Ce este DAE pentru Depozite?
DAE este Dobanda Anuala Reala pe care o obtin deponentii. Aceasta include, pe langa rata dobanzii nominale si celelalte comisioane si taxe asociate, care sunt platite de deponent pe toata durata perioadei depozitului si la scadenta acestuia.

De ce sa calculam DAE la depozite?

Consumatorii s-au obisnuit in ultimii ani sa compare creditele dupa anuala efectiva (DAE) - acelasi lucru se poate face si pentru depozite, intrucat acesta este cel mai util criteriu de a compara ofertele din piata ale bancilor pentru aceasi suma si perioada a depozitului.

Compararea depozitelor se face astfel in mod obiectiv dupa reala (exprimata in procent anual). Prin intermediul acestuia avem o imagine clara asupra celui mai bun din piata in sensul ca stim efectiv cati bani castigam sau pierdem din acest bancar pe care l-am constituit pe o anumita perioada.

Taxele si comisioanele incluse in DAE si care afecteaza castigul din depozite

Desi in prezent exista posibilitatea de a obtine mai multi bani de la banca decat depui, nu trebuie sa uitam de comisioanele care afecteaza potentialul de la finalul perioadei pe care a fost constituit depozitul. Acestea sunt impozitul, comisioanele de cont curent si cele de retragere numerar.

Impozitul pe venitul din dobanda (16%) - conform legislatiei in vigoare venitul din este impozitat de Statul Roman cu 16%. Acesta este retinut de catre banca si ulterior se vireaza catre stat.

Totodata, trebuie sa stim ca atunci cand dorim sa constituim un sau un cont de economii este necesar sa deschidem un cont curent. Nu se poate face o depunere directa in sau contul de economii.

Comisioanele de cont curent sunt cel de deschidere, administrare si inchidere.

Mai multe detalii despre comisioanele practicate de banci gasiti in Comisioane care intra in calcul DAE Depozite

In ceea ce priveste comisionul de retragere numerar, majoritatea bancilor nu percepe acest comision daca banii sunt retrasi la scadenta depozitului, pentru depozitele la termen de cel putin o luna.

Sunt anumite banci care au comision 0 si in urmatoarele zile de la scadenta (3-5 zile).

Totodata exista si banci care taxeaza retragerea numerarului indiferent daca retragi banii din la scadenta sau inainte/dupa. Acestea fie ofera o mai mica, fie taxeaza mai mult retragerea.

Toate bancile taxeaza retragerea de numerar inainte si dupa scadenta depozitului. Mai multe detalii aici: Comisioane care intra in calcul DAE

Ce comisioane aferente depozitelor mai intalnim?

Pe langa comisioanele care intra in DAE, exista si o serie de comisioane aferente depozitelor care nu intra in calculul acesteia:
 • Comision de retrageri numerar neprogramate
 • Comision retrageri numerar (anuntata si neridicata)
Retragerea neprogramata de sume ce depasesc un anumit plafon trebuie anuntata in prealabil cu cateva zile inainte, in functie de termenii si conditiile fiecarei banci. Se penalizeaza atat retragerea neprogramata, cat si neprezentarea la programarea facuta pentru ridicarea sumelor.

Pentru a vedea care sunt comisioanele practicate de bancile din Romania cititi: Comisioane care nu intra in calcul DAE

La ce trebuie sa fim atenti cand comparam mai multe oferte cu ajutorul DAE?
 • moneda
 • perioada: cu cat este mai mare cu atat castigul este mai mare
 • tipul dobanzii: fixa sau variabila
 • capitalizare: se calculeaza la dobanda
 • tipul de beneficiar: bancile ofera dobanzi mai mari si/sau comisioane mai mici anumitor categorii de beneficiari (copii, studenti, pensionari, persoanelor care vireaza salariul/pensia in cont la banca unde este facut depozitul)
Comparati toate Depozitele la Termen oferite de bancile din Romania, in functie de DAE Depozite (Dobanda Reala) si Castig Real depozite pe FinZoom.ro in Sectiunea Economisire, Depozite la Termen

Ghid Depozite la Termen
 1. Ce reprezinta depozitul bancar?
 2. Care sunt diferente intre depozite la vedere si depozite la termen?
 3. In ce moneda economisim?
 4. Care sunt costurile depozitelor?
 5. Cum calculam castigul real pentru un depozit?
 6. Garantarea Depozitelor si Economiilor
 7. DAE (Dobanda Anuala Efectiva) pentru Depozite
 8. Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen