Educatia financiara – un pas spre viitor

In ultimii ani, educatia financiara a devenit o prioritate pentru toti actorii de pe piata financiara (banci, autoritati) care se preocupa permanent de acest subiect si doresc sa sporeasca gradul de cunoastere al populatiei.

Initiativele a caror finalitate o reprezinta cunostintele fiecarui individ permit adoptarea celor mai bune decizii in privinta resurselor financiare, iar un public informat reprezinta un pas in plus spre dezvoltare. Oamenii trebuie sa inteleaga problemele financiare, iar generatiile mai tinere trebuie sa fie informate pentru a sti cum sa actioneze cand se vor confrunta cu produse si servicii din ce in ce mai complexe si implicit vor fi nevoiti sa ia decizii financiare ce au efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Educatia financiara trebuie promovata inca de la varste fragede intrucat rezultatele pe termen lung vor fi mai vizibile si micutii nostri copii si tinerii de azi vor putea deveni consumatori educati sau "viitorii economisti de maine".

Initiativele sunt primul pas spre crearea unui sistem de invatamant si implicit a unei societati in care accentul sa fie pus in special pe educatia financiara a tinerilor, la fel cum se practica si in alte tari.

Banca Nationala a Romaniei a gazduit pe 4 februarie Conferinta Internationala de Educatie Financiara "Spend smart, live smart" – Experiente in domeniul educatiei financiare.

In cadrul acestei conferinte s-au discutat aspecte precum necesitatea implicarii tuturor jucatorilor din piata: BNR, banci, ONG-uri, asociatii de consumatori, dascali, parinti etc. in conturarea unei strategii nationale privind educatia financiara in Romania, necesitatea introducerii educatiei financiare in sistemul de invatamant si au fost prezentate exemple europene de buna practica in domeniul educatiei financiare.

Statistici ingrijoratoare…

Din pacate statisticile cu privire la educatia financiara arata ingrijorator. Romania se afla pe ultimul loc intre statele UE in ceea ce priveste educatia financiara si pe locul 124 din cele 143 de tari.

Daca cel mai bine in clasament sta Danemarca, unde 71% din populatie are un nivel ridicat de cunostinte de educatie financiara, Afganistanul este una din tarile in care nivelul de educatie financiara este de doar 14%.

Ce parere au reprezentantii BNR despre acest lucru si ce este de facut?

Valentin Lazea, econonistul sef al BNR a declarat ca : "Asa cum o persoana care nu are permis nu are ce cauta la volanul unei masini, pe un drum, asa o persoana care vrea un credit si nu raspunde la niste intrebari basic, n-ar trebui sa il primeasca. E o propunere. Il protejam de un pericol mare pe cetatean".

Tinand cont de situatia actuala, reprezentantii BNR, alaturi de bancile comerciale din Romania, sustin impreuna introducerea obligatorie a disciplinei de educatie financiara in scoli, pentru ca suntem ultimii din Europa la nivelul de educatie financiara.

De unde se informeaza tinerii din Romania?

Potrivit unui studiu Erste, familia ramane principala sursa de educatie financiara a tinerilor (95%), scoala detine un procent de 9% si bancile doar 5%.

Cu toate acestea, daca familia nu este dispusa intotdeauna sa ofere sprijin si educatie financiara tinerilor, atunci alternativele ar fi doar scoala sau bancile.

Educatia financiara in Romania

BNR si Ministerul Educatiei Nationale (MEN) deruleaza in prezent un proiect de implementare la nivelul invatamantului primar a disciplinei optionale "Educatie Financiara".

Doamna Ligia Golosoiu, consilier BNR si autor al manualelor de educatie financiara care se studiaza in prezent in scoli la disciplina optionala Educatie Financiara, este un promotor al educatiei finaciare in Romania. De cand a inceput proiectul, copii au dobandit cunostinte despre bani, , servicii bancare, ceea ce a contribuit intr-o mare masura la formarea lor ca oameni.

Initiatoarea proiectelor de educatie financiara din cadul BNR, Ligia Golosoiu, a declarat: "Facem exercitii, coloram, cantam, spunem poezii pe tema banilor si ii invatam ca au valoare, ca sunt obtinuti prin munca parintilor astfel incat sa-i respecte pe parinti pentru munca lor. Am reusit sa lansam si proiectul pentru notiuni introductive in invatamantul prescolar".

In luna ianuarie, la Brasov a avut loc si lansarea proiectului educational "De la joc la educatie financiara” care consta in desfasurarea unor activitati de formare si informare a copiilor, cadrelor didactice si a parintilor, cu privire la notiuni elementare de educatie financiaciara pentru dezvoltare personala si implicit a dezavoltarii comunitare.

Proiectul de educatie financiara in Romania

Implicarea doamnei Ligia Golosoiu dar si a altor cardre didactice si inspectori a facut posibila crearea proiectului de educatie financiara in tara noastra, care acum se afla in al treilea an de desfasurare.

Cum a inceput totul?

Programul a inceput cu proiectarea si pregatirea materialelor pentru elevii din clasele a III-a si/ sau a IV-a in conformitate cu programa scolara.

Initial, in anul scolar 2012-2013 a fost introdus ca proiect pilot in 10 judete, iar in urmatorul an scolar s-a extins si in celelalte judete.

Daca pana acum proiectul era destinat doar claselor a III-a si a IV-a, incepand din acest an scolar 2015-2016, s-a extins la nivelul intregului invatamant primar (clasa pregatitoare, clasa I si a doua).

Proiectul se va aplica in invatamantul prescolar din toata tara, incepand cu semestrul II al acestui an scolar.

Stadiul actual al proiectului

Educatia financiara ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare in conditiile in care asistam tot mai des la aparitia unor produse si servicii din ce in ce mai complexe.

Drept urmare, ea a fost introdusa gradual in scoli, au fost imbunatatite si completate auxiliarele scolare si au fost elaborate materialele de promovare.

Ce isi propune proiectul si cum ii ajuta pe elevi?

Proiectul de educatie financiara si-a propus sa vina in sprijinul elevilor prin faptul ca ii ajuta sa isi contureze o imagine completa despre bani, cea mai importanta resursa financiara.

Acestia pot cunoaste modul in care banii sunt perceputi, castigati, cheltuiti cu chibzuinta, economisiti, investiti, donati in scop caritabil sau imprumutati.

Totodata, elevii dobandesc abilitati de a-si gestiona singuri bugetul si a afla importanta fiecarui banut care se obtine cu atat de multa truda.

Rezultate in primii trei ani ai proiectului

Ca urmare a actiunilor intreprinse, in anul scolar 2014-2015 s-au inscris in proiect peste 45.000 de elevi si 2000 de dascali din municipiul Bucuresti si cele 41 de judete.

Rezultatele primilor trei ani ai proiectului indica faptul ca peste 112.000 de elevi si profesori din Municipiul Bucuresti si cele 41 de judete s-au inscris in acest program.

Provocari si aspiratii…ce va urma?

Printre provocarile si aspiratiile proiectului se numara:
  • Continuarea studierii disciplinei la ciclul primar si extinderea studiului disciplinei la ciclul gimnazial
  • Extinderea parteneriatului dintre BNR SI MENCS pentru o perioada de 4 ani la nivelul invatamantului preuniversitar incepand cu anul scolar 2017-2018
  • Realizarea unor sesiuni de formare pe regiuni geografice (in anul scolar 2016-2017) a cadrelor didactice care predau disciplina educatia financiara
  • Evaluarea procesului didactic prin chestionare aplicate diferentiat pentru elevi, parinti, profesori
  • Organizarea urmatoarelor editii a Concursului National "Olimpiada Micilor Bancheri " si a Simpozionului National " Formarea si evaluarea competentelor in predarea educatiei financiare la nivelul invatamantului primar: metode si tehnici moderne de predare"
  • Implementarea in scoli a celor mai bune proiecte propuse de participanti la Olimpiada (realizarea unei banci live)
  • Initierea unui program de tip "Scoala de vara" pentru finalisti si cei care s-au remarcat in cadrul activitatilor extracurriculare ale proiectului ( ateliere de benzi desenate si abilitati practice, intalniri cu personalitati din mediul financiar - bancar si antreprenorial, vizite la obiective istorice)
  • Ogranizarea in scoli a unor evenimente consacrate sarbatoririi Zilei Internationale a economisirii - 31 octombrie
  • Dezvoltarea in mediul a unei platforme educationale a proiectului
  • Colaborarea tuturor actorilor de pe piata financiar-bancara, protectia consumatorului, BNR si MENC in vedererea realizarii si implementarii strategiei nationale pentru educatie financiara in Romania ca disciplina scolara la nivel preuniversitar.
Implicarea parintilor, a cadrelor didactice si totodata a copiilor va crea o societate cu persoane bine informate si capabile sa ia cele mai bune decizii financiare la fel ca in tarile in care educatia financiara este promovata inca de la varste fragede.

De asemenea, la nievlul tarii noastre, Scoala Gimnaziala Nr 79. din Bucuresti implementeaza proiectul KIDS (Keep Invest Donate Spend) realizat cu sprijinul financiar al comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus+, care va fi prezentat in cadrul sistemelor de educatie financiara in scolile din alte tari.

Strategia de educatie financiara…un pas spre promovarea educatiei…

BNR, cu sprijinul bancilor comerciale si a Ministerului Educatiei Nationale pregatesc strategia nationala cu privire la educatia financiara, prin stabilirea si trasarea unor directii comune in acest sens, la nivel national. Se urmareste de asemenea introducerea obligatorie in scolile din Romania a disciplinei de Educatie Financiara.

Bancile la randul lor, prin actiunile de educare a consumatorilor de produse financiare, vor avea un impact pozitiv asupra promovarii si sustinerii educatiei financiare si implicit crearea unui sistem de invatamant care se poate alinia la cerintele altor tari.

Concluzie

Prin toate demersurile care se fac in acest sens, cu implicarea parintilor, a cadrelor didactice si a celorlalti actori de pe piata (autoritati competente, ONG-uri) educatia financiara va fi implementata in toate scolile din Romania si astfel va deveni o prioritate pentru orice persoana al carei viitor se bazeaza intr-o mare masura pe deciziile financiare bazate pe o buna cunoastere inceputa inca de la varste fragede.