800 de elevi, din 19 licee din Bucuresti, Cluj si Timis, au participat la cea de-a doua editie a proiectului de orientare profesionala Profesii digitale, dezvoltat de Junior Achievement Romania cu sprijinul Orange Romania.

Scopul proiectului este de a-i ajuta pe tineri sa se cunoasca mai bine, sa gaseasca raspunsuri la intrebari legate de domeniul IT si tehnologie, ca acestia sa poata alege inteligent drumul pe care sa-l urmeze in viitor legat de cariera, tinand cont de abilitatile si competentele personale si de potentialul lor.

Profesorii sustin rezultatele studiilor recente care arata ca tinerii retin si inteleg mai usor informatia predata atunci cand teoria este combinata cu practica si cand au acces la resurse interactive. Astfel, tinerii apreciaza cand profesorii folosesc tehnologia la clasa si tin ore interactive, in care ii implica in dezbateri si lucreaza la mici proiecte, pot comunica si afla raspunsuri la intrebari legate de viitorul lor in lumea educatiei si cea a muncii.

"Profesii digitale este un proiect ambitios, care sprijina elevii de liceu in alegerea corecta a carierei, pentru a gasi solutii, care raspund la probleme reale identificate in societatea moderna si legate strans de abilitatile lor, astfel incat sa se asigure bunul mers al societatii. Un astfel de proiect ii ajuta pe elevi sa se orienteze catre domenii diferite ale economiei, se pot face utili cu inteligenta lor, cu abilitatile lor intr-o lume din ce in ce mai guvernata de tehnologie." – ne-a marturisit la finalul implementarii activitatilor educationale, unul dintre profesorii implicati care preda la Colegiul National Bilingv George Cosbuc din Bucuresti

Modulul Profesii digitale a fost accesat de cadre didactice si elevi inscrisi in programul JA de orientare profesionala, in licee din Bucuresti, Cluj si Timis, prin intermediul unei aplicatii, pe computer si dispozitive mobile, atat in clasa, cat si in afara scolii.

Liceenii au descoperit la clasa, indrumati de profesori, prin resurse digitale de invatare (teste pentru auto-cunoastere, studii de caz despre profesii, exemple de portofoliu personal), intr-o aplicatie interactiva, ce pasi pot urma ca sa se pregateasca pentru meserii ale viitorului (trainer de roboti, arhitect de realitate augmentata s.a.), ce cunostinte si abilitati isi pot dezvolta si care sunt provocarile cu care se pot confrunta.

Sursa: Junior Achievment Romania