Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit au semnat extinderea Acordului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin si majorarea plafonului cu 450 milioane Euro, oferind astfel 820 milioane Euro intreprinderilor mici si mijloci (IMM) inovatoare din 11 tari in care opereaza bancile ProCredit, inclusiv Romania. Astfel, sumele alocate prin programul de finantare InnovFin cu garantii europene oferita IMM-urilor de catre ProCredit Bank Romania incepand din ianuarie 2016 se dubleaza de la 40 la 80 milioane Euro si pot fi accesate de catre companiile care utilizeaza tehnologii noi, manufactureaza produse noi si investesc in inovarea afacerilor lor.

Acordul a fost semnat sub initiativa InnovFin a Comisiei Europene, garantat prin Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare Orizont 2020 si sustinut de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS). FEIS este pilonul central al Planului Comisiei Europene de Investitii pentru Europa, cunoscut sub denumirea de "Planul Junker". Programul InnovFin permite ProCredit Bank continuarea procesului de finantare a companiilor inovatoare care vor beneficia astfel de acoperire cu garantii din partea FEI in proportie de 50%. De la semnarea acordului InnovFin, respectiv din ianuarie 2016 si pana in prezent, ProCredit Bank a finantat peste 100 IMM-uri prin acordarea de in valoare de cel putin 25 milioane Euro, contribuind astfel la dezvoltarea si cresterea competitivitatii acestor afaceri. Obiectivul bancii pentru urmatorii ani este sa ofere finantare in conditii extrem de avantajoase cat mai multor companii.

Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este parte a "InnovFin – Finantare UE pentru Inovatori", sub Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare, Orizont 2020. InnovFin ofera garantii si contra-garantii pentru finantarea imprumuturilor intre 25.000 Euro si 7,5 milioane Euro, in vederea imbunatatirii accesului la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare medie (pana la 499 de angajati) inovatoare. Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este implementat de catre FEI si se desfasoara cu sprijinul intermediarilor financiari – banci si alte institutii financiare – in statele membre ale Uniunii Europene si tarile asociate. Sub Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin, intermediarii financiari vor avea garantata de catre FEI o cota parte din pierderile aparute in cadrul procesului de creditare.

"Experienta noastra exhaustiva in deservirea IMM-urilor, atat pe zona de servicii bancare dar mai ales pe zona de finantare a acestor clienti, este atuul nostru care ne-a transformat intr-un partener de incredere pentru institutiile financiare europene. Sub parteneriatele cu aceste institutii si in calitate Hausbank pentru un numar semnificativ de IMM-uri inovatoare, sustinem, promovam si stimulam ideile inovatoare si investitiile, facilitand astfel cresterea competitivitatii in piata a afacerilor clientilor nostri. Incurajam si sustinem IMM-urile sa investeasca in dezvoltare, acesta fiind si obiectivul nostru institutional. Extinderea Programului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este rezultatul unui interest crescut din partea clientilor IMM care doresc sa investeasca in modernizarea afacerilor lor, constienti fiind de faptul ca inovatia face diferenta in piata", afirma Mariyana Petkova, Director General Adjunct la ProCredit Bank.

Sursa: ProCredit Bank