Educatia financiara este o materie optionala in gradinitele si scolile din Romania. De acum, pe copiii nostri ii putem forma asa cum ne dorim, cu vaste cunostinte in domeniul financiar si pregatiti sa ia decizii intelepte in viata.

Nu exista o reteta universal valabila pentru a asigura raspandirea cunostintelor de educatie financiara in randul copiilor. Avem nevoie doar de profesori implicati, care sa ii faca sa inteleaga importanta studierii acestei materii in scoala si care sa aiba un strop de pasiune pentru munca pe care o desfasoara in formarea celor mici. Ei sunt cei care pot sa ii ajute sa descopere si sa parcurga usor si frumos drumul pentru aflarea tainelor educatiei financiare.

Educatia porneste din copilarie

Cea mai fericita etapa a vietii este copilaria. Este etapa in care parintii, cu sperante si vise ce mai tarziu devin realitate, pornesc formarea celor mici pentru viata. Pot incepe cu o calatorie prin lumea financiara. Cei mici vor avea multe de invatat. Parintii constituie pilonul fundamental pentru diseminarea cunostintelor/notiunilor de educatie financiara.

Inceputa in familie si continuata in gradinita si ulterior la scoala, pe tot parcursul vietii, educatia financiara este punctul cheie in dezvoltarea celor mici. Toate actiunile trebuie desfasurate in triada parinte-copil-educator.

Impreuna putem duce educatia la un alt nivel

Ligia Golosoiu, Presedintele APPE, a reusit sa duca educatia financiara la un alt nivel.

Pe parcursul a catorva ani de munca, cu implicare si cu dorinta asidua de a asigura un viitor altfel urmatoarelor generatii de copii care pasesc pe bancile scolii, aceasta a inceput prin conceperea manualelor pentru invatamantul primar, dupa care a continuat cu cele de gradinita, ciclul gimnazial si liceu, acoperind astfel toata aria de invatamant prescolar si preuniversitar.

Doamna Ligia Golosoiu declara ca totul a pornit de la dezvoltarea unui proiect pilot, coborand de la nivelul invatamantul primar, care ulterior s-a extins la invatamantul prescolar.


Sursa video: DIGI24

Joaca, un aliat al celor mici. De la "gradi"….. la liceu

De cele mai multe ori, in joaca copiii pot sa-si insuseasca notiuni, care altfel prezentate ar fi greu de retinut.

Sa concepi notiuni de educatie financiara pentru prichindei de 4-5 ani nu este un lucru deloc usor, dar nu este imposibil. Prin aceasta initiativa, chiar si cei mai mici au ocazia de a dobanzi notiuni elementare inca de la gradinita, prin intermediul jocului.

"Cei mici sunt ca niste buretei care absorb orice informatie buna care le este data, iar prin notiunile elementare introduse in limbajul copiilor se doreste schimbarea mentalitatii inca de la varste fragede. Ei trebuie sa fie generatia care sa respecte munca, munca parintilor si valoarea banilor.

Copiii sunt invatati sa fie generosi. Ei cresc cu notiuni sanatoase, invata sa-si prioritizeze dorintele si nevoile, sa fie mai grijulii si responsabili cu bugetele pe care le au cand vor fi mai mari", spunea Ligia Golosoiu, autoarea manualelor de educatie financiara.

Citeste si: Revista Educatia Financiara 

Kids - o afacere de succes un aliat de nadejde al orelor de educatie financiara

Anul trecut, APPE impreuna cu Tara Interactive au dezvoltat un joc de educatie financiara - "Kids o afacere de succes", o aplicatie recunoscuta si acreditata de Ministerul Educatiei Nationale ca fiind un instrument de lucru in procesul de insusire al notiunilor din domeniu financiar bancar.

Ligia Georgescu-Golosoiu, presedinte APPE, afirma: "Educatia prin joc este cea mai buna modalitate de a exersa capacitatea copiilor de a lua decizii, o parte importanta in viata fiecaruia. Jucandu-se, copiii pot sa-si dezvolte abilitati esentiale, creativitea si gandirea logico-matematica, prin imbinarea formalului cu non-formalul si prin interdisciplinaritatea materiei de studiu. Invatand sa ia decizii intr-un mod distractiv, copiii devin mai responsabili cu banii pentru care ei muncesc sa ii obtina in cadrul jocului <<Kids- o afacere de succes>>."

Dobandite inca de la gradinita, aceste notiuni pot fi aprofundate in scoala primara, in invatamantul gimnazial si chiar liceal. Baza va ramane totusi o varsta foarte frageda.

Cu cat implicarea noastra este mai mare cu atat ii putem ajuta pe cei mici sa stie care este valoarea banilor, sa inteleaga importanta planificarii modului in care ii putem utiliza, sa devina responsabili si chibzuiti.

Chiar daca rezultatele nu sunt vizibile in timp real, pe termen lung acestea se vor vedea in viitorii adulti, care vor avea o vasta cultura financiara si vor putea intelege ca indiferent de gradul de complexitate al produselor si serviciilor alese, ei vor fi capabili sa anticipeze situatiile neprevazute si sa ia decizii financiare in cunostinta de cauza.

Ligia Golosoiu s-a gandit la toate aceste aspecte si a publicat carti/manuale pentru fiecare ciclu de invatamant. Iata titlurile:
  • De la joc … la Educatie Financiara pentru copii de 4-5 ani
  • De la joc … la Educatie Financiara pentru copii de 5-6 ani
  • Educatie Fianciara prin joc – material educational pentru clasa pregatitoare, Clasa I – Clasa a II-a
  • Educatia Financiara – Banii pe intelesul copiilor
  • Educatia Financiara – Banii pe intelesul copiilor – Caietul Elevului
  • Educatia Financiara – Banii pe intelesul copiilor – Ghidul Invatatorului
  • Educatia Financiara – Manual invatamant gimnazial
  • Educatia Financiara – Material didactic pentru liceu


Manualele au un continut prietenos si ii ajuta pe copii si elevi sa devina educati financiar inca de la varste fragede.

Asadar, dispunem de material didactic pentru a descoperi lumea financiara. Voi trebuie doar sa aveti curajul de a porni in acest demers!