• 44% dintre respondenti sunt de acord ca parintii ar trebui sa isi sustina financiar copiii atunci cand acestia isi cumpara o casa;
  • 35% dintre europenii care nu au in prezent o casa nici nu se asteapta sa o cumpere vreodata;
  • Romanii sunt cei mai deschisi la un mod de trai intr-o familie extinsa, cu parinti si bunici, cu un procent de 22% comparativ cu 13% media europeana.
Peste o treime dintre europenii care in prezent nu detin o casa nici nu se asteapta sa detina vreodata o proprietate avand in vedere costurile in crestere a chiriilor , crestere ponderata a veniturilor si costurile ridicate ale caselor.

Rezultatele apar in cel de al saptelea studiu anual ING International Survey privind pretul caselor si creditelor ipotecare – Sunt preturile caselor prea ridicate?. Raportul complet, ce surprinde viziunea a aproape 15.000 de persoane din 13 tari din Europa, Statele Unite ale Americii si Australia poate fi citit in totalitate aici - www.ezonomics.com/iis.

Renunta la idee

Cei mai multi dintre cei care nu detin o casa, dar nici nu se asteapta sa isi permita sa cumpere una, sunt in Germania (45%), Italia (44%) si Marea Britanie (41%).

Studiu ING arata ca numai 9% dintre europenii ce nu detin o casa in prezent estimeaza ca isi vor cumpara prima casa inainte sa implineasca 30 de ani.

Dintre cei care nu se gandesc sa cumpere o proprietate, 56% spun ca nu estimeaza ca vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipeaza ca preturile vor ramane ridicate, pe de alta parte 16% nu se pot baza pe siguranta locului de munca.

Insa studiul mai arata ca 60% dintre cei care detin o proprietate au cumparat-o inainte de a implini 30 de ani.

Scump si nedrept

Multi cetateni ai Europei simt in mod cert ca preturile caselor sunt prea ridicate in zona lor. 57% o categorizeaza ca fiind scumpa, in timp ce 25% isi platesc cu dificultate rata sau chiria lunara. Chiriasii sunt chiar mai predispusi sa spuna ca piata imobiliara din tara lor este scumpa (62% vs 55%) sau supraevaluata (32% vs 22%).

Cum multi chiriasi se simt depasiti de preturile ridicate, 61% declara ca piata imobiliara locala este pe un curs gresit.

Ar trebui parintii sa intervina?

Dobanzile scazute din ultimul deceniu au dus la o crestere a preturilor imobiliare si au facut achizitia primei case mai dificila.

Conform studiului ING, 72% dintre europeni sunt de acord ca este din ce in ce mai dificil sa cumpere prima proprietate, cu o majoritate de 65% care considera ca este mai dificil din 2015.

Una din solutii ar putea veni din "Finantarea de acasa", in conditiile in care parintii au posibilitatea sa ofere un sprijin financiar. 44% dintre europeni cred ca parintii ar trebui sa le ofere copiilor lor un sprijin financiar atunci cand isi cumpara o casa. 62% dintre europeni ar vedea acest ajutor ca o buna investitie.

Studiul mai arata si o deschidere catre un mod de trai intr-o familie extinsa. 13% dintre europeni isi impart casa cu parinti si bunici, cele mai mari procente fiind in Romania (22%) si Polonia (19%). Putin peste o treime dintre respondenti spun ca ar lua in calcul aceasta varianta pe viitor, cei mai deschisi la idee fiind spaniolii, cu 47%.

Maria Ferreira, senior economist la ING, declara: "Industria imobiliara in Europa se schimba. Casele accesibile devin din ce in ce mai rare, mai ales in zonele urbane, aglomerate, unde cererea mare duce la preturi mai mari de chirii si constructii. Studiul ING arata ca acestea sunt cele mai mari provocari ale tinerei generatii si pentru cei care vor sa cumpere prima proprietate (in special cei care vor sa intemeieze o familie).

Multi tineri europeni se simt exclusi de pe piata imobiliara, fiind frustrati de sansele lor de a putea cumpara o casa in urmatorii 5 ani. Pentru cetatenii unor tari e chiar mai ingrijorator: in cazul a 45% dintre tinerii sub 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, Romania si Spania, jumatate dintre venituri se duc pe chirie sau rata casei. Procentul explica de ce sunt pesimisti cu privire la viitor si cred ca piata imobiliara din tara lor este pe un curs gresit."

Sursa: ING