Este modalitatea cea mai buna de a folosi un de . Faci , mergi la un restaurant sau achiziti sejurul de vacanta direct cu de . Astfel te poti folosi de perioada de pentru a plati integral suma datorata (credit + taxe + comisioane) si scapi de .

Alte avantaje oferite pentru plata la POS: reduceri in anumite magazine, cash-back (un procent mic din valorea platilor facute ti se intoarce in cont si-l poti folosi la noi achizitii), puncte de loialitate samd.

Ce este un POS si Cum Functioneaza?

In primul rand, ce este un POS (Point of Sale - Punct de Vanzare)? Este acel aparat de dimensiuni reduse ("terminal bancar"), de cele mai multe ori negru si dreptunghiular, prin care se trece sau in care se introduce pentru a se plati cu acesta. Il gasesti la casieriile comerciantilor, conectat la sistemul bancii printr-o linie telefonica, cu ajutorul careia se pot face in timp real transferuri de bani din contul tau in cel al comerciantului.

Pe langa acel aparat, exista un al doilea (legat printr-un fir cret de el), mult mai simplu si subtire - un soi de tastatura cu un ecran foarte mic, un dispozitiv cu ajutorul caruia introducem codul PIN pentru cardurile care necesita aceasta secventa de securitate. Cand il folosesti, acopera cu cealalta mana tastatura pentru a te asigura ca nimeni nu poate afla codul tau PIN.

De asemenea, vei observa ca pe primul aparat (cel prin care se trece cardul) exista un abtibild care indica banca furnizoare a sistemului de plata electronic. Nu-ti face griji daca vezi ca este vorba despre o alta banca decat cea la care tu ai pentru ca toate costurile POS-ului sunt suportate de comerciant, si nu de tine.

Pentru ca in Romania costurile comerciantilor cu POS-urile sunt inca destul de mari, magazinele mai mici sau cele din zone cu populatie redusa, nu isi permit sa le aiba.

Daca in cazul retragerii de numerar, bancile percep comisioane, plata direct cu la comercianti NU presupune niciun cost. Incearca, pe cat posibil, sa folosesti acest tip de plata.

Cum Folosesti un POS in Conditii de Securitate?

Pentru a retrage bani de la POS, vei avea cateva lucruri de facut si alte cateva elemente la care trebuie sa fii atent.
 • Asigura-te de la intrarea in acel magazin/restaurant/hotel ca accepta tipul tau de (MasterCard sau Visa);
 • Inmaneaza vanzatorului pentru a-l trece prin POS (terminalul de plata);
 • Asigura-te ca in orice moment ai vizibilitate completa asupra cardului pentru a evita copierea cardului sau alte tentative de frauda care se pot folosi de datele inscrise pe tau;
 • Verifica suma inscrisa pe ecranul aparatului pe care vei introduce codul PIN;
 • Introdu codul PIN si apoi apasa pe butonul verde/enter;
 • POS-ul, dupa autorizarea tranzactiei, va imprima o chitanta;
 • Verifica suma inscrisa - aceasta trebuie sa corespunda valorii produselor/serviciilor achizitionate;
 • Verifica si informatiile de pe chitanta: numele si adresa comerciantului, data si suma pe care ai platit-o;
 • Semneaza exemplarul chitantei inmanate de comerciant;
 • Asigura-te ca primesti exemplarul tau de chitanta + bonul fiscal de rigoare (daca nu il primesti, insista pana il vei obtine; este un lucru foarte important pentru protejarea banilor tai; refuzul de a-ti da aceste documente fiscale reprezinta un semnal clar de tentativa de frauda; daca nu reusesti, cheama imediat Politia sunand la 112 si imediat dupa aceea anunta banca la care ai despre incident).
Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft
 9. Cum se calculeaza DAE la cardurile de credit