Vineri, 22 martie 2019, a fost o zi frumoasa pentru elevii liceului Mihai Viteazul. Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), cu sprijinul Alpha Bank Romania, Mastercard si PayU Romania au lansat Proiectul pilot si cartea Educatie Financiara pentru liceu.

"Noi incercam sa va aducem cat mai aproape notiunile de educatie financiara. E un efort care a inceput cu mult timp in urma: am inceput cu materiale pentru copii de gradinita, am trecut prin ciclul primar, gimnazial, acum am ajuns la liceu", transmitea Cosmin Vladimirescu, Mastercard.

Tiberiu Mercurian, Alpha Bank: "Pentru noi, Alpha Bank, educatia financiara este o care ne preocupa zilnic, iar colaborarea noastra cu APPE nu s-a limitat doar la sustinerea financiara, ci elevii au venit in sediile noastre. Copiii care au participat la Olimpiada Micilor Bancheri au interactionat in mod direct cu personalul bancii.

Anul trecut, la initiativa noastra, APPE impreuna cu Tara Interactive au dezvoltat un joc de educatie financiara - "Kids o afacere de succes", o aplicatie recunoscuta si acreditata de Ministerul Educatiei Nationale ca fiind un instrument de lucru in procesul de insusire al notiunilor din domeniu financiar bancar. Nu ne oprim aici: digitalizarea manualelor este pe lista noastra de prioritati."

Citeste si: De azi, sa ai afaceri este mai usor ... Aplicatia pe mobil "KIDS – o afacere de succes iti vine in ajutor

Sursa video: TVR 2

Proiectul de educatie financiara se va derula pana la sfarsitul acestui an scolar in licee din Bucuresti, Botosani, Alba Iulia, Craiova si Drobeta Turnu Severin, iar elevii din cadrul liceelor inscrise in proiect vor aprofunda cunostintele de educatie financiara cu ajutorul manualului gratuit pus la dispozitie de APPE.

Ligia Golosoiu, APPE a spus: "Astazi suntem la pilonul patru, adica ciclul liceal. Lansam ultima carte din acest ciclu. Proiectul nu se va inchide aici pentru ca vom face tot felul de activitati."

Prima varianta a proiectului a aparut in 2007 si se numea "Banii pe intelesul copiilor".

"La liceu am facut foarte logic cartea. Am pornit de la sistemul bancar romanesc, Banca Nationala a Romaniei, cu obiectivul fundamental si cu atributiile principale, am vorbit despre institutiile de - bancile si operatiunile acestora. Am tratat operatiuni precum economisirea, atragerea de depozite.

Am ales si un capitol despre creditare - este prima data cand tratez creditul pentru ca am considerat ca pana la acesta varsta copiii nu il inteleg bine si nu am vrut ca acestia sa intre debitori in economie, sa inteleaga la ce se angajeaza.

Am vorbit putin si despre riscurile pe care le pot intampina in procesul creditarii, platile (platile online, Internet Banking, Direct debit), despre sau despre notiuni cu privire la comertul electronic si plata la distanta.

Un capitol din manual este dedicat nevoilor si dorintelor, altul bugetului si am incheiat cu protectia consumatorului.

Scopul educatiei financiare este ca toti copiii si elevii sa aiba notiuni elementare de educatie financiara, notiuni pe care sa le aplice in viata de zi cu zi si atunci cand sunt pusi in situatia de a alege un produs sau altul sau de a hotari cum sa gestioneze finantele, sa poata sa ia decizii intelepte pentru a se putea bucura de un anumit nivel de trai.

Acest manual l-am dat deja in tara. Sunt 615 copii care vor beneficia de acest proiect. Din 15 septembrie 2019 vom porni cu educatia financiara pe tot invatamantul preuniversitar, de la gradinita pana la liceu, in scolile care isi manifesta interesul."

Manualul are un continut prietenos si este structurat in 11 capitole.