Ce este Centrala Riscului de Credit (CRC), unde functioneza si ce fel de informatii se raporteaza la CRC?

CRC (sau fosta Centrala a Riscurilor Bancare - CRB) este o baza de date din cadrul Bancii Nationale a Romaniei care contine informatii referitoare la:
 • datele de identificare ale debitorilor (persoane fizice si juridice rezidente si nerezidente);
 • creditele acordate debitorilor si angajamentele asumate in numele lor in lei sau in valuta - pentru debitorii a carui datorie individuala fata de institutia respectiva este mai mare sau egala cu 20.000 lei;
 • informatii referitoare la componenta grupului de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un grup de clienti aflati in legatura/un singur debitor, grup evidentiat de fiecare persoana delcaranta;
 • fraudele cu produse de catre posesori.
Cine raporteaza la Centrala Riscului de Credit?
 • institutiile de , institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul special, institutiile de plata care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare si institutiile emitente de moneda electronica care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare - persoane juridice romane;
 • sucursalele din Romania ale institutiilor de si ale institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special - persoane juridice straine.
Care este limita de raportare?

Minimum 20.000 RON (lei)

Cat timp este mentinuta informatia raportata in baza de date a Centralei Riscului de Credit?

Informatia raportata in baza de date a CRC este mentinuta sapte ani de la data inscrierii.

Cum are loc schimbul de informatii de risc de ?

In mod electronic prin Reteaua de Comunicatii Interbancara.

Care este perioada de raportare a informatiilor la CRC?

Perioada de raportare este intervalul cuprins intre datele de 1 si 17 ale lunii in care se raporteaza informatia de risc de aferenta lunii anterioare. Daca 17 nu este o zi bancara, raportarea se incheie in urmatoarea zi bancara la ora 17:00.

Fraudele cu se raporteaza atunci cand se incalca prevederile contractuale de catre posesorii de de debit si/sau de si suma corespunzatoare nu mai este inregistrata la restante in evidentele persoanelor declarante.

Informatia este raportata la CRC de catre persoanele declarante (institutii de , IFN-uri) in momentul constatarii acesteia.

Ce fel de baze de date gestioneaza CRC?
 • Fisierul central al creditelor (FCC), care contine informatiile de risc de raportate de persoanele declarante, prelucrate si difuzate de catre CRC in vederea valorificarii de catre utilizatori in conditiile pastrarii secretului profesional;
 • Fisierul creditelor restante (FCR), care este alimentat lunar de FCC cu informatii de risc de referitoare la debitori si la creditele restante ale acestora fata de toate persoanele declarante din Romania;
 • Fisierul grupurilor (FG), care este alimentat lunar de FCC cu informatii despre grupuri;
 • Fisierul fraudelor cu (FFC), care contine informatii despre fraudele cu comise de posesorii de de debit si/sau de .
Cum se face difuzarea informatiilor de CRC catre persoanele declarante?

In doua moduri prin:
 • Rapoarte lunare care cuprind informatii privind toti debitorii pe care persoana declaranta i-a raportat in luna respectiva. Pentru fiecare debitor raportat, raportul lunar contine toate informatiile disponibile la CRC referitoare la creditele si angajamentele de care acesta a beneficiat de la toate persoanele declarante, fara a se preciza identitatea institutiei creditoare (situatia riscului global);
 • Ca raspuns la interogarile (cereri de consultare) on-line in cazul carora persoanele declarante pot solicita doua tipuri de informatii: situatia riscului global si situatia creditelor restante (pe o perioada de sapte ani).
Se solicita vreun acord pentru furnizarea informatiilor?

Pentru debitorii raportati de persoanele declarante, informatiile sunt furnizate neconditionat, in timp ce, pentru clientii - debitori potentiali, accesul persoanelor declarante este conditionat de obtinerea prealabila a acordului clientilor respectivi.

Daca o persoana fizica/juridica a avut in trecut un cu care a fost inregistrata in baza de date a Centralei Riscului de Credit si ulterior l-a achitat integral, mai figureaza in aceasta baza de date?

Da, intrucat achitarea integrala a creditului nu presupune stergerea din baza de date a informatiilor deja raportate pe numele debitorului. Conform prevederilor art. 17 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificarile ulterioare, informatiile vor ramane in baza de date sapte ani de la data inscrierii.

Cine poate consulta informatia din baza de date a Centralei Riscului de Credit si in ce scop?

Persoanele declarante pot consulta baza de date a CRC la deschiderea de cont, la acordarea de , etc. sau pentru monitorizarea comportamentului de plata al debitorilor proprii, in conformitate cu prevederile art. 24 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificarile ulterioare.

Cum pot obtine informatii de la Centrala Riscului de Credit?

Persoanele fizice si persoanele juridice pot obtine informatii numai daca le solicita in nume propriu sau pe numele societatii pe care o reprezinta. Ele trebuie sa trimita prin posta o solicitare scrisa (in original), datata si semnata catre Banca Nationala a Romaniei - Directia Stabilitate Financiara insotita de o copie xerox lizibila dupa buletin/carte de identitate/pasaport (in cazul persoanelor fizice) sau o copie xerox lizibila dupa certificatul de inregistrare al companiei si un document care sa ateste aceasta calitate.

Se poate contesta corectitudinea informatiilor din baza de date a Centralei Riscului de Credit?

Orice persoana raportata poate contesta corectitudinea informatiilor inregistrate in baza de date a CRC pe numele sau, prin intermediul persoanei declarante care i-a remis aceste informatii.

Poate Centrala Riscului de Credit sa modifice/stearga informatiile aferente unui debitor existent in baza de date?

Nu, CRC nu poate modifica sau sterge informatia de risc de inregistrata in baza de date.

Deoarece institutiile de , institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul special, institutiile de plata care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare si institutiile emitente de moneda electronica care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare, in calitate de persoane declarante, raspund pentru veridicitatea si integritatea informatiei de risc de transmise la CRC (art. 34 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificarile ulterioare) numai acestea pot proceda la corectarea sau stergerea informatiilor din baza de date, in situatia in care acestea au fost transmise eronat.

Cine si in ce conditii poate realiza corectarea informatiei inregistrate in baza de date a CRC?

Corectarea erorilor transmise care constituie o raportare anterioara se poate face de catre persoana declaranta, astfel:
 • din initiativa unei persoane recenzate, atunci cand aceasta constata existenta unor date eronate care au fost inregistrate pe numele sau ca urmare a raportarii lor de catre persoana declaranta pe care persoana recenzata a identificat-o ca fiind sursa erorii;
 • din initiativa persoanei declarante, atunci cand aceasta constata existenta unor date eronate inregistrate in baza de date a CRC, ca urmare a raportarii pe care a efectuat-o.
Cine este raspunzator pentru veridicitatea si integralitatea informatiei de risc de si a informatiei despre fraudele cu transmise la CRC?

Persoanele declarante raspund pentru veridicitatea si integralitatea informatiei de risc de si a informatiei despre fraudele cu transmise la CRC.

Informatiile de risc de transmise la si primite de la CRC au caracter confidential?

Da, informatiile sunt confidentiale.

Ce tipuri de rapoarte furnizeaza Centrala Riscului de Credit?

Rapoartele furnizate de CRC sunt raportul "Informatii existente in baza de date a Centralei Riscului de Credit" si raportul "Fraude cu carduri" care contin informatii de risc de , fara a se preciza identitatea institutiilor care au raportat aceste informatii. Petentii, persoane fizice/juridice pot obtine, in urma solicitarii scrise un raport in care sunt specificate informatiile de risc de si denumirea persoanelor declarante care au raportat aceste informatii.

Centrala Riscului de Credit este singura baza de date referitoare la si sume restante provenite din intarzierea sau neplata ratelor unui ?

Alaturi de CRB exista si o baza de date administrata de Biroul de Credit care monitorizeaza informatiile despre creditele acordate persoanelor fizice.

Exista structuri similare Centralei Riscului de Credit in Europa?

Da. In Europa exista Registrul Central al Creditelor in Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Sistemele din aceste tari functioneaza in bancile centrale, in baza unor principii general acceptate pe plan international.

La nivel european se realizeaza schimb de informatii transfrontalier intre sistemele similare Centralei Riscului de Credit?

Da, se realizeaza in baza Memorandumului de intelegere privind schimbul de informatii intre registrele de nationale in vederea transmiterii acestora catre persoanele declarante (MoU).

In prezent, in baza MoU, 9 tari participa la schimbul transfrontalier: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Portugalia, Romania si Spania.

Care sunt "actorii" implicati in acest schimb si cum se realizeaza acesta?

Obiectul acestui schimb il constituie persoanele juridice rezidente in tarile participante care sunt inregistrate in registrele de cu o expunere totala egala cu sau mai mare de 25.000 euro; expunerea se refera numai la suma trasa a creditelor si la suma angajamentelor debitorului de tipul scrisorilor de garantie.

Schimbul transfrontalier de informatii se realizeaza bilateral intre tarile participante prin reteaua de servicii pusa la dispozitie de catre Banca Centrala Europeana si au frecventa lunara, cu exceptia schimbului cu Germania, unde frecventa este trimestriala.

Legat de schimbul transfrontalier de informatii, CRC pune la dispozitia persoanelor declarante si a petentilor persoane juridice raportul "Expunere din schimbul transfrontalier".

Sursa: Bnr.ro (Regulament nr. 2 din 9 ian. 2012)

Ghid credite:
 1. Drepturile consumatorilor de credite
 2. Contractele de credit
 3. Ce este DAE?
 4. Dobanda intr-un contract de credit
 5. Comisioane admise intr-un contract de credit
 6. Sfaturi pentru consumatorii de credite
 7. La Ce sa fim Atenti Cand Contractam un Credit?
 8. Ce este Scoring-ul si ce Rol are in Obtinerea unui Credit?
 9. Totul despre Rambursarea Anticipata a Creditului (Partiala sau Totala)
 10. Comision de rambursare anticipata
 11. Biroul de Credit
 12. Centrala Riscului de Credit (CRC)
 13. Biroul de Credit: Scoringul FICO
 14. Credit Rate egale vs. Rate descrescatoare
Tipuri credite:
 1. Credite de nevoi personale
 2. Credite ipotecare
 3. Credite Prima Casa
 4. Credite auto