Pentru BCR, 31 octombrie, adica Ziua Mondiala a Economisirii, a insemnat mai mult decat o simpla zi. A fost un moment unic, care s-a finalizat cu obtinerea unui record pentru Romania: titlul GUINNESS WORLD RECORDS™ pentru cea mai mare lectie de educatie financiara din lume.

Astfel, la initiativa BCR & Scoala de bani, in 61 de locatii de pe intreg cuprinsul tarii, din 25 orase, in care 24 de universitati, respectiv 13.230 de persoane au colaborat pentru doborarea recordului mondial.

"Recordul apartine romanilor si Romaniei, reusita este a noastra, a tuturor celor care au incredere ca drumul spre prosperitate trece prin educatie, drumul spre independenta financiara trece prin educatie. Recordul apartine oamenilor care au intrat in salile de curs si celor care nu au reusit, dar si-au dorit. Recordul apartine colegilor mei care demonstreaza si cu aceasta ocazie ca banking inseamna in primul rand oameni si comunitati in jurul unei misiuni comune. Suntem mandri ca am reusit sa contribuim, prin mobilizarea exemplara a colegilor mei din banca, la organizarea unui eveniment de o asemenea amploare in intreaga tara. Romania are nevoie de incredere, iar aceasta incredere se naste din realizari, vine atunci cand demonstram ca putem sa ne mobilizam impreuna pentru o cauza importanta, care tine de viitorul fiecaruia dintre noi. Responsabilitatea noastra este sa punem la dispozitie resursele, inclusiv si mai ales educationale, pentru a contribui la crearea de prosperitate in Romania", a declarat Sergiu Manea, CEO, BCR.

Citeste Revista educatie financiara pe intelesul tuturor

Reprezentantii BCR au sustinut in fata studentilor prezenti la eveniment o lectie de educatie financiara, in care au discutat despre independenta financiara, valoarea personala neta, stabilirea obiectivelor personale, planificarea unui buget personal, regula cea mai potrivita pentru impartirea bugetului personal, dar si despre economisire.

Iata cateva tips&tricks din cadrul lectiei de educatie financiara:
  • Regula 20/50/30 – Din banii pe care ii avem 50% trebuie sa se duca pe satisfacerea nevoilor de viata (de zi cu zi), 30% putem sa-i cheltuim pe dorinte, iar 20% trebuie sa mearga in economisire.
  • Plateste-te pe tine prima oara: De obicei oamenii cand se gandesc la economisire isi propun sa puna deoparte ce le ramane la finalul lunii, anului, insa daca mergem pe aceasta idee, nu ajungem sa ramanem cu nimic. Ar trebui sa mergem pe ideea ca toata economisirea acesta este pentru noi, iar daca punem mai intai bani deoparte, banii aceia ii punem pentru noi.
Cei mai multi dintre noi obisinuim sa bem cafeaua in oras si in acest mod cheltuim anual o suma mare de bani.
  • Factorul Latte – are 2 variante care ne ajuta sa economisim, astfel:
1. Renuntati la a bea cafeaua in oras si faceti-o acasa si puneti banii aceia deoparte la economisire.
sau
2. Beti cafeaua in oras, dar aceeasi suma puneti-o deoparte in fiecare zi.

Sumele la care o sa ajungeti in decurs de cativa ani sunt impresionante.

Citeste artiole de educatie financiara pe FinZoom.ro

"Independenta financiara se construieste in timp. Ea nu apare ca o pagina de carte pe care o dai azi si spui: "ooo, de astazi sunt mai bun ! (…) Ca independenta financiara sa devina parte din ceea ce faceti, va trebui sa faceti un lucru inainte de toate: sa schimbati relatia pe care o aveti cu banii ... banii nu va definesc, banii nu va fac mai buni sau mai rai…voi nu trebuie sa va uitati la bani buni sau la bani rai, banii sunt parte din viata noastra…. ei ne pot ajuta sa ne indeplinim nevoi, ne pot ajuta in cazul in care ii avem (si ii avem intr-un mod) si, intr-un mod predictibil sa gandim viata asa cum o vrem, dar foarte important… banii nu ne definesc", declara Sergiu Manea.

Citeste si: Gáspár György: "Parintii sunt cele mai influente modele in vietile copiilor, iar acest fapt este valabil si atunci cand vine vorba despre puterea psihologica a banilor asupra lor."