Perioada de gratie reprezinta intervalul calendaristic in care banca nu percepe pentru creditul folosit daca, pana la sfarsitul acestuia, clientul ramburseaza integral suma folosita + taxe si comisioane.

Cum se Calculeaza Perioada de Gratie?

Perioada de gratie se calculeaza plecand de la premiza ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii. Dintre respondentii sondajului de opinie mentionat anterior, 65,55% dintre posesorii de , au identificat corect metoda de calcul a perioadei de gratie. In acelasi timp, peste 13% au crezut ca aceasta incepe de la prima utilizare a cardului de , iar aproape 15% nu stiu nimic despre perioada de gratie.

Perioada afisata este cea maxima, insa pentru a beneficia de aceasta (50 de zile, de exemplu) trebuie folosit de in prima zi a acestui interval.

Astfel, daca banca are intervalul 1 ale lunii acesteia - 20 ale lunii urmatoare, perioada de gratie este, de exemplu, 1 NOV - 20 DEC. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs (se ia in calcul o luna de 30 de zile) nu li se va percepe pana pe data de 20 a lunii urmatoare (posesorul beneficiind astfel de intreaga perioada de gratie de 50 de zile).

Insa, daca se efectueaza o plata la comerciant pe data de 28 a lunii in curs (am luat in calcul tot o luna de 30 de zile), pentru suma cheltuita se va percepe tot incepand cu data de 20 a lunii urmatoare (utilizatorul cardului beneficiind in acest caz numai de 22 de zile de gratie).

Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft
 9. Cum se calculeaza DAE la cardurile de credit