Asociatia Romana a Bancilor (ARB) sustine participarea elevilor din Romania, cu varsta intre 13-15 ani, la finala nationala a concursului european de educatie financiara European Money Quiz, care se desfasoara la data de 28 martie 2019 in Romania. Cei doi elevi castigatori ai finalei nationale, alaturi de profesorul lor, vor participa la finala europeana care va avea loc la data de 7 mai 2019 la Bruxelles, unde vor concura cu elevi din peste 25 de tari. Castigatorii finalei europene de la Bruxelles vor fi premiati in calitate de campioni europeni ai banilor in 2019 cu un premiu in valoare de 3.000 de euro atribuit clasei.

European Money Quiz este o initiativa comuna de alfabetizare financiara realizata de asociatiile bancare din Europa, sub coordonarea Federatiei Bancare Europene (FBE). In Romania, proiectul este implementat de Asociatia Romana a Bancilor, in calitate de membra a FBE, printr-un parteneriat educational cu Institutul Bancar Roman (IBR).

Finala nationala a European Money Quiz se desfasoara in cadrul European Money Week, program desfasurat la nivelul Federatiei Bancare Europene si al asociatiilor bancare europene, care se va derula in perioada 25-29 martie 2019.

"Incurajam tinerii sa-si testeze nivelul cunostintelor de educatie financiara in cadrul concursului european. Implicarea ARB in cadrul programului European Money Quiz este in linie cu strategia asociatiei de a sustine cresterea nivelului de educatie financiara ca element decisiv in cresterea prosperitatii. Prin implicarea europeana, ARB isi intareste reputatia de motor al educatiei financiare. Ne exprimam speranta ca, intr-un orizont de timp nu foarte indepartat, elevii din scolile din Romania sa urmeze cursuri obligatorii de educatie financiara inca din clasele primare", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Elevii romani care doresc sa isi testeze cunostintele in domeniul financiar pot solicita profesorilor sa ii inscrie in concurs, accesand site-ul www.educatiefinanciara.info/european-money-quiz/. Clasele inscrise in concurs vor intra in competitie, la data de 28 martie 2019, printr-un Test Online, live, prin intermediul platformei Online de invatare Kahoot!. In cadrul concursului national, fiecare echipa raspunde la un numar de 15 de intrebari legate de alfabetizarea financiara, prin intermediul unui quiz in care raspunsul corect trebuie sa fie furnizat cat mai repede posibil. Fiecare echipa raspunde la aceleasi intrebari. Pentru a ajuta elevii sa se pregateasca pentru test, ARB a creat chestionare de test, disponibile pe site-ul www.educatiefinanciara.info/european-money-quiz/.

Asociatia Romana a Bancilor are un rol important in promovarea educatiei financiare, atat in randul adultilor, cat si in randul tinerilor si copiilor. ARB a dezvoltat de-a lungul timpului numeroase programe de educatie financiara, dintre care amintim lansarea Manualului practic pentru utilizatorul de servicii financiare si programul Formare de Formatori "Educatie si Competenta Bancara pentru profesori" prin care grupe de formatori specializati, cadre didactice din scoli si licee, sunt pregatite in scopul diseminarii conceptelor financiar-bancare in randul elevilor si tinerilor. Anul trecut, Ministerul Educatiei Nationale, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia Romana a Bancilor au incheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activitati comune in domeniul educatiei financiare si elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Financiara (SNEF).

Sursa: ARB