Chiar daca e loc de mini-vacanta de Paste si 1 mai, majoritatea romanilor au decis sa-si petreaca sarbatorile acasa. Peste 84% dintre ei spun ca nu vor pleca de Paste si trei sferturi dintre ei au decis ca vor petrece si 1 mai tot acasa, potrivit unui sondaj realizat in perioada 28 martie – 9 aprilie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.588 de respondenti. Comparativ cu anul trecut, numarul celor care prefera sa petreaca 1 mai acasa a crescut cu peste 20 de puncte procentuale.

Aproape un sfert dintre romani au redus si bugetul cheltuit cu ocazia sarbatorilor pascale dar jumatate au declarat ca vor cheltui aceeasi suma ca anul trecut. Poate unul dintre motivele pentru care romanii au decis sa stea acasa de sarbatori, ar putea fi preturile mai mari la cazare. 40% dintre respondenti au declarat ca au observat acest lucru si spun ca preturile au crescut comparativ cu anul trecut.

Asta nu inseamna ca, asa cum este traditia, masa de Paste nu va fi plina de bunatati. Cozonacul, vinul si prajiturile nu vor lipsi de pe masa celor mai multi dintre romani, la fel ca si drobul sau carnea de miel. Unii dintre ei prefera insa sa puna pe masa de Paste si carne de porc, de vita sau curcan.17% dintre ei chiar vor inlocui vinul cu sampanie.

In timp ce aproape 44% dintre romani spun ca au un buget de sub 500 de lei pentru sarbatorile de Paste, doar 14% dintre ei au un buget care depaseste 1.000 de lei. Mare parte din suma merge catre bunatatile pentru masa de Paste – peste 66% vor cheltui intre 100 si 500 de lei. Putin peste 13% dintre ei spun chiar ca bugetul pentru masa de Paste este sub 100 de lei si doar 3% planuiesc sa cheltuiasca peste 1.000 de lei pentru asta.

Cum bugetul pentru sarbatori nu este foarte mare, cheltuielile sunt dramuite cu atentie. Astfel ca 35% dintre romani nu cumpara de obicei cadouri de Paste sau au renuntat sa mai faca asta. Cei care totusi au pus bani deoparte pentru asta, isi indreapta atentia mai mult spre familie (28,34%) sau copii (14,74%).

Pentru ca sabatorile sunt un prilej pentru reduceri si promotii, romanii se uita cu mare atentie la oferte. Aproape 37% dintre romani sunt multumiti si foarte multumiti de promotiile de Paste si doar putin peste 15% nu sunt deloc multumiti de ofertele comerciantilor. Ca sa conteze, o reducere trebuie sa fie peste 30%, spun aproape 60% dintre romani. Cel mai mult, romanii sunt atrasi de reducerile si promotiile la alimente, in proportie de peste 66% si apoi de cele la excursii in tara.

Pentru ca stim cat de importante sunt sarbatorile pentru romani si mai ales sa le petreaca alaturi de cei dragi, fara nicio grija, am lansat imprumutul promotional de Paste, cu costuri la jumatate. Astfel, pentru un promotional de 2.000 de lei, pe 62 de saptamani, prin transfer bancar, rata dobanzii (fixa) este de 26% pe an, DAE 35,51%, valoarea totala platibila este de 2.390 lei. Toate informatiile despre promotie sunt pe www.provident.ro. Promotia este valabila pana in 30 aprilie 2019.

Sursa: Provident