Astazi, Parlamentul European a aprobat noul Regulament privind practicile comerciale dintre platforme si intreprinderi, care vizeaza crearea unui mediu echitabil, fiabil si bazat pe inovare pentru intreprinderi si comercianti atunci cand utilizeaza platforme online.

Intr-o declaratie comuna, vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, si comisarul pentru economia digitala si societatea digitala, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului:

"Suntem incantati de sprijinul covarsitor exprimat de deputatii din Parlamentul European pentru noile norme privind practicile comerciale ale platformelor online. Este vorba despre primul regulament din lume care abordeaza provocarile relatiilor de afaceri din cadrul economiei platformelor online si, ca atare, reprezinta o etapa importanta a pietei unice digitale, care pune bazele viitoarelor evolutii. Acesta nu numai ca va imbunatati increderea, previzibilitatea si securitatea juridica, ci va oferi si optiuni noi si accesibile in ceea ce priveste masurile reparatorii si solutionarea litigiilor dintre intreprinderi si platforme.

Regulamentul a fost conceput cu gandul la milioanele de intreprinderi mici si mijlocii, pentru ca acestea sa nu se mai confrunte cu suspendari de conturi neexplicate, cu ierarhizari netransparente in rezultatele cautarilor, cu mecanisme de solutionare a litigiilor care nu sunt accesibile financiar si multe alte practici neloiale. De asemenea, regulamentul va aduce beneficii importante consumatorilor, stimuland intreprinderile sa devina active pe platformele online, ceea ce, la randul sau, va conduce la o gama mai larga de produse si servicii, de o calitate mai buna si cu preturi mai mici.

Suntem recunoscatori tuturor partilor implicate, institutiilor UE si statelor membre, pentru eforturile considerabile depuse pentru a ajunge la un compromis bun intr-o perioada foarte scurta de timp. Iata inca o evolutie pozitiva in perspectiva viitoarelor alegeri europene."

Etapele urmatoare

Textul adoptat astazi de Parlamentul European mai trebuie sa fie aprobat in mod oficial de Consiliul Uniunii Europene. Odata aprobat, regulamentul va intra in vigoare dupa 12 luni de la data publicarii in Jurnalul Oficial.

De asemenea, UE a infiintat Observatorul privind economia platformelor online, care va avea sarcina de a monitoriza evolutia pietei si punerea in aplicare efectiva a normelor. Observatorul si-a inceput deja activitatea si va oferi consiliere Comisiei cu privire la necesitatea unor actiuni suplimentare.

Context

Platformele permit accesul rapid si eficient la pietele internationale de consum online, motiv pentru care milioane de intreprinderi de succes apeleaza la acestea. Cu toate acestea, s-a considerat important sa se abordeze aspectele structurale si sa se previna practicile comerciale neloiale.

Comunicarea Comisiei privind platformele online, publicata in mai 2016, a evidentiat anumite domenii in care sunt necesare mai multe eforturi pentru a se asigura un ecosistem bazat pe incredere, legalitate si inovare in UE. Drept urmare, in aprilie 2018, Comisia a prezentat o propunere de Regulament al UE privind echitatea si transparenta practicilor comerciale ale platformelor online si a creat Observatorul privind economia platformelor online. Aceasta initiativa raspunde angajamentului asumat de presedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 2017 de a proteja un mediu de afaceri echitabil, previzibil, durabil si sigur in economia online si face parte, de asemenea, din realizarile pietei unice digitale (care sunt prezentate mai detaliat in aceasta serie de postari de catre vicepresedintele Andrus Ansip).

Noile norme au la baza o evaluare a impactului care include atat dovezile obtinute, cat si punctele de vedere exprimate de partile interesate in cursul unui exercitiu de colectare de date care a durat doi ani.

Sursa: Comisia Europeana