Am constatat o lipsa in Romania a culturii generale, dar mai ales a celei financiare, precum si lipsa literaturii financiare pentru cei mici, in conditiile in care produsele si serviciile financiare sunt tot mai sofisticate, iar incluziunea financiara lipseste cu desavarsire. Este mare nevoie de a impune respectul noilor generatii fata de munca, bani, institutii, persoane. Trebuie creata o anumita independenta financiara si replierea acestora in caz de somaj.

De aceea, am considerat extrem de necesara implementarea la nivel national a disciplinei optionale Educatie financiara, in acest scop infiintand in anul 2014 Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE).

Inainte de a trece la demararea proiectelor educationale, am facut o cercetare de piata atat in tara, cat si in strainatate. In tarile dezvoltate ale Europei, dar si in tarile din jurul Romaniei se studia educatia financiara fie obligatoriu la scoala, fie optional. In tara noastra, am identificat necesitatea schimbarii mentalitatii noii generatii, respectiv punerea bazelor unui stil de viata nou, chibzuit, responsabil, care nu incurajeaza consumul, nici creditarea, ci economisirea.

Ma ocup de educatia financiara a noii generatii din anul 2007. Consider ca, pentru realizarea educatiei financiare la noi in tara, trebuie ca aceasta disciplina sa fie studiata prin scoala, in mod organizat, pe baza unei programe scolare, prin realizarea unui cadru juridic necesar (incheierea de parteneriate) si prin accesul liber, egal si gratuit al elevilor la manualele scolare. Cea mai mare dificultate in realizarea proiectelor educationale a constituit-o lipsa banilor atat pentru promovarea disciplinei Educatie financiara, cat si pentru distribuirea cu titlu gratuit a materialelor scolare atat in mediul urban, cat si in cel rural.

Am inceput in anul scolar 2013-2014 cu introducerea educatiei financiare la nivelul invatamantului primar. In prezent, derulam trei proiecte, pe parcurs adaugand si educatia financiara la prescolari si un proiect pilot la nivelul gimnaziului. Fiind vorba de un curs optional, Ministerul Educatiei Nationale nu acopera din bugetul sau costul manualelor, ci poate impune acordarea manualelor cu titlu gratuit in baza parteneriatelor incheiate cu diversi terti. Ca atare, APPE trebuie sa stranga din sponsorizari, sa cumpere cartile si sa le distribuie in toata tara celor care au solicitat.

Initial, proiectul a fost sustinut partial de BNR, iar completarea resurselor financiare necesare pentru tiparirea si distribuirea in teritoriu a cartilor era realizata de catre APPE prin intermediul sponsorizarilor obtinute din sistemul bancar si de la companii nationale si multinationale. APPE este deja in al doilea an de cand sustine numai cu ajutorul sponsorilor proiectele educationale, respectiv toate costurile de tiparire si distribuire a manualelor pentru cele trei cicluri de invatamant: prescolar, primar si gimnazial. In martie 2018, Ministerul Educatiei Nationale a incheiat un parteneriat de colaborare cu APPE pentru continuarea introducerii la nivel national a disciplinei optionale Educatie financiara in invatamantul preuniversitar, respectiv in cele trei cicluri ale invatamantului: prescolar, primar si gimnazial.

Scopul proiectelor:
 • Cresterea gradului de implicare a cadrelor didactice, a copiilor si a parintilor acestora in activitati de educatie financiara si cunoasterea mai buna a particularitatilor culturale romanesti. 
 • Conturarea unei imagini complete a modului in care banii sunt perceputi, castigati, cheltuiti cu responsabilitate, economisiti, investiti, donati in scop caritabil sau imprumutati in societatea de azi, concomitent cu dobandirea unor abilitati de gestionare a lor, imprimand copiilor respect fata de munca si fata de bani. 
Educatia Financiara este predata ca obiect de sine statator, interdisciplinar sau folosind metoda integrata, in cadrul unei arii curriculare. Aceasta disciplina a fost introdusa gradual in scoli, au fost imbunatatite manualele si au fost elaborate materiale de promovare.

S-au inscris la acest curs optional:
 • din invatamantul primar - peste 250,000 elevi si dascali din 41 judete si din Municipiul Bucuresti, inclusiv elevi din Republica Moldova 
 • din invatamantul prescolar - peste 79,000 prescolari si educatoare din Municipiul Bucuresti si din tara. 
Incepand cu anul scolar 2017-2018, Educatia financiara se preda si la gimnaziu prin dezvoltarea unui proiect pilot in jud. Arges, Bacau, Bihor, Maramures, Mehedinti, Prahova,Timis,Vaslui. Sunt inclusi, la cerere, si elevi din Republica Moldova.

Proiectele se bucura de importanta la nivel national (disciplina se preda in toate judetele), dar si la nivel international. Promovari ale acestora la BCE si la reuniunile internationale ale Child and Youth Finance International (unde Romania a obtinut doua premii in anul 2014 si in 2017) si la OECD (APPE fiind membru afiliat la acesta institutie din 2017).

Derularea proiectelor, a presupus si realizarea unor activitati specifice care sa contribuie la imbinarea educatiei formale (scoala) cu cea non-formala, la realizarea interdisciplinaritatii prin actiuni ca:
 • Saptamana altfel cu vizite la Muzeul BNR, la banci, Global Money Week 
 • Olimpiada Micilor Bancheri pentru invatamantul primar, un concurs national de educatie financiara ajuns la cea de a V-a editie, inscris in CAEN MEN 2018, concurs premiat de Bursa de Valori Bucuresti cu ocazia deschiderii anului bursier 2018 
 • Proiecte si afise prin imbinarea elementelor de matematica, istorie, antreprenoriat, muzica, desen, tehnica negocierii etc. 
Educatia financiara reprezinta inovatie in educatie. In acest sens, am organizat si pentru dascali conferinte nationale si internationale pe tema educatiei financiare, dar si simpozioane nationale precum cele doua editii din 2015-2016 ale Simpozionului national "Formarea si evaluarea competentelor in predarea educatiei financiare la nivelul invatamantului primar: metode si tehnici moderne de predare".

In plus, in vederea desfasurarii orelor de educatie financiara, APPE, in parteneriat cu CCD si ISJ Maramures a depus documentatia in vederea acreditarii unui curs de formare continua pentru profesorii din invatamantul preuniversitar care doresc sa predea educatie financiara. Cursul de formare continua pentru educatie financiara a fost aprobat prin Ordinul nr. 3019/ 08.01.2018 al Ministrului Educatiei.

APPE, in colaborare cu AlphaBank Romania SA si dezvoltatorul Tara Interactive a lansat "KIDS – o afacere de succes", prima aplicatie on line de educatie financiara din Romania, ca un mod distractiv prin care prescolarii si elevii din clasele primare vor invata si vor putea exersa concepte financiare care sa ii ajute sa gestioneze banii de-a lungul vietii.

Kids – o afacere de succes, disponibil acum pentru descarcare pe dispozitive iOS si Android si online pe site-ul appe.ro, este o combinatie de joc educational (cu notiuni teoretice), cu rezolvari de probleme (problem-solving) si puzzle. Prin predarea educatiei financiare in scolile din Romania, urmarim aplicarea celor mai bune practici din Uniunea Europeana (recomandate atat de OECD, cat si de BCE) cum ar fi: utilizarea aplicatiilor informatice pe teme economice (gamification) sau digitalizarea manualelor in vederea formarii unei generatii mai responsabile cu finantele.

Provocari si aspiratii
 • Continuarea studierii disciplinei Educatie Financiara la nivelul celor trei cicluri ale invatamantului preuniversitar, respectiv prescolar, primar si gimnazial. 
 • Organizarea unor sesiuni de formare a cadrelor didactice pentru predarea Educatiei Financiare 
 • Implementarea in scoli a celor mai bune proiecte propuse de participantii la Olimpiada micilor bancheri (exemplificam realizarea unei banci-live). 
 • Organizarea in scoli de activitati consacrate sarbatoririi Zilei Internationale a Economisirii – 31 octombrie, Global Money Week. 
 • Initierea unui program "Scoala de Vara" pentru finalistii olimpiadei si elevii care s-au remarcat in cadrul activitatilor extracurriculare din proiect 
 • Digitalizarea treptata a manualelor. 
Articol aparut in Newsletterul AAFBR Nr.6, Iunie 2018

Autor: Ligia GOLOSOIU, Doctor in Economie, Presedinte APPE