Reprezinta antreprenoriatul social o componenta importanta a economiei viitorului? Este timpul ca tanara generatie sa caute mereu solutii la problemele sociale? Un exemplu de buna practica este proiectul unei echipe de liceeni - OilCollect - care va participa in iunie, la finala globala a competitiei Social Innovation Relay (SIR) si va concura cu elevi din celelalte 12 tari implicate in proiect.

Cei patru elevi de la Colegiul National I. L. Caragiale din Bucuresti, coordonati de profesoara Mihaela Gavanescu, au castigat finala nationala a competitiei, realizand un prototip de container special, portabil, in care uleiul uzat poate fi colectat si apoi transportat intr-un spatiu pentru prelucrare in vederea reutilizarii. Ideea tinerilor ia in considerare problema uleiului alimentar uzat care are un impact puternic poluant asupra mediului si nevoia de a trai intr-un mediu mai curat si de a-i determina pe oameni sa faca schimbari in comportamentul lor.

"Implicarea mea ca voluntar la competitia Social Innovation Relay mi-a dat incredere ca generatia ce vine din urma este capabila sa aduca imbunatatiri sustenabile planetei noastre, ca sunt constienti de importanta acestui subiect si au curajul sa aiba initiativa. M-a impresionat agilitatea elevilor si capacitatea lor de absorbtie, e interesant cum doar ghidandu-i putin ei devin capabili de elaborarea unor planuri complexe de dezvoltare sociala. Astept cu nerabdare sa vad cum vor evolua aceste proiecte si ce idei vor mai aparea pe viitor." – spune Anca Bobe, Business Analyst la NN si consultant voluntar Social Innovation Relay

Proiectul OilCollect a fost selectat, dupa mai multe etape din cadrul competitiei Social Innovation Relay, derulate la nivel local si national si dupa mentoratul oferit de voluntarii NN Romania. Tinerii au reusit sa impresioneze juriul prin creativitate, utilizarea inteligenta a tehnologiei si motivatia de a se implica intr-o problema curenta a comunitatii, identificand o solutie fezabila.

"Prin participarea la acest proiect, am reusit sa ne maturizam si am invatat sa avem responsabilitati, cu ajutorul indrumarilor si informatiilor primite de la coordonatoarea noastra si al consultantului voluntar care ne-a fost mentor. Avem incredere ca vom reusi sa contribuim la rezolvarea problemelor generate de poluare in Romania." - au marturisit membrii echipei OilCollect

Proiectul Social Innovation Relay (SIR) le ofera liceenilor (15-19 ani) accesul la experienta practica si expertiza antreprenoriala, ajutandu-i sa identifice probleme sociale actuale si schimbari pe care le pot genera in comunitate. Competitia ii provoaca pe elevi sa gandeasca in echipa, colaborand cu mentorii NN, si sa formuleze solutii viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale din comunitate, in diferite domenii. Pe parcursul anului scolar 2018-2019, proiectul educational SIR a implicat, la nivel national, 127 profesori si 4071 elevi din 136 licee din toata tara.

Sursa: Junior Achievment