Disciplina optionala "Educatie financiara" a inceput sa fie predata in invatamantul primar din Romania incapand cu anul scolar 2013-2014. Proiectul a fost demarat de Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale.

Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), membru afiliat INDE/OECD, si-a adus aportul la sustinerea proiectului de educatie financiara inca de la infiintarea sa, in anul 2014, si functioneaza ca un "tampon" intre Ministerul Educatiei Nationale – BNR – banci - companii in vederea asigurarii implementarii unitare a strategiei de educatie financiara.

"Suntem in cel de al saselea an scolar de predare a acestui optional in invatamantul primar, dar iata ne-am extins si la invatamantul prescolar si la cel gimnazial. Numarul celor care il studiaza a crescut de la an la an, respectiv peste 409.100 elevi si dascali din municipiul Bucuresti si din cele 41 de judete se bucura de predarea acestei discipline, dar si copii din Republica Moldova. Acest numar poate fi multiplicat cu 2, 3 sau 4 parinti/bunici/frati", a declarat dr. Ligia Georgescu - Golosoiu, Presedinte APPE.

Din luna martie a acestui an, APPE a incheiat un parteneriat de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale si incepand cu anul scolar 2018 – 2019, APPE a introdus educatia financiara la invatamantul primar din Liceul theoretic "Marin Preda". Incepand cu semestrul II al aceluiasi an scolar, elevii de gimnaziu si de liceu vor incepe sa studieze Educatia financiara sub forma de optional sau folosind metoda integrata.

Dezvoltarea proiectului de educatie financiara de la ciclul primar si pana la liceu se va realiza cu respectarea termenilor din Protocolul de colaborare incheiat intre cele doua institutii.

In data de 12 decembrie 2018, vom marca lansarea oficiala a proiectului in invatamantul preuniversitar (primar, gimnazial si liceal) si vom lansa, de asemenea, materialul didactic care va sta la baza studiului disciplinei in ciclul gimnazial, respectiv cartea Educatie financiara pentru gimnaziu, aparuta in Editura Globo, Bucuresti, 2018.

Facem precizarea ca, in prezent, Educatia financiara se preda la 7 clase din invatamantul primar, cartile fiind oferite "cu titlu gratuit" de catre APPE.

Incepand cu semestrul II al acestui an scolar, 3 clase gimnaziale, insumand un numar de 83 de elevi si dascali, vor incepe studiul acestei discipline scolare. Pana la inceperea semestrului II se va stabili si numarul elevilor de liceu care vor fi inclusi in proiectul pilot de studiere a disciplinei. Toate cartile vor fi, de asemenea, oferite "cu titlu gratuit" de catre APPE.

Alte planuri de viitor:
  • Organizarea unor vizite ale elevilor la institutiile bancare din cartier;
  • Organizarea unei vizite ale elevilor la Muzeul BNR;
  • Realizarea de proiecte de educatie financiara in "Saptamana altfel"; 
  • Realizarea de proiecte de educatie financiara in "Global Money Week"; 
  • Pregatirea elevilor de clase primare pentru participarea la Concursul National de Educatie Financiara – "Olimpiada Micilor Bancheri"; 
  • Organizarea in luna februarie 2019 a unei lansari de carte cu specific financiar, respectiv cartea de Educatie financiara pentru liceu. 

Sursa: APPE