Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza in cadrul Global Money Week, in perioada 25 - 31 martie 2019, o serie de actiuni dedicate promovarii educatiei financiare in randul copiilor si tinerilor.

Primul eveniment din saptamana GMW a reunit astazi, la Bursa de Valori Bucuresti, mai multi elevi care au participat la deschiderea sedintei de tranzactionare. De asemenea, elevii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti au participat la o activitate educativa, desfasurata sub forma unui joc, avand ca scop intelegerea notiunilor privind , a unor situatii economice ale societatilor si efectele acestora asupra evolutiei pretului actiunilor.

“Educatia financiara a devenit un punct de reper important in activitatea ASF si sunt increzator ca in timp programele noastre vor avea efecte benefice asupra elevilor si studentilor. Educatia timpurie inseamna consumatori bine informati. Totodata, acest demers creeaza premise excelente pentru dezvoltarea sanatoasa a pietelor financiare”, a declarat Presedintele ASF, domnul Leonardo Badea.

Obiectivele ASF pentru evenimentele care vor fi organizate in cadrul GMW vizeaza in principal cresterea nivelului de constientizare cu privire la importanta educatiei financiare si rolul acesteia in dezvoltarea economica a tarii, imbunatatirea accesului copiilor si tinerilor la notiuni de educatie financiara si la informatii (cresterea nivelului de incluziune financiara), familiarizarea copiilor si tinerilor cu activitati reale, specifice pietei financiare si stabilirea unei relationari cu profesionistii din piata financiara (job shadow), precum si implicarea efectiva a asociatiilor pietei si asociatiilor de protectie a consumatorilor in activitatea de promovare a educatiei financiare si a necesitatii acesteia.

Proiectele de educatie financiara derulate la nivel national de Autoritatea de Supraveghere Financiara, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Educatiei Nationale au avut o contributie importanta la obtinerea premiului Country Award pentru regiunea Europa si Asia Centrala, castigat de Romania in anul 2017. Distinctia a fost acordata la Berlin de catre Child & Youth Finance International (CYFI), organizatorul GMW si una dintre cele mai importante organizatii non-guvernamentale din lume.

Programul de educatie financiara al ASF, pentru anul scolar 2018-2019, include 140 de unitati de invatamant din 31 de judete si Municipiul Bucuresti. Numarul estimat al elevilor care vor participa la acest program se ridica la peste 18.000. Totodata, in cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltarii educatiei financiare in invatamantul universitar, vor participa peste 10 centre universitare din intreaga tara.

Global Money Week este un eveniment international in cadrul caruia comunitati intregi isi unesc eforturile pentru a stimula o mai buna cunoastere a mediului financiar, pentru inlaturarea politicilor financiare depasite si pentru a oferi tinerilor instrumentele si inspiratia necesare pentru a-si modela propriul viitor. Aceasta initiativa a reunit organizatii din 169 de tari si a implicat peste 32 milioane de copii si tineri.

Evenimentele organizate de ASF in saptamana GMW
  • 25 - 31 martie 2019
Saptamana portilor deschise - actiune ce va promova in randul elevilor importanta educatiei financiare. Este o actiune nationala de amploare ce reuneste toate cele trei piete supravegheate de ASF.
  • 25 martie 2019
Traseul educational Bucuresti – actiune in cadrul careia elevi din mai multe licee bucurestene vor parcurge cu un autobuz un traseu in care vor fi incluse obiective socio-culturale, precum si importante cladiri ale vietii financiare din Capitala. Pe parcursul traseului, liceenilor le vor fi sustinute prezentari de catre reprezentantii ASF. Elevii vor primi materiale care sa-i ajute la imbunatatirea gradului de educatie financiara.

Intalnire cu studentii de la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi - Liga Studentilor Economisti din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor organizeaza impreuna cu ASF mai multe sesiuni de comunicari privind importanta educatiei financiare in mediul academic.
  • 26 martie 2019
Ne jucam si invatam! – activitati in aer liber la care participa copii de varsta prescolara sau de scoala primara. Copiilor li se vor prezenta notiuni simple de educatie financiara.

Intalnire cu profesori din alte state sositi in Romania prin programul Erasmus – activitatea se inscrie in sfera actiunilor de educatie financiara si va fi derulata prin intermediul Scolii Superioare Comerciale "Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti.

Concurs de debate pe teme financiare non-bancare pentru liceeni. Competitia se desfasoara sub coordonarea Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), iar etapa finala va avea loc la Scoala Superioara Comerciala "Nicolae Kretzulescu“ din Bucuresti.
  • 27 martie 2019
Ne jucam si invatam! – activitati in aer liber la care participa copii de varsta prescolara sau de scoala primara.

Workshop dedicat profesorilor din invatamantul preuniversitar – actiune ce presupune transmiterea de informatii aferente pietei financiare, utile in dezvoltarea personala si a carierei.
  • 28 martie 2019
Gala EduFin – eveniment aflat la cea de-a treia editie, care are ca obiective popularizarea importantei educatiei financiare si recunoasterea dezvoltarii de proiecte de educatie financiara la nivel national. La acest eveniment participa reprezentanti ai entitatilor reglementate, ai asociatiilor de profesionisti si asociatiilor de consumatori, precum si reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, autoritatilor administratiei publice locale si centrale, alte institutii cu rol important in domeniu din Romania, ambasade, organisme internationale s.a.
  • 29 martie 2019
Saptamana portilor deschise la ASF – eveniment in cadrul caruia elevii vor vizita sediul ASF si li se vor prezenta informatii cu privire la rolul si activitatea Autoritatii.

Mai multe detalii despre actiunile intreprinse de ASF cu ocazia GMW le puteti gasi pe site-ul ASF www.asfromania.ro/edu/.

Sursa: ASF