Prima jumatate a anului 2019 aduce Patria Bank in zona de profitabilitate, in linie cu obiectivele strategice ale bancii pentru acest an.

Profitul net de 2,8 milioane de lei in primul semestru confirma evolutia pozitiva inregistrata in trimestrul 4 din 2018 si trimestrul 1 din 2019, rezultatul net inregistrand o dinamica pozitiva semnificativa (de la o pierdere de 23,3 milioane lei in primele 6 luni ale anului 2018, la un profit net de 2,8 milioane lei in Semestrul I 2019).

"Anul 2019 este anul de "turn around" pentru Patria Bank. Am intrat in zona de profitabilitate in S1 si am creat premisele pentru a mentine si creste in aceasta noua etapa, bazandu-ne pe o evolutie foarte buna a nivelului creditarii, data de modelul de afaceri consolidat, pe o atenta gestionare a costurilor si noi initiative care ne dorim sa genereze un impact pozitiv asupa clientilor, angajatilor si investitorilor. Concentrarea pe sustinerea antreprenorilor in toate ariile noastre de expertiza - IMM, microfinantare si Agro – imbunatatirea proceselor si interactiunii cu clientii finali, fie ei persoane fizice sau companii, alaturi de produse competitive in zona de retail reprezinta pilonii de baza pentru mentinerea si cresterea profitabilitatii." a mentionat Daniela Iliescu, Director General Patria Bank.

La baza rezultatelor pozitive sta o performanta semnificativ imbunatatita in 2019, acoperind toate ariile bancii:
  • Dinamica pozitiva importanta a veniturilor bancare, bazata in principal pe cresterea veniturilor din dobanzi si sustinuta de cresterea activitatii de creditare in special pe segmentul de clienti persoane juridice si o diversificare a structurii veniturilor din comisioane. Au fost generate noi de cca. 342 milioane de lei, cu o dinamica superioara pe zona de creditare companii (credite IMM, microcreditare si agro) fiind asigurata o crestere a soldului brut de comerciale performante de 80,6 milioane de lei fata de finalul anului 2018.
  • Atenta gestionare a bazei de costuri operationale care a generat o scadere de cca. 8% a acestora fata de aceeasi perioada a anului trecut (excluzand cresterea costurilor ca urmare a majorarii contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare), sub impactul programului de optimizare a retelei de sucursale bancare si a structurii organizatorice, in directa corelatie cu asigurarea unui model de afaceri viabil si a unei structuri interne corespunzatoare acestuia. Efectele optimizarii vor impacta pozitiv si semestrul al 2-lea al anului, printr-o evolutie descendenta a costurilor operationale;
  • Un cost al riscului mai mic cu 78% fata de perioada similara a anului 2018 pe fondul imbunatatirii actiunilor de recuperare, cat si a diminuarii portofoliului de neperformante prin operatiuni de vanzare portofolii (efectuate in trimestrul 4 2018 si trimestrul 1 din 2019).
In acest context, venitul net bancar a inregistrat o evolutie pozitiva cu 19% (cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 24% si a veniturilor nete din comisioane cu 20%) pe fondul continuarii actiunilor menite sa consolideze o structura bilantiera optima inregistrand o imbunatatire a indicatorului "credite brute/depozite" (de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 iunie 2019) si o crestere a ponderii creditelor nete in total active (de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 iunie 2019). De asemenea, baza de costuri operationale a inregistrat o scadere cu 7% (daca se exclude impactul din cresterea contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare de 3,8 milioane de lei).

Pentru perioada urmatoare, Patria Bank urmareste continuarea strategiei de eficientizare a proceselor si de optimizare a costurilor operationale prin implementarea mai multor proiecte strategice – o noua solutie de Internet Banking si Mobile Banking dedicata atat clientilor persoane fizice cat si persoane juridice, finalizarea implementarii unei platforme tranzactionale conform standardelor PSD II, digitalizarea anumitor fluxuri si operatiuni etc. - precum si dezvoltarea de noi produse si procese in vederea diversificarii si simplificarii interactiunii clientilor cu banca.

Sursa: Patria Bank