Si de (sau "cardul de cumparaturi") si overdraft-ul (sau "descoperitul de cont") ofera clientului o linie de creditare (in cuantumul a 3 pana la 6 salarii lunare) de care se poate folosi pentru perioade scurte de timp. Banii sunt disponibili in cont permanent si pot fi utilizati sau nu de catre beneficiar, in functie de nevoile acestuia (nu exista o taxa propriu-zisa de neutilizare a liniei de credit).

Cardul de este un produs cu totul independent (desi presupune deschiderea unui cont curent). Overdraft-ul este un produs atasat cardului de debit ("cardului de salariu") care este, la randul lui, atasat unui cont curent deja existent.

Overdraft-ul, de cele mai multe ori, este negociat si vandut direct companiilor pentru angajatii acestora din urma. Sunt totusi banci care acorda overdraft si la solicitarea Angajatului (in conditiile in care acesta isi ia salariul sau are un cont curent deshis la banca respectiva) DACA Angajatorul isi da acordul in scris.

Cardul de este un produs solicitat de client si, in afara de informatiile solicitate de banca (inclusiv despre compania la care lucreaza consumatorul), Angajatorul nu trebuie sa isi dea acordul pentru obtinerea liniei de creditare (spre deosebire de overdraft).

Overdraft-ul ofera urmatoarele avantaje (comparativ cu un de credit): negocierile dobanzilor se poarta de catre Angajator pentru toti Angajatii (de cele mai multe ori) si astfel se obtin"dobanzi preferentiale" (mai mici decat cele standard), dobanzile sunt mai mici decat cele percepute pentru cardurile de , comisioane de retragere numerar mai mici (in cazul in care aveti nevoie de cash), lipsa comisioanelor de administrare suplimentare (oricum se plateau pentru contul curent si de debit deja existente), nu exista obligativitatea unor depuneri minime lunare (desi sunt recomandate pentru acoperirea descoperitului de cont cat mai repede), virarea salariului acopera (cel putin partial) datoria creata prin folosirea overdraft-ului (mai putine drumuri la banca).

In cazul overdraft-ului, este calculata zilnic la sodul creditului. Astfel, daca ati ramas fara bani pana la urmatorul (sau sunteti platit cu intarziere), va puteti folosi de overdraft iar, odata cu virarea salariului - cateva zile/saptamani mai tarziu, creditul folosit va fi acoperit (cu conditia ca suma folosita sa nu depaseasca valoarea salariului) si puteti stinge datoria sau o prelungiti pana la urmatorul . Sfatul Analistilor FinZoom.ro este sa NU rostogoliti datoria pentru o perioada prea lunga pentru ca veti plati destul de mult pentru sume destul de mici.

Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft