Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a lansat prima editie a Programului Formare de Formatori "Educatie si Competenta Bancara pentru profesori" prin care grupe de formatori specializati, cadre didactice din scoli si licee, sunt pregatite in scopul diseminarii conceptelor financiar-bancare in randul elevilor si tinerilor. Comunitatea bancara din Romania sprijina societatea in ansamblu in mod direct, prin astfel de cursuri de formare economico-financiara a profesorilor, pentru a creste sansele de incluziune financiara a tinerei generatii.

Programul ARB, dezvoltat cu sprijinul Institutului Bancar Roman (IBR), se adreseaza profesorilor care predau sau urmeaza sa sustina disciplina optionala "Educatie financiara". Cursul este primul program intensiv de educatie financiar - bancara dedicat profesorilor din Romania si urmareste aprofundarea sau intelegerea conceptelor cheie in ceea ce priveste functionarea sistemului bancar pe care le vor disemina elevilor in cadrul orelor de dirigentie, economie si educatie financiara /antreprenoriala. In acest mod creste receptivitatea elevilor fata de domeniul bancar si isi dezvolta un comportament responsabil fata de resursele financiare.

"Nevoia de educatie financiara la nivel national este considerabil mare, dar un lucru imbucurator este ca Strategia de dezvoltare a Romaniei include tactici de atenuare a deficitului in raport cu media europeana. Asociatia Romana a Bancilor are ca obiectiv strategic cresterea nivelului de educatie financiara a cetatenilor, acesta fiind inclus si in Strategia Nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030 aprobata de Guvern. Ne manifestam intreaga disponibilitate in vederea realizarii acestui deziderat. Toate aceste demersuri au un scop comun, si anume, introducerea educatiei financiare ca materie obligatorie in scoli", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al ARB.

"Institutul Bancar Roman, fondat de Banca Nationala a Romaniei si de Asociatia Romana a Bancilor, reprezinta o platforma de educatie in domeniul financiar-bancar, dedicata atat specialistilor din acest domeniu, dar si publicului larg, tinerilor si elevilor, prin misiunea sa de educator strategic la nivelul economiei nationale. Prin programele sale, institutul contribuie la pregatirea continua a resursei umane din domeniul financiar-bancar si la promovarea educatiei financiare, cu impact direct asupra incluziunii si intermedierii financiare", a declarat Gabriela Hartescu, directorul general al Institutului Bancar Roman.

Prima editie a programului de educatie financiara are ca scop pregatirea unei prime serii de 50 de cadre didactice care sa poata oferi, la randul lor, informatii aplicate in cadrul cursurilor de economie si finante personale elevilor din scolile gimnaziale si licee. Pregatirea este asigurata de lectori specializati si exclude promovarea de produse si servicii bancare. Programul "Educatie si Competenta Bancara pentru profesori" se desfasoara pe parcursul a 10 saptamani si se finalizeaza cu un examen scris. In fiecare sesiune de training sunt prezentate informatii practice si relevante referitoare la organizarea si functionarea sistemului bancar. In perioada urmatoare, IBR va demara inscrierile pentru editiile programului aferente anului 2019.

Asociatia Romana a Bancilor joaca un rol activ in promovarea educatiei financiare pentru sustinerea economiei si facilitarea accesului populatiei la servicii financiare adaptate propriilor nevoi. In acest sens, ARB alaturi de toti stakeholderii industriei financiare si-au asumat proiectul mobilizator in interesul romanilor prin initiativa public - privata Platforma de Educatie Financiara. In premiera pentru industria financiara din Romania in materie de proiecte educationale comune in beneficiul consumatorilor, membrii Platformei de Educatie Financiara au lansat, in luna martie 2018, Manualul practic pentru utilizatorul de servicii financiare. Membrii Platformei Financiare sustin intensificarea eforturilor pentru cresterea nivelului de educatie financiara, inclusiv prin introducerea educatiei financiare ca materie obligatorie in scoli.

In luna iulie 2018, Ministerul Educatiei Nationale, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia Romana a Bancilor au incheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activitati comune in domeniul educatiei financiare si pentru elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Financiara (SNEF).

Sursa: ARB