• Acordarea primei de stat reprezinta o investitie pentru Stat. Coeficientul de multiplicare poate ajunge de pana la 3 - 3.5 ori a investitiei Statului prin prima de stat.
  • Pentru aproximativ 500 milioane lei investiti de stat pe o perioada de 5 ani in sistemul Bauspar prin acordarea primei de stat, Statul va incasa inapoi cel putin 1.757 mil. lei numai din taxe si impozite
  • IRSOP: 75% dintre cei care economisesc in sistemul Bauspar, utilizeaza fondurile (economii, dobanzi, prima de la stat) pentru imbunatatirea spatiului locativ al familiei
  • Prima prioritate a 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ, intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE - conform Eurostat.
  • Veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumatate cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania.

O analiza de impact al Asociatiei Bancilor de Locuinte din Romania releva faptul ca stimularea cetatenilor sa participe activ si sa economiseasca prin sistemul economisire-creditare in regim colectiv pentru scopuri locativei prezinta multiple avantaje:
  • Statul contribuie activ la maturizarea sistemului prin cresterea atractivitatii economisirii pe termen lung, cu consecinta formarii rapide a masei de repartizare din care se acorda celor care doresc;
  • Sistemul Bauspar are un rol educativ, promovand un comportament diligent in sensul economisirii constante, pe o perioada lunga de timp, in scopul formarii capitalului;
  • Prima de stat se va intoarce in mod incontestabil la buget prin intermediul taxelor si impozitelor generate in lant de locurile de munca mentinute si create atat pe orizontala cat si vertical, de investitiile realizate de romani in imbunatatirea confortului locativ.

O cercetarea IRSOP efectuata in acest sens in anul 2015 evidentiaza ca finantarea investitiilor in domeniul locativ se bazeaza doar 30% pe bancare, si 70% pe proprii reprezentate de: economii 41% (sistemul Bauspar ajutand acest scop), si venituri 29%.

75% cei care si-au adus an-de-an economiile in sistem, dar fara a accesa ulterior , au declarat ca sumele pe care le-au retras ulterior (economiile lor + dobanzi + prima de stat) le-au utilizat tot pentru imbunatatirea spatiului locativ al familiei ( se arata intr-un studiu al BCR Banca pentru Locuinte , realizat de IRSOP).

Mai mult, daca in anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar 55 mil RON, in anul 2015 totalul creditelor acordate insuma 294 mil. RON. Sistemul de economisire-creditare este singurul care a cunoscut o crestere constanta, an de an, chiar si dupa 2010, in toata perioada de criza economica.

Efortul financiar al Statului pentru o perioada viitoare de 5 ani ar ajunge la aprox. 500 mil lei, cu consecinta ca Statul va incasa inapoi cel putin 1.757 mil. lei numai din taxe si impozite, ajungand astfel la un coeficient de multiplicare de pana la 3 - 3.5 ori a investitiei Statului prin prima de stat.

Daca sistemul Bauspar ar functiona normal, pana in 2020 s-ar putea realiza pe baza acestui sistem Bauspar de pana la 1 miliard de Euro, ceea ce ar reprezenta un important vector de crestere economica si bunastare pentru sute de mii de familii de romani.

Prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE - conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumatate cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania.

SISTEMUL BAUSPAR

Ce este economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ?

Mecanismul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cunoscut pe plan international sub denumirea de "Bauspar", reprezinta un sistem bancar special, implementat prin intermediul unor institutii bancare specializate („bancile pentru locuinte”), reprezentand o alternativa pentru finantarea dezvoltarii sistemului locativ, atat pentru constructia/achizitionarea de noi locuinte, cat si pentru modernizarea celor existente.

In esenta, sistemul functioneaza dupa urmatorul mecanism: orice persoana interesata incheie un contract de economisire-creditare, prin care se obliga ca pentru o perioada de timp determinata, sa economiseasca o anumita suma de bani

Statul incurajeaza efortul cetatenilor, indiferent de varsta, de a imbunatati conditiile locative, de a renunta la consumul imediat in beneficiul investitiilor pe termen lung in domeniul locativ, prin acordarea primei de stat, conform legislatiei in vigoare.

La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un cu fixa.

Sursa: ABDLR