Economiile emergente si cele aflate in curs de dezvoltare trebuie sa-si reconstruiasca politicile-tampon si sa-si creasca nivelul de productivitate pentru a sustine cresterea.

Conform proiectiilor, ritmul de crestere economica globala va incetini de la nivelul de 3% (deja revizuit in minus in 2018) la 2,9% in 2019, in contextul perspectivelor de aparitie a unor riscuri de evolutie negativa, a declarat marti Banca Mondiala. Activitatile comerciale si de productie la nivel global au incetinit, tensiunile comerciale au ramas la un nivel inalt, iar unele piete emergente mari se confrunta cu presiuni substantiale din partea pietelor financiare.

Conform prognozelor, ritmul de crestere la nivelul economiilor avansate va scadea la 2% anul acesta, conform raportului intitulat Perspectivele Economice Globale, dat publicitatii in ianuarie 2019. Cererea externa scazuta, costurile de indatorare in crestere si incertitudinile persistente legate de politicile publice vor avea si ele consecinte asupra perspectivelor economiilor emergente si a celor aflate in curs de dezvoltare. Se anticipeaza ca, la nivelul acestui grup de tari, cresterea va ramane constanta, situata la un nivel inferior celui asteptat, adica 4,2% in 2019.

"La inceputul anului 2018, economia mondiala functiona in parametri normali, insa a pierdut viteza in timpul anului si evolutia poate fi mai anevoioasa in cursului anului curent", a declarat Kristalina Georgieva, CEO al Bancii Mondiale. "In conditiile in care economiile emergente si tarile aflate in curs de dezvoltare se confrunta cu anumite neajunsuri de natura economica si financiara, progresele inregistrate la nivel mondial privind reducerea nivelului de saracie extrema ar putea fi pus in pericol. Pentru a-si pastra avantul castigat pana acum, statele trebuie sa investeasca in oameni, sa sustina cresterea incluziva si sa construiasca societati reziliente".

Cresterea exporturilor de marfuri a stagnat, iar activitatea importatorilor de marfuri inregistreaza o decelerare. Cresterea pe cap de locuitor va fi insuficienta pentru a estompa discrepantele existente la nivelul veniturilor, in economiile avansate, in aproximativ 35% din pietele emergente si in economiile aflate in curs de dezvoltare in 2019, cota crescand la 60% in tarile care sunt afectate de fragilitate, conflicte si violenta.

Mai multe evolutii ar putea actiona ca impediment in calea acestor activitati. Controlul mai strict exercitat asupra costurilor de indatorare ar putea duce la diminuarea fluxurilor de si la o crestere incetinita la nivelul mai multor piete emergente si al economii aflate in curs de dezvoltare. Majorarile anterioare inregistrate la nivelul datoriilor publice si private ar putea creste nivelul de vulnerabilitate in fata fluctuatiilor cu care se confrunta conditiile de finantare si atitudinea generala fata de piata. Intensificarea tensiunilor comerciale ar putea avea drept consecinta o crestere globala mai scazuta si ar putea perturba lanturile valorice interconectate.

"O crestere economica robusta este esentiala pentru reducerea saraciei si pentru sustinerea unei prosperitati comune," a declarat Vicepresedintele Grupului Bancii Mondiale pentru Crestere Echitabila, Finante si Institutii, Ceyla Pazarbasioglu.

"In conditiile in care perspectivele economiei globale au devenit mai sumbre, consolidarea planificarii de rezerva, facilitarea relatiilor comerciale si imbunatatirea accesului la finantare vor avea o importanta cruciala pentru a putea face fata incertitudinilor actuale si pentru a putea relua procesul de crestere".

  • Capitolele analitice abordeaza o serie de aspecte-cheie, de relevanta actuala:Sectorul informal, reprezinta aproximativ 70% din forta de munca si 30% din PIB pe pietele emergente si in economiile aflate in curs de dezvoltare. In contextul in care aceasta situatie este asociata unei productivitati scazute, veniturilor din impozite, precum si unui nivel sporit al saraciei si inegalitatii, acest fenomen devine simptomatic pentru oportunitatile pierdute. Reducerea presiunilor fiscale si de reglementare, imbunatatirea accesului la finantare, furnizarea unor servicii publice si educationale mai bune, precum si consolidarea cadrelor de colectare a veniturilor din impozite ar putea spori nivelul de conformare la nivelul sectorului informal, imbunatatind situatia celui formal.
  • Vulnerabilitatile legate de datoria publica in tarile cu venituri scazute sunt in crestere. Desi imprumuturile au dat posibilitatea mai multor tari sa abordeze necesitatile importante din domeniul dezvoltarii, a crescut raportul median datorie - PIB de la nivelul tarilor cu venituri scazute, iar structura datoriei a migrat spre surse de finantare mai scumpe, disponibile in piata. Aceste economii ar trebui sa se concentreze pe mobilizarea resurselor interne, pe consolidarea practicilor de management al datoriilor si investitiilor, precum si pe construirea unor cadre macro-fiscale mai rezistente.
  • Mentinerea nivelului istoric scazut si stabil al inflatiei nu este garantata pe pietele emergente si in economiile aflate in curs de dezvoltare. Presiunile ciclice care au dus la scaderea inflatiei in ultima decada dispar treptat. Factorii pe termen lung care au contribuit la reducerea inflatiei in ultimii 50 de ani - comertul global si integrarea financiara, adoptarea pe scara larga a unor cadre robuste de politica monetara - pot inregistra chiar un revers. Pastrarea unui nivel scazut al inflatiei la nivel global poate deveni o provocare la fel de mare ca si incercarea de a ajunge la nivelul respectiv.
  • Politicile publice menite sa diminueze impactul fluctuatiilor de preturi la alimente, la nivel mondial, pot avea anumite consecinte neprevazute in cazul in care sunt puse in aplicare de mai multe guverne care nu se coordoneaza intre ele. Interventia guvernelor poate oferi solutii pe termen scurt, insa masurile mai ample pot exagera cresterea subita a unor preturi, iar cel mai mare impact va fi asupra populatiei sarace. De exemplu, este foarte posibil ca politicile comerciale introduse in perioada 2010-2011, cand a existat o crestere a preturilor, sa fi provocat un sfert din cresterea preturilor la grau si porumb la nivel mondial. Din cauza cresterii bruste a pretului la alimente in perioada 2010-2011, circa 8,3 milioane de persoane (aprox. 1% din persoanele defavorizate ale lumii) au ajuns in pragul saraciei.
"Elaborarea unor politici fiscale si sociale pentru a creste nivelul de conformare la nivelul sectorului informal, imbunatatind situatia sectorului formal, precum si consolidarea mobilizarii surselor de venituri interne si imbunatatirea administrarii datoriei vor reprezenta prioritati importante pentru decidentii politici in procesul de depasire a provocarilor aferente economiei informale din tarile aflate in curs de dezvoltare", a declarat Ayhan Kose, Director in cadrul Grupului Bancii Mondiale. "In conditiile in care perspectivele economice se diminueaza, aceste eforturi devin din ce in ce mai importante".

Perspective regionale:

Asia de Est si Zona Pacificului: Asia de Est si Zona Pacificului continua sa fie una dintre regiunile aflate in curs de dezvoltare cu cel mai rapid ritm de crestere din toata lumea. Exista asteptari ca procesul de crestere regionala sa prezinte un ritm moderat de evolutie in 2019 (6%), presupunand ca preturile la marfuri raman in mare parte stabile, cererea si schimburile comerciale la nivel mondial inregistreaza si ele cote moderate, iar conditiile de finantare globale devin treptat mai stricte. Ritmul de crestere in China este asteptat sa incetineasca la 6,2%, in conditiile in care continua procesul de reechilibrare interna si externa. Exista asteptari ca restul tarilor din regiune sa inregistreze o crestere de 5,2% in 2019, in conditiile in care cererea rezilienta de pe pietele interne compenseaza impactul negativ al exporturilor aflate in curs de diminuare. Exista asteptari ca procesul de crestere in Indonezia sa ramana stabil, la cota de 5,2%. Avantul economic din Thailanda va incetini in 2019 la cota de 3,8%.

Europa si Asia Centrala: Se anticipeaza ca efectele inca resimtite ale stresului financiar din Turcia vor influenta cresterea regionala in acest an, pe care o vor incetini la 2,3% in 2019. De asemenea, se anticipeaza activitati reduse in Turcia si o incetinire la 1,6% a ritmului de crestere din cauza inflatiei ridicate, a dobanzilor mari si a nivelului scazut de incredere, ceea ce reduce consumul si investitiile. Conform proiectiilor, ritmul de crestere in partea vestica a acestei regiuni, excluzand Turcia, va incetini. Si in Polonia ritmul de crestere va incetini la 4%, pe fondul incetinirii cresterii la nivelul intregii zone euro. Exista asteptari ca procesul de crestere sa incetineasca in intreaga zona estica, pe fondul decelerarii inregistrate la nivelul unor economii mari, inclusiv Rusia, Kazahstanul si Ucraina.

America Latina si Insulele Caraibe: Conform proiectiilor, cresterea regionala va avansa cu un ritm de 1,7% anul acesta, in special pe fondul unei cresteri a consumului privat. Se estimeaza ca Brazilia va creste cu 2,2%, presupunand ca se implementeaza rapid reformele fiscale si ca revenirea nivelului consumului si investitiilor va compensa reducerile cheltuielilor guvernamentale. In Mexic, se asteapta ca incertitudinea politica si perspectivele unor inca modeste sa permita doar o crestere moderata de 2%, in ciuda diminuarii incertitudinilor legate de activitatea comerciala pe fondul anuntului privind incheierea Acordului SUA-Mexic. Se anticipeaza ca Argentina sa inregistreze o scadere de 1,7%, in conditiile in care o consolidare fiscala profunda va genera o pierdere a locurilor de munca, dar si un consum scazut si reduse.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Conform proiectiilor realizate pentru aceasta regiune, cresterea va fi de 1,9% in anul curent. In ciuda unei cresteri modeste a relatiilor comerciale la nivel global si in ciuda conditiilor de finantare externa mai stricte, se anticipeaza ca factorii interni, in special reformele din domeniul politicilor publice, vor sustine procesul de crestere din aceasta regiune. Se anticipeaza ca in acest an se va amplifica usor procesul de crestere la nivelul exportatorilor de petrol, in conditiile in care tarile CCG, luate ca grup, isi accelereaza ritmul de crestere la 2,6%, de la 2% anul trecut. Se asteapta ca Iranul sa scada cu 3,6% in 2019, pe fondul sanctiunilor care isi fac simtite efectele. Pentru Algeria, asteptarile sunt in sensul unei diminuari (2,3%) din pricina scaderii cheltuielilor guvernamentale de anul trecut. Pentru Egipt, se prognozeaza o accelerare la 5,6% a ritmului de crestere in timpul exercitiului fiscal curent, pe fondul sustinerii investitiilor cu reforme care consolideaza climatul de afaceri si pe fondul cresterii consumului privat.

Asia de Sud: Conform proiectiilor realizate pentru aceasta regiune, cresterea va ajunge la 7,1% in anul curent, pe fondul consolidarii investitiilor si a unui consum robust. Pentru India, se anticipeaza o accelerare la 7.3% in exercitiul financiar 2018/19, pe fondul mentinerii consumului la valori robuste si al cresterii investitiilor. Pentru Bangladesh exista asteptari de scadere la 7% in exercitiul financiar 2018/19, in conditiile in care activitatea este sustinuta de un puternic consum privat si de cheltuieli in domeniul infrastructurii. Cresterea in Pakistan este asteptata sa scada la 3,7% in exercitiul financiar 2018/2019, conditiile financiare devenind mai stricte pentru a contracara inflatia crescand inregistrata in tara si vulnerabilitatile externe. Pentru Sri Lanka, se are in vedere o usoara crestere de pana la 4% in 2019, pe fondul unei cereri interne robuste si a unor sustinute prin proiecte de infrastructura. Avantul inregistrat in Nepal in perioada de dupa cutremur, se va diminua, iar cresterea se asteapta sa ajunga undeva la 5,9% in exercitiul financiar 2018/2019.

Africa sub-sahariana: Se asteapta ca procesul de crestere la nivel regional sa se accelereze cu 3,4% in 2019, pe fondul unor incertitudini politice diminuate si al imbunatatirii investitiilor in economiile mari, alaturi de o crestere robusta care continua sa se manifeste in tarile care nu sunt mari consumatoare de resurse. Pentru Nigeria, s-a calculat ca procesul de crestere se va amplifica cu 2,2% in 2019, presupunand ca productia de petrol isi va reveni si ca usoara crestere din mediul privat va determina aparitia unei cresteri si in sectoarele industriale care nu sunt legate de industria petrolului. Pentru Angola, prognoza de crestere pentru 2019 este de 2,9%, pe fondul revenirii din domeniul petrolului, in conditiile au fost descoperite noi resurse si reformele sustin mediul de afaceri. Pentru Africa de Sud, proiectia sugereaza o accelerare modesta cu un ritm de pana la 1,3%, pe fondul constrangerilor resimtite asupra cererii interne si a cheltuielilor limitate din partea guvernului.

Sursa: Banca Mondiala