2018 in retrospectiva: de la crestere sincronizata, la crestere neechilibrata.

OTP Asset Management Romania isi respecta promisiunea de a fi transparent in ceea ce priveste deciziile de si publica analiza de piata "Trenduri Primavara-Vara 2019", al treilea volum care prezinta retrospectiva evolutiei pietelor financiare pe parcursul anului 2018 si asteptarile companiei pentru perioada urmatoare.

De asemenea, OTP Asset Management Romania SAI SA anunta distributia catre investitorii inregistrati in Registrul detinatorilor de unitati de fond OTP Real Estate & Construction la data de 1 aprilie 2019 a dividendului (venitului distribuibil) aferent trimestrului I al anului 2019, in valoare de 3,55492759 lei per unitatea de fond. Performanta fondului in primul trimestru a fost de 8.55%.

Principalele idei privind evolutia pietelor financiare prezentate sunt urmatoarele:
  • 2018 in retrospectiva: de la crestere sincronizata, la crestere neechilibrata;
  • Incetinire economica pe scara larga, dar fara recesiune (inca);
  • Cresterea PIB poate incetini pana la 3,5%;
  • Volatilitatea pietelor financiare, cel mai probabil, ridicata pe parcursul anului 2019;
  • Estimarile pentru finalul anului indica valori ale principalilor indici bursieri internationali peste nivelurile actuale.
Incepand cu anul 2018, epoca conditiilor monetare ultra-relaxate se pare ca a incetat. Ratele mai mari ale dobanzilor in SUA si aprecierea dolarului au condus la conditii financiare mai stricte in intreaga lume, generand efecte negative de contaminare, in special in cazul economiilor emergente cu baze economice mai slabe, cum ar fi Argentina sau Turcia.

Tensiunile comerciale intre cele mai mari doua economii ale lumii, SUA si China, au provocat dureri de cap investitorilor de pe pietele financiare si au inceput sa atarne asupra cresterii economiei globale. Totodata, saga britanica privind Brexit-ul si problemele bugetului italian au creat ingrijorari suplimentare la nivelul Europei. Toti acesti factori au alimentat temerile privind incetinirea globala a economiei mondiale.

Zona Euro a inregistrat la randul ei o incetinire neasteptata pe fondul temerilor privind Brexitul, dar si datorita dificultatilor de productie in industria auto sau protestelor masive din Franta a "vestelor galbene".

Avand in vedere tot acest context, in scenariul nostru de baza, ne asteptam pe parcursul anului 2019 ca ritmul de crestere economica sa se diminueze in continuare in toate economiile cheie ale lumii, fara a intra insa intr-o adevarata recesiune in acest an. Mai mult decat atat, credem ca o viitoare recesiune ar putea fi mai putin severa decat cea din 2008.

In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, credem ca cererea interna puternica, alimentata de conditiile favorabile ale pietei muncii, precum si fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o crestere robusta in acest an, insa o decelerare este de asteptat datorita economiei slabe a zonei Euro.

In privinta Romaniei, ne asteptam la o crestere a PIB-ului de 3,5% in anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodariilor populatiei ar putea fi principalul motor al cresterii economice.

Ne asteptam ca in anul 2019 investitiile sa inregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbtiei fondurilor europene si presiunea asupra companiilor de a imbunatati productivitatea ar putea fi compensate, partial, de mai reduse in sectorul energiei, telecomunicatiilor si financiar.

Nivelul actual al ratelor de referinta BNR, impreuna cu gestionarea prudenta a lichiditatilor, ar putea ramane la acelasi nivel in anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesara o crestere modesta a ratei dobanzii pentru a mentine inflatia bine ancorata de tinta.

Politicile fiscale pro-ciclice si neortodoxe, precum si deficitul de cont curent relativ ridicat si in crestere, semnaleaza acumularea de vulnerabilitati. Prin urmare, este de asteptat ca BNR sa ramana in continuare deosebit de vigilenta.

In ceea ce priveste evolutiile pietelor financiare globale, consideram ca anul 2018 marcheaza intrarea in ultima faza a ciclului economic. Ramanem la opinia ca la nivel global mai este loc de crestere economica pe actualul ciclu economic, insa limitat. Din acest motiv, preferam obligatiunile suverane de calitate (investment grade), in pofida celor corporative.

In contextul actual, lichiditatea este extrem de importanta, astfel, recomandam renuntarea la lichiditate selectiv, doar contra unor randamente extrem de atractive si in conditii de risc controlat.

Suntem optimisti in ceea ce priveste evolutia fondurilor de obligatiuni in lei in perioada urmatoare, avand in vedere oportunitatile oferite de swap-urile EURRON.

Evolutia actiunilor globale pe parcursul anului 2019 pare sa fie condusa de rezultatele razboiului comercial dintre China si SUA. Volatilitatea credem ca va ramane la niveluri ridicate pe parcursul anului 2019, aceasta datorita faptului ca SUA se afla pe sfarsitul ciclului economic, riscul politic si cel macroeconomic planeaza la nivel global. Credem ca in perioada urmatoare, actiunile companiilor cu un bilant puternic (de tip Value) vor supra-performa in detrimentrul companiilor de crestere.

Piata locala de va ramane puternic influentata de doi factori extrem de importanti. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca actionarul majoritar al companiilor de stat sa solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de alta parte, implicatiile modificarii sistemului actual de functionare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat in prezent, dar daca forma actuala va fi modificata drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt si mediu. In aceste conditii, este de asteptat ca obiectivul Romaniei de trecere la statutul de piata emergenta sa se indeparteze pe termen nedefinit.

Razboiul comercial si derapajele populiste reprezinta principalele amenintari pentru pietele financiare pe parcursul anului 2019.

OTP Real Estate & Construction distribuie dividende de 3,55 lei/unitatea de fond

De asemenea, OTP Asset Management Romania SAI SA anunta distributia primului dividend trimestrial catre investitorii fondului OTP Real Estate & Construction. Plata se cuvine tuturor investitorilor inregistrati in Registrul detinatorilor de unitati de la data de 01 aprilie 2019. Valoarea venitului distribuibil aferent trimestrului I al anului 2019 este de 3,55492759 lei per unitatea de fond.

Randamentul fondului deschis de OTP Real Estate & Construction, singurul fond diversificat de din Romania care ofera expunere pe pietele imobiliare globale, a fost in trimestrul I al anului 2019 de 8,55%.

Urmatoarea data de inregistrare a fondului pentru distributie de venituri este 1 iulie 2019.

Sursa: Comunicat OTP Asset Management Romania