Indicatorii economici, variind de la impulsul de creditare determinat de Saxo Bank la curba de si neplatile cardurilor de credit indica toate in aceeasi directie - SUA se indreapta spre recesiune.

La finalul anului trecut, majoritatea a adoptat cu nerabdare narativul "cresterii globale sincronizate" si nimeni nu a indraznit sa chestioneze puterea economiei Statelor Unite. Optimismul prevala in comunitatea financiara. Pe masura ce intram in al doilea trimestru al anului 2018, sperantele de crestere sincronizata se spulbera repede caci economia globala sufera o pierdere a elanului (PMI global a scazut la un minim pe 16 luni), iar semnalele de alarma cu privire la o incetinire iminenta tot apar in SUA.

IMPULSUL DE CREDITARE ESTE IN SCADERE

Explicatie: pentru a calcula impulsul de creditare, folosim variatia stocului de detinut de sectorul privat non-financiar (corporatii non-financiare si gospodarii & NPISH) pe baza trimestriala si calculam un al doilea derivat care este in final exprimat ca procentaj din PIB. Impulsul de creditare global Saxo Bank (Saxo Bank Global Credit Impulse) se bazeaza pe 18 tari ce reprezinta 69,4% din ponderea PIB-ului global (ajustat pentru paritatea puterii de cumparare).

Este actualizat cu o frecventa trimestriala pentru a evita prea multe ajustari. Indicele este ponderat PIB si este construit folosind PIB in preturile actuale din Perspectiva Economica Mondiala a FMI pentru a avea acces la prognoze si avand in vedere ca toate datele sunt exprimate in USD.

De la mijlocul anului 2017, indicatorul nostru principal preferat, impulsul de creditare (ce reprezinta fluxul de credite noi din sectorul privat ca procentaj din PIB) a intrat in zona de risc. Impulsul de creditare (total si tari principale) este in scadere, determinat de China si Statele Unite care au o pondere de aproape 1/3 din indicele nostru global. Datele noastre cele mai noi indica faptul ca impulsul de creditare din SUA era la doar 0,4% din PIB in T4 ’17 (dupa ce a inceput sa scada in T3) si ca impulsul de creditare chinez a urmat o tendinta negativa abrupta de la finalul lui 2016, ajungand la minus 2,1% din PIB in T3 ’17.

Pe baza datelor actualizate despre imprumuturile locale non-financiare, cum sunt imprumuturile comerciale si industriale in SUA, avem toate motivele sa credem ca avantul scazut va ramane in vigoare atat in China, cat si in SUA in contextul reducerii gradului de indatorare si al normalizarii politicii monetare.

Intr-o economie cu un efect ridicat de leverage cum este SUA, creditul este un factor cheie determinant al cresterii. Este de asteptat ca generarea de mai putine credite sa se traduca in cerere mai scazuta si private mai scazute in trimestrele viitoare. Exista o corelatie mare de 0,70 (din unu) intre impulsul de creditare american si investitiile fixe private si o corelatie semnificativa de 0,60 intre impulsul de creditare si cererea finala locala.

Pana acum nu a existat niciun semn ca reducerile fiscale ale lui Trump ar putea atenua efectul negativ al unui impuls de creditare scazut prin stimularea planurilor de cheltuieli ale companiilor de . In ultimul sondaj al Federatiei Nationale a Intreprinderilor Independente (NFIB), proportia de respondenti ce planuiesc sa creasca cheltuielile de chiar a scazut la 26%, ceea ce pare sa indice ca trebuie luate in considerare mai multe lucruri decat impozitarea atunci cand conduci o afacere.

SE CONTUREAZA SPECTRUL RECESIUNII

Riscul principal pentru investitori este decalajul tot mai accentuat intre viziunea optimista a pietei care considera riscul de recesiune ca fiind mai mic de 10% si ceea ce spun indicatorii de recesiune despre economie. Acesti indicatori sugereaza ca SUA se afla la finalul ciclului economic - ceea ce nu e vreo surpriza - si sugereaza ca recesiunea e dupa colt, iar politica economica a lui Trump nu pare capabila sa o evite.

Cel mai urmarit indicator este aplatizarea persistenta a curbei randamentului (in prezent la 46 puncte de baza). O inversare a curbei randamentului combinata cu un impuls de creditare negativ a prognozat ultimele cinci recesiuni.

In ultimele decenii, un alt indicator fiabil a fost contradictia in si contracte de leasing comerciale si industriale care a prezis ultimele trei recesiuni. Pe parcursul anului 2017, imprumuturile si contractele de leasing comerciale si industriale au scazut abrupt pentru a ajunge la nivelul de 1,2% (de la an la an) in T4.

Chiar si indicatorii neconventionali trimit semnale de alarma. Vanzarile de produse ale fabricilor de hartie si carton, ce reflecta evolutia vanzarilor si deci dau un semnal cu privire la evolutia viitoare a productiei, sunt in scadere de la inceputul anului. Desi acest indicator este cu siguranta mai putin fiabil decat in trecut datorita digitalizarii economiei, exista inca o corelatie evidenta cu ciclul economic.

VA AMINTITI DE "CONSUMATORUL PUTERNIC"?

Multi sunt tot mai constienti de aceste semnale alarmante, dar deseori incearca sa le diminueze impactul indicand “puternicul consumator american” si faptul ca increderea consumatorilor este la cel mai inalt nivel de la finalul anului 2000.
Desi suntem de acord ca istoria nu se repeta mereu, este interesant de notat ca, din punct de vedere istoric, asemenea niveluri ale increderii consumatorilor au fost urmate de recesiune si de un deceniu pierdut. E cam mare coincidenta, nu-i asa?

INDICATORII SUGEREAZA CA RECESIUNEA E CHIAR DUPA COLT SI POLITICA ECONOMICA A LUI TRUMP NU PARE CAPABILA SA O EVITE

Increderea consumatorilor americani a revenit la un nivel ridicat, dar situatia financiara a gospodariilor ramane sumbra. Gradul de indatorare al gospodariilor este la un nou record de 13 trilioane de dolari, iar cele mai fragile gospodarii incep sa se confrunte cu dificultati serioase datorita ratelor mai mari ale dobanzilor si conditiilor de creditare mai aspre. Infractiunile au crescut considerabil in ultimele cateva luni, mai ales in domeniul imprumuturilor auto subprime unde infractiunile grave au atins proportii de "moment Lehman", la fel ca in cazul cardurilor de credit.

Rata infractionalitatii in cazul imprumuturilor cu card de credit in randul bancilor mici a crescut brusc in mai putin de doi ani pentru a reveni la varful din timpul crizei financiare globale la 5,55% in T4 ’17. Desi proportia de banci mici din totalul de carduri de credit neplatite a scazut considerabil din 2008, evolutia acestui indicator este un semn rau ce ne spune multe despre situatia financiara a celor mai fragile gospodarii americane.

SUA are o economie cu putine economii. In ajunul crizei financiare, insa, rata economiilor personale s-a redresat temporar pentru a atinge un varf de 11% din 1984 pana atunci, inainte de a se prabusi la 3,4% la fel de repede precum a crescut.

Aceasta scadere poate fi explicata prin factori structurali - consumatorul american putin - dar si prin factori ciclici, deoarece dobanzile scazute ofera putine stimulente pentru a economisi, mai ales in cazul activelor cu risc scazut. Dupa cum stim, a economisi inseamna a te pregati pentru ceva neasteptat si, pe baza evolutiei indicatorilor principali americani, viitorul nu arata bine pentru economia SUA.

Cu toate acestea, situatia nu este atat de neagra precum am putea crede. Gospodariile americane nu sunt la fel de prost pregatite ca in 2007/08. Gradul de indatorare al gospodariilor si obligatiile financiare ca pondere din venitul personal disponibil raman mult sub nivelurile lor pre-criza, la 10,2% si, respectiv, 15,8% in T4 ’17, ceea ce sugereaza ca efectele urmatoarei recesiuni ar putea fi mai putin grave decat in 2008 pentru gospodarii. Principala nesiguranta priveste evolutia ratelor dobanzilor: daca continua sa creasca, la fel o vor face si platile datoriilor.

INFRACTIUNILE GRAVE IN DOMENIUL IMPRUMUTURILOR AUTO SUBPRIME AU ATINS PROPORTII DE "MOMENT LEHMAN". 

Sursa: Saxo Bank