Informatii generale

Practic pentru majoritatea operatiunilor efectuate prin intermediul unei banci (constituirea unui depozit, utilizarea unui , contractarea unui etc.) este necesara deschiderea unui cont curent.

Majoritatea bancilor ofera posibilitatea deschiderii contului curent in mai multe monede in functie de necesitatile solicitantului. In Romania toate bancile ofera conturi curente in cel putin 3 monede: RON, EUR si USD.

Majoritatea conturilor curente sunt purtatoare de dobanzi pentru sumele disponibile insa aceste dobanzi sunt de regula foarte scazute (sub 1% pe an), se calculeaza la soldul disponibil la sfarsitul fiecarei zile si se vireaza lunar in cont. Exista totusi si banci care ofera dobanzi superioare pentru conturile curente (hibrid intre conturi curente ci conturi de economii).

Aspecte Legale

In Romania, orice cetatean peste 18 poate face acest prim pas, insa va solicita o serie de informatii personale impuse de lege care cer bancilor obligatii in materie de cunoastere a clientelei si de prevenire a spalarii banilor.

Codul IBAN - CNP-ul Contului Curent

In Romania, conturile bancare sunt codificate uniform printr-un cod de 24 de caractere (litere si cifre) cunoscut sub denumirea de cont IBAN (International Bank Account Number). Primele doua caractere - RO - arata tara in care este deschis contul iar caracterele 5-8 reprezinta codul bancii la care este deschis contul. Codul IBAN contine si doua cifre de validare, primele dupa RO, care ne protejeaza de greselile involuntare posibile la efectuarea unor transferuri sau plati, facute atat la ghiseul bancii cat si prin intermediul serviciului de Internet Banking.

Ghid Cont Curent
  1. Ce este contul curent?
  2. Ce trebuie sa stim despre contul curent?
  3. Despre costurile contului curent
  4. Servicii suplimentare cont curent 
  5. Ce este codul IBAN?
  6. Codul SWIFT: Ce este? La ce ne ajuta?
  7. Intrebari si raspunsuri privind comparabilitatea comisioanelor pentru conturile curente