Internetul este o retea la nivel global, formata din calculatoare interconectate pentru a putea face schimb de informatii.

Scopul Internetului
Prin intermediul internetului putem comunica foarte usor cu persoanele dragi din viata nostra dar care sunt la mare distanta de noi.

Ne informam in legatura cu subiectele ce ne intereseaza.

Nu mai stam la cozile ghiseelor pentru a plati facturile, putem face acest lucru, cu un simplu click, din fata calculatorului.

In timpul liber, putem asculta muzica, viziona un film de acasa.

Termeni folositi:
Adresa IP (Internet Protocol Address) este un numar generat automat si este utilizat de calculator, imprimanta, modem, etc. Ip-ul le permite sa se identifice si sa stabileasca legaturi in cadrul unei retele.

Utilizatorii de servicii au oferte atat pentru utilizatorii de PC (computer) cat si pentru cei ce folosesc in activitatile curente telefonul mobil.

Ce conexiuni se pot face?
DSL (Digital Subscriber Line) este un serviciu care ofera o conexiune la Internet mai rapida decat o conexiune standard de dial-up. De obicei, furnizorul de Internet este o firma de telefonie.

Prin cablu, de obicei, furnizorul de servicii de Internet este o firma de televiziune prin cablu.

Broadband – semnalele de voce, date, video sunt transmise simultan pe acelasi suport fizic, acest termen este folosit pentru internetul de mare viteza.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) – transmiterea asimetrica de date, pe linie telefonica de cupru

ADSL lucreaza prin utilizarea frecventelor care nu sunt utilizate de un apel telefonic vocal.

Comunicatiile prin Wireless (fara fir) reprezinta transferul de informatii intre doua sau mai multe noduri ce nu sunt conectate printr-un conductor electric.

Tehnologia Wi-Fi este cunoscuta de utilizatori, in general, prin conectarea la un router wireless si implicit cu ajutorul acestui dispozitiv conectarea la Internet.

Conexiunea prin fibra optica permite transmiterea informatiilor pe distante si largimi de banda mai mari fata de alte tipuri de conexiuni.

Prin fibra optica nu circula curent electric, circula lumina.

Exista si internet mobil prin stick, ce iti permite sa folosesti internetul cand esti plecat, doar prin utilizarea unui stick (furnizat de in principal de operatorii de telefonie).

Dezavantajul acestei metode este acela ca te poti confrunta cu lipsa de semnal, in functie de zona de acoperire a operatorului.

Ghid Internet
  1. Ce este Internetul? Termeni si Tipuri de Conexiuni
  2. Trafic de Internet