Code for Romania si Patria Bank anunta relansarea editiei 2019 a aplicatiei web redirectioneaza.ro, ce vine in sprijinul ONG-urilor care colecteaza formularele 230 de redirectionare a impozitului pe venit de la sustinatorii lor. Acum, platforma poate fi utilizata inclusiv de ONG-urile furnizoare de servicii sociale care colecteaza 3,5% din impozitul pe venit. Redirectioneaza.ro este dezvoltat si este disponibil in mod gratuit gratie muncii unei echipe de voluntari Code for Romania. Proiectul estesustinut de Patria Bank, un activ promotor ce se implica in initiativele in folosul comunitatii.

Lansata in 2018, pe platforma sunt inregistrate pana in prezent peste 550 de ONG-uri din domenii diferite. In timpul campaniei de anul trecut, au fost descarcate peste 3000 de formulare pentru redirectionarea impozitului pe venit.

Anul acesta termenul de depunere al formularului 230 a fost redus de la 25 mai la 15 martie, asadar cetatenii au la dispozitie mai putin de doua luni sa decida catre ce organizatie nonprofit pot redirectiona acest procent din impozit.

Ce vrem sa rezolvam

In fiecare an fiecare cetatean poate alege sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit catre o cauza in care crede si pe care vrea sa o sustina sa isi continue activitatea. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au posibilitatea de a redirectiona cei 2% nu o fac niciodata din doua motive: un proces greoi si lipsa informatiilor centralizate cu privire la ONG-urile pe care le-ar putea sustine. Mai mult, si ONG-urile se confrunta cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirectionare catre audiente foarte largi, intr-un mod simplu, fara consum de resurse suplimentare.

Cum o rezolvam

Redirectioneaza.ro, un proiect Code for Romania sustinut de Patria Bank, contine informatii despre ONG-urile care pot fi sustinute prin simpla redirectionare a 2% din impozitul pe venit. Prin digitalizarea formularului #230 eliminam nevoia unui contact direct dintre organizatii si sustinatori, economisind timp si resurse cheltuite pe actiuni publice in mediul offline.
Pe redirectioneaza.ro orice ONG are posibilitatea de a-si crea un cont in platforma si de a folosi pagina sa dedicata pentru a incuraja oamenii sa redirectioneze acest impozit, in cel mai simplu mod permis de legislatia in vigoare.

Oricine poate sustine ONG-ul favorit in cativa pasi simpli.

Intra pe redirectioneaza.ro si apoi:
  1. Citeste si alege catre ce ONG vrea sa redirectioneze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit.
  2. Completeaza formularul de pe pagina unui ONG.
  3. Descarca fisierul PDF si il printeaza.
  4. Adauga CNP-ul, semneaza formularul si apoi are urmatoarele optiuni:
    • Fie il trimite prin posta, cu scrisoare recomandata, catre unitatea ANAF de care apartii
    • Fie il trimite prin curier sau posta la adresa ONG-ului si se ocupa ei de depunerea lui. Adresele le va gasi in paginile fiecarui ONG pe masura ce completeaza.
Incurajam implicarea civica, de aceea indemnam oamenii sa devina supereroi civici. Daca ei nu pot redirectiona impozitul sau vor sa dea o mana de ajutor in plus, pot descarca formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care vor sa il sustina, il printeaza in mai multe exemplare si il transmit colegilor, prietenilor si familiei si ii incurajeaza sa redirectioneze.

Sursa: Comunicat Patria Bank