Peste 117.000 de romani au urmat in 2019 cursurile de educatie financiara oferite de Banca Comerciala Romana prin Scoala de Bani. Reincep cursurile in scoli.

  • In 2019, mai mult de 117.000 de copii, tineri si adulti de toate varstele au participat la atelierele de educatie financiara sustinute de profesorii BCR
  • Banca Comerciala Romana continua sa sustina ateliere de educatie financiara dedicate romanilor si reincepe o noua serie de ateliere pentru tineri in scolile si universitatile din toata tara
  • Scoala de Bani este un proiect prin care BCR isi doreste sa traga un semnal de alarma asupra lipsei de educatie financiara in randul romanilor si vine in intampinarea acestora cu ateliere special create, folosind materiale educationale special adaptate societatii romanesti
Banca Comerciala Romana, prin intermediul atelierelor de educatie financiara pe care le sustine cu regularitate, a oferit informatii despre economii, buget personal si modalitati de administrare a acestuia pentru mai bine de 30.000 de adulti si peste 87.000 de tineri, numai in 2019. Toti cei prezenti la cursurile de educatie financiara, indiferent de varsta, au putut accesa informatii despre cum sa identifice care sunt factorii care le influenteaza deciziile legate de bani, cum sa fie chibzuiti, cum sa planifice un buget precum si cum sa ia hotarari care le pot imbunatati modul de viata.

"Pentru a putea deveni independenti financiar trebuie sa intelegem, in primul rand, pe ce ne cheltuim banii si ce putem face pentru a ne gestiona responsabil finantele personale. Nu veniturile noastre ne fac mai educati financiar, ci modul in care alegem sa cheltuim ceea ce producem. Prin intermediul cursurilor de educatie financiara oferim principii prin care devenim mai responsabili cu banii. Vom continua sa venim in sprijinul romanilor cu astfel de ateliere pentru a-i ajuta sa ia cele mai bune decizii financiare, deoarece acestea ne pot influenta calitatea vietii", spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului Scoala de Bani.

Cursurile de educatie financiara derulate pe tot parcursul verii in sucursalele BCR si companii vor fi extinse, din septembrie, si in scoli, odata cu reinceperea anului scolar, precum si in facultati, dupa 1 octombrie. Prin toate activitatile desfasurate in cadrul programului Scoala de Bani, BCR urmareste ridicarea nivelului de educatie financiara a romanilor de toate varstele. Toate studiile desfasurate in ultimii doi ani, indiferent de sursa, arata ca romanii se afla pe ultimul loc la educatie financiara in Europa.

Ultimul studiu realizat de Banca Mondiala la nivelul Uniunii Europene si prezentat in cadrul celei de a doua editii a European Money Week din 2018 a plasat Romania pe ultimul loc din 127 de tari calificate ca raspunsuri, cu un procentaj de 22%, in conditiile unei medii europene de 55%. Romanilor le lipsesc notiunile financiare de baza care i-ar ajuta sa isi administreze eficient bugetul personal, de aceea, astfel de cursuri gratuite reprezinta un prim pas in cresterea nivelului lor de educatie financiara.

Scoala de Bani este cel mai amplu program de educatie financiara din Romania. In ultimii trei ani, peste 1.000 de angajati ai BCR au devenit, in mod voluntar, profesori de educatie financiara si au reusit sa ofere astfel de cursuri gratuite catre aproximativ 317.000 de romani – copii, tineri si adulti. Cei interesati se pot inscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar si in sucursalele judetene BCR.

Sursa: BCR