In contextul aniversarii Centenarului Marii Uniri, Banca Nationala a Romaniei organizeaza in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2018 o serie de activitati de informare si educatie financiara adresate studentilor si elevilor, la sediile structurilor teritoriale ale BNR din Cluj, Timis, Mures, Bihor, Brasov, Maramures si Sibiu si al unitatilor de invatamant locale.

Lansarea oficiala a seriei de evenimente va avea loc luni, 26 noiembrie 2018, simultan, in toate agentiile si sucursalele BNR participante la proiect, prin organizarea unei conferinte dedicate Centenarului. Vor fi abordate subiecte referitoare la rolul BNR in infaptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918 si implicarea in istoria locala si nationala, precum si prezentari pe teme de interes general. La conferinta vor participa, alaturi de specialisti BNR si cadre didactice ale universitatilor partenere, studenti si elevi, reprezentanti ai inspectoratelor scolare judetene, personalitati locale, invitati din mediul financiar-bancar si mass-media.

Dupa incheierea Primului Razboi Mondial si Marea Unire, rolul Bancii Nationale a Romaniei a fost de o complexitate aparte. In contextul in care dupa 1 decembrie 1918 leul a devenit unitatea monetara oficiala pe intreg teritoriul national, Consiliul de administratie al BNR a decis extinderea retelei teritoriale in Banat, Transilvania, Basarabia si Bucovina. Principala operatiune derulata in primii ani de activitate a fost retragerea din circulatie a insemnelor monetare straine si realizarea unificarii monetare, "menita – in opinia guvernatorului Bibicescu – sa cimenteze ideea de stat in cadrul noilor hotare, pe care le-au faurit cu atata eroism moneda si viteaza noastra armata".

Sursa: BNR