Ieri, in cadrul unei eveniment de educatie financiara, a fost lansat in Romania portalul TAXEDU, care isi propune sa informeze si sa educe tinerii europeni, cu privire la rolul impozitelor in viata noastra de zi cu zi.

Portalul vizeaza trei grupe de varsta, cu informatii adaptate:

La categoria Copii (9-12 ani), semnificatia taxelor si impozitelor, precum si a beneficiilor lor, sunt explicate folosind un limbaj simplu si accesibil, totodata afland informatii surprinzatoare si amuzante despre taxele si impozitele din intreaga Europa.

Sectiunea Adolescenti (13-17 ani) cuprinde mai multe detalii decat cea dedicata copiilor, precum si exemple concrete, adaptate intereselor adolescentilor (descarcarea de muzica, cumparaturile etc.).

In sectiunea Tineri adulti, acestia afla informatii relevante pentru aceasta etapa a vietii (trebuie sa plateasca impozite si taxe cand incep studiile universitare, cand incep o afacere, cand lucreaza in alta tara? etc.)

Informatiile sunt transmise prin jocuri, materiale de e-learning si clipuri pentru microinvatare, pentru ca tinerii europeni sa invete intr-un mod placut si antrenant, despre taxe si impozite sub diversele lor forme, dar si despre problemele asociate acestora (frauda fiscala, evaziunea fiscala etc.).

Citeste si: Revista de Educatie financiara

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
: „Observam ca pentru multi, plata impozitelor este o corvoada si poate chiar a fost, date fiind unele experiente din trecut. Sistemele insa se modernizeaza, astazi platim impozite , lucrurile se simplifica. Mai este insa un pas la acest nivel al mentalitatii. Constientizarea faptului ca plata impozitului este unul dintre actele cetatenesti care ne da dreptul sa cerem statului sa isi indeplineasca menirea. Spunea cineva ”Nu imi place sa platesc taxe, dar imi place sa dorm linistit noaptea”. E deja un pas. Dar mai mult decat atat, trebuie sa intelegem ca, fara o buna colectare a taxelor, nu putem avea autostrazi, scoli si spitale civilizate, asa cum toti ne dorim”.

Educatia si tehnologia, merg mana in mana, este de parere Mugur Isarescu:

„Nu putem sa facem educatie eficienta astazi fara aportul tehnologiei. Copiii si tinerii sunt atat de conectati la fenomenul IT, la internet, incat hartia incepe sa devina pentru ei anacronica si plictisitoare. Trebuie sa tinem pasul cu aceste evolutii si sa gasim modalitatile si canalele cele mai eficiente pentru a comunica. In curand si noi, Banca Nationala, vom avea un asemenea soft, prin care sa explicam tinerilor cum se formeaza , cursul valutar, cum actioneaza centrala si cum circula banii.

Lumea este in continua schimbare si noi trebuie sa tinem pasul cu aceste schimbari, a continuat Guvernatorul BNR”.

Educatia, raspunsul la migratiei

„Provocarile demografice, migratia, deficitul de forta de munca ne obliga sa gasim modalitati de a face tot mai mult, cu resurse umane care trebuie sa fie educate. Educatia poate fi un raspuns la aceste schimbari si provocari.

Educatia de calitate.

La inceputul acestei saptamani, a fost tras un semnal de alarma legat de faptul ca unul din patru romani apti de munca este plecat sa munceasca in strainatate. Trebuie deci sa ne gandim cum sa educam mai bine, dar si cum sa nu pierdem acest , spune Mugur Isarescu”.

Educatia, drama Romaniei

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei: "Este adevarat ca taxele si impozitele ne proiecteaza viitorul in masura in care o parte importanta dintre aceste taxe merg catre educatie si fac educatia mai performanta, si spun acest lucru cu toata ingrijorarea pe care o am legata de momentul pe care il traim acum in educatie. As vrea sa evoc in fata dumneavoastra, ca anul 2018 ne-a adus in situatia sa avem, la examenul de evaluare de la clasa a VIII-a, 55.000 de absolventi care nu au luat nota 5 la acest examen, din 150.000, ceea ce fara indoiala este o drama. Este o drama a sistemului de educatie, dar este si o drama a acestei tari."

Eu cred ca sistemul educational nu poate sa se mai refaca doar prin propriile forte, are nevoie de companiile de stat, de companiile private, in incercarea aceasta de a face scoala mai performanta. Vreau sa dau un exemplu, astazi in scolile din Romania se lucreaza cu calculatoare de acum 20 de ani. Este absolut nepotrivit pentru momentele pe care le traim si, de aceea, unul dintre obiectivele majore ale acestui mandat al meu, care nu stiu cat va fi, este incercarea de a aduce in fiecare sala de clasa o tabla inteligenta si pe fiecarui elev un laptop. Cred ca este minimul necesar pe care trebuie sa-l facem in asa fel incat, pentru aceasta generatie, obisnuita intr-o proportie coplesitoare de acasa cu tableta, o generatie pentru care componenta memoriei vizuale este mult mai dezvoltata, in dauna celorlalte componente ", a continuat ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei: Romania traieste astazi o drama legata de migratia romanilor.

"In anul 2001, in primul meu mandat, aveam in sistemul de invatamant 4,2 milioane de elevi. Astazi avem 2,9 milioane de elevi. Aceasta scadere dramatica nu are cum sa nu afecteze companiile, institutiile de stat. Ca urmare, cred ca in strategia de dezvoltare a Romaniei atentia pentru a incerca sa limitam migratia trebuie sa fie asezata pe podiumul preocuparilor tuturor celor care se uita cu ochii larg deschisi la ceea ce inseamna Romania secolului 21",

Citeste si: Lansare de carte si proiect de educatie financiara