, prin intermediul OTP Obligatiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond si OTP ComodisRO. In prezent, compania deserveste peste 7.900 de investitori, din segmentul de retail si clienti persoane juridice, in opt de .

Sursa: OTP Bank