Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE) si Liceul teoretic Marin Preda, cu sprijinul Alpha Bank Romania si FinZoom.ro au organizat in data de 12 decembrie 2018, la Liceul Marin Preda din Bucuresti, un eveniment pentru a marca, in an centenar, lansarea cartii de Educatie financiara pentru gimnaziu.

Evenimentul a avut ca obiectiv prezentarea proiectului national de educatie financiara inceput in anul scolar 2013-2014 si a continutului manualului pe care elevii il vor avea la orele de curs incepand din al doilea semestru al acestui an scolar.

Manualul este impartit in noua capitole care trateaza teme diverse, pornind de la istoria banilor, formele si caracteristicile acestora, nevoi, dorinte, buget personal, economisire si ajungand chiar si la informatii despre protectia consumatorului.

" In cei sase ani de activitate, 409.100 de elevi si profesori au beneficiat de optionalul de Educatie financiara, numar care poate fi multiplicat cu 2, 3 sau 4 parinti/bunici/frati. Obiectivul nostru este ca, in urmatorii cinci ani, sa depasim 1.000.000 de elevi care invata educatie financiara la scoala.

Ne face placere sa va anuntam ca am mai facut inca un pas pentru a fi mai aproape de formarea unor tineri cu un comportament financiar responsabil, prin lansarea manualului de Educatie Financiara pentru Gimnaziu.
Cartile de educatie financiara au fost realizate gradual, de la simplu la complex. Inca de la gradinita copiii se pot familiariza cu notiunile de educatie financiara, pe care le pot aprofunda atat in invatamantul primar, datorita cresterii gradului de complexitate al informatiilor, cat si la gimnaziu.

Mi-am dorit foarte mult ca Educatia Financiara sa fie o materie optionala sau predata interdisciplinar/utilizand metoda integrata. Aceasta are rolul sa ii invete pe copii cum sa se dezvolte in viata de zi cu zi si sa formeze niste tineri care pot fi independenti financiar, care stiu ce inseamna bugetul personal, cum sa cheltuiasca responsabil putinii bani de care dispun, cum sa economiseasca, sa investeasca sau sa devina generosi. In opinia mea, manualele de educatie financiara reprezinta o baza, o temelie a educatiei financiare din Romania si, in acest fel, elevii vor putea acumula noi cunostinte in domeniu si vor fi in masura sa ia decizii responsabile cu privire la bugetul personal. Vor deveni mai chibzuiti/responsabili si respectuosi fata de munca parintilor, fata de bani, de persoane si chiar de institutii"
, a declarat Ligia Georgescu - Golosoiu, Presedintele APPE.

"Educatia financiara este inovatie in educatie chiar prin cartile scrise, pentru ca nu am vazut carti de educatie financira scrise in Romania si prin metodele de predare inovative", spunea prof. Cristiana Mateiciuc - Inspector ISMB.

Citeste Revista educatie financiara pe intelesul tuturor

Conferinta a reunit reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratului Scolar al sectorului 6, mass media, cadre didactice si elevi.

Invitatii au purtat discutii interactive cu elevii Liceului teoretic Marin Preda, care si-au manifestat interesul pentru a studia aceasta disciplina.

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Ne bucuram sa fim alaturi de Ligia Golosoiu inca de inceputul proiectului, de la lansarea primelor manuale de educatie financiara pentru invatamantul primar, dar si pentru gradinita si ne dorim ca aceasta materie sa fie studiata de cat mai multi elevi pentru a avea o cultura solida in domeniul financiar cu ajutorul careia vor face alegeri responsabile."

Natalia Lepadatu, Tara Interactive, Business Development Manager: "Educatia financiara trebuie sa aiba si o parte practica, care sa ne ajute sa intelegem cum aplicam notiunile teoretice invatate la scoala. Cu ajutorul Aplicatiei KIDS – o afacere de succes, care tocmai a fost omologata de MEN, veti fi provocati sa explorati alaturi de Alexandra si Ionut, personajele cartii, caile necunoscute dar fascinante ale unei "afaceri de succes".

Citeste si: De azi, sa ai afaceri este mai usor ... Aplicatia pe mobil "KIDS – o afacere de succes"