Comisionul interbancar (de interchange) la este comisionul pe care banca emitenta a cardului il plateste bancii acceptatoare a platii. Cu alte cuvinte, este comisionul pe care banca ta (care ti-a emis , cu care platesti la magazin sau online) il plateste bancii care detine POS-ul (dispozitivul in care introduci , pentru a plati la magazin).

De exemplu, ai un emis de Banca X. Cu acesta platesti pentru produsele cumparate la un magazin, care are un POS instalat de Banca Y. Practic banii pleaca din contul tau, de la Banca X catre contul magazinului, de la Banca Y. Insa in contul magazinului ajunge suma platita de tine, mai putin comisionul interbancar.

Conform studiului Consiliului Concurentei publicat in 2013, comisionul de interchange practicat in Romania era in medie de 1%, unul dintre cele mai mari din Europa. Astfel, pentru fiecare 100 lei platiti de consumator cu , magazinul incasa 1 leu mai putin (1%), daca POS-ul magazinului si consumatorului nu erau de la aceeasi banca.

Din 9 decembrie 2015 a intrat in vigoare legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 potrivit careia "institutiile emitente de nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit".

Prin urmare, magazinele (online si offline) au un interes mai mare sa promoveze platile cu in Romania.

De retinut: consumatorul nu plateste comision la nicio tranzactie cu (offline – in magazine sau online – pe internet). Toate cardurile, de la toate bancile din Romania, au comision zero pentru plata cu direct la comerciant.

Ceea ce nu se poate spune despre retragerile de bani de la bancomat, care sunt comisionate in medie cu 0.2% din suma retrasa la cardurile de debit si 0.5% la cardurile de credit).

Efecte ale plafonarii comisioanelor interbancare la carduri

Comerciantii sunt principalii beneficiari ai reducerii comisioanelor la tranzactiile cu , deoarece acestia suporta comisioanele interbancare.

Pe langa acestea, comerciantul plateste si alte comisioane la fiecare tranzactie cu , catre procesatorii de plati si catre Visa/Mastercard, ajungand la comisioane de 2-3% din fiecare plata cu . Insa, conform site-ului NoCash, cei mai importanti procesatori de plati (Netopia mobilPay si PayU) au anuntat la randul lor reducerea tarifelor de procesare la sub 1%, mai mici la platile online.

Consumatorii vor vedea afecte benefice, doar daca magazinele vor transfera catre consumatori o parte din aceasta reducere de comisioane, adica vor reduce costurile produselor comercializate.

Comerciantii care o vor face, vor atrage astfel mai multi consumatori care cumpara de la ei si vor castiga din volum.

Bancile sunt cele care pierd direct prin aplicarea acestei masuri (incaseaza comisioane mai mici pentru fiecare tranzactie cu cardul). Acestea sper insa ca aceasta masura sa duca la cresterea numarului tranzactiilor cu la comercianti si sa recupereze astfel pierderea (prin cresterea volumului tranzactiilor).

Bancile insa ar putea transfera pierderea direct catre consumator, prin marirea taxelor de emitere si administrare , care nu sunt plafonate de nicio lege.

Insa consumatorul poate compara permanent toate cardurile oferite de banci si poate alege acel care ii ofera cele mai multe beneficii, cu costurile cele mai mici.

Portalul financiar FinZoom.ro compara toate Cardurile de Debit si Cardurile de Credit oferite de institutiile financiare din Romania, atat in functie de costuri, cat si beneficiile oferite de fiecare in parte.

Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft