• Olimpiada Micilor Bancheri este un concurs de educatie financiara adresat elevilor de clasa a III-a si a IV-a
  • In etapa finala a competitiei, Mastercard a acordat premiul special pentru „Inovatie in Educatie Financiara”
Mastercard a sustinut cea de-a V-a editie a Olimpiadei Micilor Bancheri, la care au participat peste 4.000 de elevi din toata tara, oferind un premiu special pentru "Inovatie in Educatie Financiara", in cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc vineri, 4 mai. La Olimpiada Micilor Bancheri, copiii concureaza pentru a-si demonstra cunostintele la disciplina optionala Educatie Financiara. De la introducerea disciplinei optionale, in anul scolar 2013-2014, si pana in prezent, peste 250.000 de copii din ciclul de invatamant primar au beneficiat de cursurile de educatie financiara.

Editia de anul acesta a Olimpiadei Micilor Bancheri a demarat la inceputul lunii martie, cand elevi din 34 de judete ale tarii si din municipiul Bucuresti au sustinut o proba scrisa de verificare a cunostintelor de educatie financiara. Dupa aceasta prima proba, primii trei elevi cu punctajul cel mai ridicat din fiecare dintre cele 37 de scoli participante au fost admisi in etapa urmatoare a competitiei, unde si-au putut testa creativitatea, utilizand machete, fotografii, desene sau colaje pentru elaborarea propriilor proiecte de educatie financiara.

Cele mai bune 67 de proiecte au fost selectate pentru a participa in etapa finala, care s-a derulat vineri, 4 mai, constand intr-o proba scrisa, pentru departajare. In urma examenului, au fost alesi 8 castigatori, care au fost premiati in cadrul unei festivitati organizate la sediul Scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti. Inainte de festivitatea de premiere, micii bancheri si dascalii lor au vizitat sediul Mastercard, unde au descoperit, intr-un mod interactiv, rolul cardului, modul in care se foloseste un si beneficiile utilizarii acestuia ca metoda de plata.

"Educatia financiara este esentiala unei societati moderne si sanatoase. Ca viitori actori pe scena economica, fie din postura de consumator, fie din cea de antreprenor, elevii de astazi au la indemana toate instrumentele de care au nevoie ca sa dobandeasca nu doar cunostinte-cheie din lumea finantelor, ci si o atitudine responsabila fata de bani. Credem ca aceste elemente ii pregatesc pentru o lume volatila, in continua schimbare, echipandu-i cu o gandire prudenta. Ca lider in industria globala de plati, Mastercard sustine educatia financiara si suntem bucurosi sa inmanam, inca o data, premiul special pentru Inovatie in Educatie Financiara unor mici bancheri cu viziune", a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard Romania.

La editia din 2018 a competitiei, premiul special pentru "Inovatie in Educatie Financiara" din partea Mastercard a fost acordat proiectului "Asociatia copiilor intreprinzatori – Time is Money", inscris de o echipa de elevi din clasa a IV-a de la Liceul Tehnologic "Petru Maior" din Reghin. Sub indrumarea invatatoarei lor, Elena Melania Platon, trei mici bancheri - Darius Ioan Pol, Bianca Andreea Pralea si Paul Andrei Oprea - au impresionat juriul prin atentia deosebita la detalii, intelegerea importantei educatiei financiare si abilitatea de a impartasi din cunostintele lor unei generatii chiar si mai tinere. Astfel, au demonstrat, pentru prima data in acest concurs, faptul ca mentoratul poate incepe chiar si de la aceasta varsta frageda si ca viitorii antreprenori de succes isi formeaza lumea din jur inca din copilarie.

Organizata de Asociatia pentru Promovarea Perfomantei in Educatie, in parteneriat cu ISJ Prahova, Olimpiada Micilor Bancheri face parte din proiectul de introducere si promovare la nivelul invatamantului primar a disciplinei optionale Educatie Financiara, de catre Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale.

Mastercard, ca lider de tehnologie in industria globala de plati, sprijina constant imbunatatirea cunostintelor financiare ale romanilor, motiv pentru care s-a implicat ca partener in proiectul Olimpiada Micilor Bancheri inca de la prima editie. Alte proiecte de educatie financiara sprijinte de Mastercard de-a lungul anilor sunt Educard - platforma de educatie financiara lansata la sfarsitul anului 2009, al carei obiectiv a fost sa contribuie la educarea financiara a consumatorilor - si Tribuna Consumatorilor (www.tribunaconsumatorilor.ro) - o initiativa unica in Romania, fiind prima platforma online care reuseste sa inglobeze informatii corecte si utile pentru toate tipurile de nevoi ale consumatorilor.

Sursa: Mastercard