Finantarea afacerilor mici si foarte mici este una dintre principalele directii strategice de dezvoltare ale Patria Bank, cu rezultate foarte bune obtinute In ultimii 4 ani: peste 147 de milioane de lei din vanzarea de catre acest tip de afaceri. Patria Bank este prima banca din Romania care a beneficiat Inca din 2015 de o garantie de finantare de catre Uniunea Europeana In cadrul Programului pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EASI), garantie acordata pentru Creditul EaSI, fara garantii reale pentru afaceri mici si foarte mici.

Evolutia finantarilor prin creditul EaSI a Inregistrat o crestere de peste 10% de la an la an, numai In anul 2018 fiind acordate EaSI In valoare de peste 80 milioane de lei, dintr-un total de peste 147 de milioane de lei acordate de la Inceputul programului.

"Ne bucuram ca si In 2018 am fost alaturi de micii afaceristi si producatorii agricoli, care sunt principalii contractori ai creditului EaSI. 63 % dintre creditele EaSI din 2018 sunt contractate de afaceri mici, iar aproximativ 37 % au fost contractate de producatori agricoli, antreprenori cu o cifra de afaceri sub 100.000 de euro, In general. Afacerile cu agricultura (37%), comertul (aprox. 22%), servicii (cca. 16%) si transporturi (aprox. 13%) sunt domeniile de activitate care au beneficiat cel mai mult de avantajele EaSI. Cunoastem In fiecare zi antreprenori dornici sa se dezvolte si sa creasca micile lor afaceri, In pofida tuturor dificultatilor pietei, si ne impresioneaza entuziasmul si energia lor. La randul nostru, le suntem aproape si Ii ajutam nu doar cu bani dar si cu Incredere.", spune Codrut Nicolau, Director General Adjunct, Divizia Comercial, In cadrul Patria Bank.

Marea majoritate a clientilor Patria Bank care au contractat creditul EaSI In 2018 sunt firme organizate sub forma de Societati cu Raspundere Limitata (66%), nu lipsesc Insa Intreprinderile Individuale (16%) si Persoanele Fizice Autorizate (8%). Aproximativ 61% dintre clienti au contractat cuprinse Intre 15.000 – 25.000 de euro, In timp ce aproximativ 39% au solicitat pana In 15.000 euro. 30% din conducerea firmelor finantate este asigurata de persoane de sex feminin, numarul angajatilor fiind In general sub 5 In cea mai mare parte dintre cazuri.

Creditul EaSI fara garantii materiale poate fi solicitat de microIntreprinderi romanesti (indiferent de forma de organizare sau domeniu de activitate) care au maxim 9 angajati si o cifra de afaceri de maxim 2 milioane de euro pe an.

Creditul EaSI se acorda In lei pentru finantarea capitalului de lucru si a activitatilor curente, sau mixt, achizitia de bunuri. Sunt acceptate finantari din orice sursa – depozite, , inclusiv In cadrul proiectelor cu europene, Patria Bank avand expertiza solida si oferind consultanta de specialitate In proiecte. Garantia de la Uniunea Europeana acopera 80% din valoarea creditului, diferenta de 20% fiind sustinuta de Patria Bank fara a solicita garantii materiale.

Creditul EaSI poate fi solicitat si on-line, direct pe site-ul Patria Bank (https://www.patriabank.ro/afaceri-mici/credite/credite-fara-garantii/credit-easi-fara-garantii ) sau telefonic la 0800 410 310 toti cei interesati fiind contactati In cel mai scurt timp de un reprezentant al bancii, procesul de acordare decurgand simplu si rapid ulterior.

Sursa: Patria Bank