Despre Contractele de Economisire-Creditare
 1. Suma contractata
 2. Reprezinta suma totala (atat partea de economisire cat si partea de creditare) dorita de client pentru atingerea obiectivelor sale si care va dicta atat platile pentru partea de economisire si ratele pentru partea de creditare, dar si durata contractului

  Suma contractata trebuie aleasa cu atentie deoarece comisionul initial perceput de bancile pentru locuinte va fi calculat pe baza acesteia

  O suma contractata mare va presupune atat un comision initial mai mare precum si plati mai mari, dar si o perioada mai lunga pentru atingerea obiectivelor

  In egala masura o suma contractata mica poate necesita majorare daca sumele economisite ajung la aceasta valoare, majorare pentru care clientul va plati un nou comision

  In principiu este bine ca suma contractata sa se potriveasca nevoilor clientului:
  • Pentru cei care doresc numai sa economiseasca sa se apropie de suma tintita pentru finalul colaborarii cu bancile pentru locuinte
  • Pentru cei care apeleaza atat la partea de economisire cat si la partea de creditare sa fie cat mai apropiata de obiectivul final (achizitia unui imobil, renovarea unei case, rambursari anticipate pentru un ipotecar etc.).
 3. Comisionul pentru deschiderea contractului
 4. Acest comision initial ii poate descuraja pe cei care doresc sa apeleze la un produs de economisire-creditare deoarece va trebui platit inainte de a putea beneficia de produsul propriu-zis

  Este important de precizat faptul ca, plata acestui comision nu va afecta valoarea primei de la stat. Chiar daca soldul contului va fi mai mic, prima de la stat va fi calculata pe baza tuturor sumelor depuse de client in cadrul anului calendaristic anterior.
 5. Alte comisioane
 6. In afara comisionului pentru deschiderea contractului, bancile pentru locuinte mai pot percepe:
  • un comision anual de administrare pe intreaga perioada de derulare a contractului (26 lei sau 36 lei pe an)
  • un comision pentru analiza dosarului numai pentru cei care solicita si creditul
  • un comision de administrare lunar pentru perioada de creditare aplicat la soldul creditului (comision care momentan nu este perceput de niciuna dintre bancile pentru locuinte)
  • In afara acestor comisioane mai pot exista costuri suplimentare pentru operatiuni care presupun modificari aduse contractului (ex: comision pentru majorarea sumei contractate, modificarea titularului, divizarea contractului sau conexarea mai multor contracte, inchierea contractului inainte de termenul stabilit etc.).
 7. Prima de la stat
 8. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 99 / 2006, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ.

  Valoarea primei este de 25% din sumele economiste in cadrul anului respectiv insa nu mai mult de 250 EUR pe an (echivalentul in lei).
 9. Sumele economisite sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ca si in cazul depozitelor la termen, in limita a 100.000 euro (echivalentul in lei)
 10. Nu trebuie sa ai 18 ani pentru a incheia un contract de economisire-creditare insa creditul poate fi acordat numai persoanelor care au implinit aceasta varsta si obtin venituri.
 11. Se pot incheia contracte de economisire-creditare pentru fiecare membru al familiei (pentru a putea beneficia de prima de la stat maxima pentru fiecare contract), care se pot conexa ulterior pe numele unei singure persoane, care va contracta si eventualul .
 12. Toate dobanzile si comisioanele aferente contractelor de economisire-creditare sunt fixe si clare de la bun inceput.
 13. Contractele de economisire-creditare sunt contracte pe termen lung. Perioada medie de economisire este de 4-5 ani.
 14. Obtinerea creditului nu este obligatorie, putand exista chiar bonusuri pentru cei care renunta la si continua sa economiseasca insa creditul poate fi utilizat numai in scopuri locative.