Doi elevi ai Colegiului National "Sfantul Sava" vor reprezenta Romania la finala europeana a concursului de educatie financiara European Money Quiz care se desfasoara la data de 7 mai 2019 la Bruxelles si la care participa 28 de state europene. Peste 900 de elevi, cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani, au participat la finala nationala a concursului european de educatie financiara, European Money Quiz, organizata de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) printr-un parteneriat educational cu Institutul Bancar Roman (IBR). 44 de clase din 26 de scoli generale si licee din Romania au concurat la finala nationala si au raspuns la cele 15 intrebari ale Quiz-ului. La finala europeana, fiecare echipa, formata din cate 2 elevi, va raspunde la un numar de 30 de intrebari in limba materna legate de alfabetizarea financiara. Castigatorii finalei europene de la Bruxelles vor fi premiati in calitate de Campioni Europeni ai Banilor in 2019 cu un premiu in valoare de 3.000 de euro atribuit clasei.

"Rata foarte mare a raspunsurilor corecte date de elevii care au participat la concurs, de 88%, arata inca o data faptul ca elevii sunt receptivi la informatii de educatie financiara si este inca o dovada a importantei introducerii educatiei financiare ca materie obligatorie in scoli. Le urez succes celor care ne vor reprezenta la finala europeana", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

European Money Quiz este o initiativa comuna de alfabetizare financiara realizata de asociatiile bancare din Europa, sub coordonarea Federatiei Bancare Europene (FBE). Finala nationala a European Money Quiz a avut loc in cadrul European Money Week, program desfasurat la nivelul Federatiei Bancare Europene si al asociatiilor bancare europene, in perioada 25-29 martie 2019.

Asociatia Romana a Bancilor are un rol important in promovarea educatiei financiare, atat in randul adultilor, cat si in randul tinerilor si copiilor. ARB a dezvoltat de-a lungul timpului numeroase programe de educatie financiara, dintre care amintim lansarea Manualului practic pentru utilizatorul de servicii financiare si programul Formare de Formatori "Educatie si Competenta Bancara pentru profesori" prin care grupe de formatori specializati, cadre didactice din scoli si licee, sunt pregatite in scopul diseminarii conceptelor financiar-bancare in randul elevilor si tinerilor. Anul trecut, Ministerul Educatiei Nationale, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia Romana a Bancilor au incheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activitati comune in domeniul educatiei financiare si elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Financiara (SNEF).

Sursa: ARB