Povestile ne plac, la orice varsta am fi, iar daca povestile se incheie si cu lectii pretioase pentru elevi, atunci reusita proiectului este asigurata.

Doamna Ligia Golosoiu, Presedinte APPE, a aceptat invitatia noastra de a vorbi atat despre revista de Educatie Financiara, cat si despre optionalul de Educatie Financiara.

Dupa discutia ce ne-a dezvaluit o multime de informatii interesante despre educatia financiara, ne dorim ca aceasta sa devina parte din timpul dedicat cunoasterii pentru orice copil sau elev din invatamantul prescolar, primar, gimanzial sau liceal.

Va invitam sa parcurgeti interviul realizat cu Doamna Ligia Gogosoiu si, daca v-a placut, nu uitati sa le transmiteti si prietenilor ca educatia financiara nu este doar o poveste, ci este cel mai bun mod de invata cum sa iei decizii intelepte in domeniul financiar.

FinZoom.ro: Ce a aparut mai intai revista sau manualul de educatie financiara pentru cei mici?

Ligia Golosoiu: In mod concret, manualul a aparut inaintea revistei, insa, pachetul educational a fost conceput incluzand si revista.

FinZoom.ro: Care este povestea revistei de educatie financiara (cum a aparut ideea de a scoate o astfel de publicatie)?

Ligia Golosoiu: Revista reprezinta, de fapt, un manual de educatie financiara prin care se disemineaza metode si tehnici de predare inovatoare, exemple de buna practica si se dezvolta, se aprofundeaza unele concepte de educatie financiara. De asemenea, in revista are loc evidentierea de catre specialisti a unor studii de caz concrete pe baza cunostintelor teoretice abordate in manual.

FinZoom.ro: Cine sunt beneficiarii revistei de educatie financiara?

Ligia Golosoiu: Beneficiarii revistei de educatie financiara sunt atat elevii cat si invatatorii si profesorii acestora.

Revista ii motiveaza pe copii sa elaboreze lucrari de calitate, prin publicarea unor lucrari de-ale acestora, in timp ce pentru dascali revista reprezinta un imbold in obtinerea de performante in predare. Acestea vor fi publicate fiind o dovada vie pentru portofoliul personal.

Prin revista facem cunoscute cele mai relevante aspecte despre Olimpiadei Micilor Bancheri.

FinZoom.ro: Care sunt criteriile de alegere a persoanelor care pot publica materiale de educatie financiara in revista?

Ligia Golosoiu: In revista pot publica atat elevii, cat si dascalii. Este revista lor. Nu am criterii de alegere. Selectez cele mai interesante lucrari si cele mai actuale.

FinZoom.ro: Exemplarele revistei de educatie financiara sunt distribuite elevilor sau cadrelor didactice?

Ligia Golosoiu: Ambelor categorii. In felul acesta doresc o popularizare a cunostintelor de educatie financiara in randul profesorilor, directorilor de scoala, elevilor, fratilor acestora si parintilor. Practic, urmarim intarirea triadei parinte-elev-profesor.

FinZoom.ro: Exista in fiecare clasa care studiaza educatia financiara un exemplar al revistei pe care doritorii il pot rasfoi?

Ligia Golosoiu: Din pacate nu, din lipsa fondurilor pentru publicare.

FinZoom.ro: Revista poate fi accesata si online? Daca da, unde?

Ligia Golosoiu: Toti cei interesati pot accesa revista Educatia Financiara pe intelesul tuturor atat pe site-ul Asociatiei pentru Promovarea Performantei in Educatiei (https://appe.ro/despre-noi/proiecte/revista-educatie-financiara-pe-intelesul-tuturor/), cat si pe FinZoom.ro (https://www.finzoom.ro/revista-educatia-financiara/).

FinZoom.ro: De cati ani a aparut revista si la ce numar a ajuns?

Ligia Golosoiu: Revista a aparut acum 6 ani ,acesta fiind si numarul de ani de cand dezvolt proiectul de introducere a educatiei financiare ca disciplina in scoli. Acum suntem la numarul 25.

FinZoom.ro: Cum contribuie revista la fixarea notiunilor de educatie financiara pentru elevi? Revista este dedicata cadrelor didactice? Considerati ca elevii vor avea nevoie de sprijin pentru a intelege continutul informatiilor cuprinse in revista?

Ligia Golosoiu: La un moment dat, am vrut sa renunt la realizarea revistei, din lipsa de pentru tiparire, dar Ministerul Educatiei Nationale a insistat sa nu renunt, accentuand faptul ca revista prezinta un bogat continut de materiale didactice de predare la clasa. Ca atare, elevilor li se explica totul de catre profesorii acestora.

FinZoom.ro: Va doriti ca revista de educatie financiara sa fie distribuita mai mult in format fizic sau digitalizarea este cea mai buna solutie?

Ligia Golosoiu: In prezent, revista apare in format fizic in trimestrul I si II, respectiv in lunile martie (intrucat se ofera atat elevilor participanti la olimpiada din luna mai, cat si profesorilor) si iunie (fiind post olimpiada si in cuprinsul ei se impartasesc impresii, opinii, etc ). In celelalte trimestre apare online. Consider ca ar fi bine sa apara in ambele forme.

FinZoom.ro: Aveti intentia de a digitaliza si manualele? Este aceasta o solutie pentru aprofundarea notiunilor intr-un mod cat mai facil?

Ligia Golosoiu: Da, imi doresc foarte mult acest lucru. Este de fapt si o recomandare a OCDE. Am inceput sa fac un studiu pentru a cunoaste necesitatea, disponibilitatea elevilor si profesorilor, logistica acestora in scoli, costurile etc.

FinZoom.ro: Cati copii s-au inscris pentru optionalul de educatie financiara?

Ligia Golosoiu: Optionalul de Educatie financiara a devenit din ce in ce mai cunoscut, dovada fiind numarul celor inscrisi in acest proiect. Astfel, in cei 7 ani de proiect, s-au inscris 469.595 elevi si profesori, din care:
  • invatamant prescolar: 134.000
  • invatamant primar: 325.325 (la aceasta data, inscrierea nu s-a terminat inca)
  • invatamant gimanzial: 8.270 (la aceasta data, inscrierea nu s-a terminat inca)
  • invatamant liceal: 2000.
Mentionez ca cifrele sunt in continua crestere. De exemplu intre doua postari pe Facebook, in 24 de ore, s-au inscris 4.000 elevi.

Educatia financiara se preda in invatamantul prescolar de 3 ani, la gimnaziu, suntem in cel de al doilea an, iar la liceu este primul an.

Daca inmultim totalul de 469.595 cu 2, 3, 4 parinti, frati, bunici, numarul celor care cunosc notiuni de educatie financiara creste.

Anul scolar 2019-2020 va fi primul an scolar cand voi porni cu intreg invatamantul preuniversitar. Este mare nevoie pentru popularizarea proiectului. Multa lume nu stie sau stie proiectul pentru invatamantul primar care are 7 ani.

FinZoom.ro: Cate cadre didactice vor preda optionalul in anul scolar urmator?

Ligia Golosoiu: Circa 2.300.

FinZoom.ro: Cat costa manualele de educatie financiara?

Ligia Golosoiu: Copiii, dascalii si parintii nu trebuie sa plateasca nimic. Toate materialele sunt oferite “cu titlu gratuit” de APPE, prin generozitatea sponsorilor. Acest lucru este mentionat in parteneriatul MEN-APPE.

FinZoom.ro: Cine poate preda educatie financiara? Este necesara absolvirea unui curs special?

Ligia Golosoiu: La invatamantul prescolar si primar, educatia financiara se preda de catre educatoare, respectiv invatatoare.Problemele apar incepand cu invatamantul gimnazial si liceal. Ministerul nu a stabilit clar decat ca sa se predea sub forma de optional (CDS = curriculum la decizia scolii). Profesorii care pot preda pot avea specialitatea: economie, matematica, informatica si pot fi diriginti. Tedinta actuala este pentru a nu le mai incarca progamul/orarul cu inca o ora pe saptamana, sa se predea interdisciplinar ca modul de educatie financiara in cadrul educatiei tehnologice, la antreprenoriat, matematica, dirigentie, istorie etc.