In cazul in care se doreste refinantarea acestui , chiar si cu un comision de rambursare anticipata 0%, posesorul creditului va trebui sa scoata din buzunar bani pentru:
 1. Costul scrisorii de refinantare (este perceputa o taxa pentru emiterea scrisorii de refinantare de catre la care a fost acordat creditul). Desi nu toate bancile percep aceasta taxa exista cazuri in care posesorul creditului trebuie sa achite sume ce pot ajunge si pana la 100 EUR.
 2. Comisionul de analiza a dosarului. Exista inca banci care solicita o taxa inainte de acordarea propriu - zisa a creditului. Valoarea comisionului poate ajunge pana la 600 RON in functie de aleasa. Ramane de vazut daca va mai exista si sub ce forma acest comision in urma publicarii OUG 50/2010.
 3. Comisionul de acordare al noului credit . Poate varia intre 0% (insa in acest caz institutia financiara percepe comisioane lunare) si 2,5% (1.250 EUR).
 4. Evaluarea imobilului (aceasta se va face pentru a putea calcula daca imobilul constituie in continuare o garantie suficienta in cazul in care refinantarea se va face in favoarea aceleiasi banci, iar in cazul in care refinantarea se va face pentru o alta pentru a stabili daca valoarea imobilului se incadreaza in gradul de acoperire cu garantii al creditului, solicitat de noua banca). Costurile evaluarii se variaza in jurul sumelor de 300 - 400 RON pentru apartamente (pot exista oferte sau promotii prin intermediul carora institutia financiara acopera aceste costuri).
 5. Costuri notariale cu instituirea ipotecii in favoarea noii banci. Valoarea acestora este in jurul sumei de 1.500 RON.
 6. Costurile cu asigurarea (in cazul in care acesta este solicitata de banca si nu este inclusa in costul creditului). Difera in functie de proprietate si asigurator.
 7. In cazul creditelor ipotecare exista o suplimentara: in ce masura, imobilul cu care s-a garantat creditul initial ar mai putea sau nu in prezent sa acopere sodul refinantat. Este greu de crezut ca, in conditiile in care preturile din piata imobiliara au scazut cu cel putin 50%, mai este posibila garantarea unui sold destul de similar creditului initial luat. Intr-o astfel de situatie, cred ca foarte putini detin o a doua proprietate (sau cunosc pe cineva dispus sa faca acest lucru in favoarea lor) cu care sa completeze garantia minima solicitata de in prezent.
Ghid Credite ipotecare
 1. Definitie Credit Ipotecar 
 2. Tipuri de Credite Garantate cu Ipoteca 
 3. Care sunt diferentele intre creditul imobiliar si creditul ipotecar? 
 4. Care sunt criteriile pentru alegerea creditului imobiliar? 
 5. In ce moneda este recomandat sa iau un imobiliar? 
 6. Despre refinantarea creditelor imobiliare 
 7. Despre Darea in plata
Ghid credite:
 1. Drepturile consumatorilor de credite
 2. Contractele de credit
 3. Ce este DAE?
 4. Dobanda intr-un contract de credit
 5. Comisioane admise intr-un contract de credit
 6. Sfaturi pentru consumatorii de credite
 7. La Ce sa fim Atenti Cand Contractam un Credit?
 8. Ce este Scoring-ul si ce Rol are in Obtinerea unui Credit?
 9. Totul despre Rambursarea Anticipata a Creditului (Partiala sau Totala)
 10. Comision de rambursare anticipata
 11. Biroul de Credit
 12. Centrala Riscului de Credit (CRC)
 13. Biroul de Credit: Scoringul FICO
 14. Credit Rate egale vs. Rate descrescatoare