Sumele economisite in depozite, conturi de economii si conturi curente (sume depuse si sume acumulate din dobanzi), in valoare de maximum 100.000 euro pe deponent, pe banca, sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

In caz de faliment al unei banci, BNR anunta oficial si notifica FGDB cu privire la indisponibilizarea depozitelor la banca respectiva, iar FGDB declanseaza public procedura de plata a compensatiilor.

Plata compensatiilor se va face prin intermediul unei banci (al carui nume va fi anuntat de FGDB), fie in numerar (la ghiseu, in baza cartii de identitate a deponentului), fie prin transfer bancar, iar deponentii nu suporta nicio taxa sau comision pentru obtinerea acestor compensatii.

Compensatia va cuprinde suma depozitelor, la care se adauga pana la data falimentului, din care se scad eventualele datoriile catre banca (comisioane, impozitul pe dobanda).

Conform FGDB plata compensatiei se face in moneda nationala – leu – indiferent de moneda depozitului / depozitelor si compensatia nu poate fi mai mare de 100.000 euro pe persoana, echivalent in lei (la cursul BNR din ziua declararii falimentului) indiferent de moneda in care a fost constituit depozitul (conform OG 39/1996, art 18(1)).

Citeste si: Banca Nationala a Romaniei modifica temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor

Pe 1 iulie 2015, Guvernul a aprobat doua proiecte de lege prin care se transpun in legislatia romaneasca prevederile Directivei 2014/49/UE a Parlamentului European privind schemele de garantare a depozitelor.

Conform celor 2 proiecte:
 • Termenul de plata a compensatiilor catre deponenti va fi redus de la 20 la 7 zile lucratoare;
 • Depozitele constituite la sucursalele bancilor straine din Romania vor fi garantate de schemele de garantare din Romania, nu ca pana acum de cele din tara de origine;
 • Suma garantata de 100.000 euro/persoana/banca ramane neschimbata;
 • Schemele de garantare a depozitelor pot fi publice sau private;
 • Are loc largirea sferei de produse si de deponenti care beneficiaza de garantare, fara a mai fi excluse de la garantare depozitele intreprinderilor (altele decat microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii) si nici cele apartinand persoanelor desemnate in calitate de administratori, directori;
 • In cazul schemelor de garantare a depozitelor administrate privat, care ar putea sa se constituie in baza noului cadru legislativ, Banca Nationala a Romaniei va indeplini functia de autoritate desemnata cu supravegherea.
Ghid Depozite la Termen
 1. Ce reprezinta depozitul bancar?
 2. Care sunt diferente intre depozite la vedere si depozite la termen?
 3. In ce moneda economisim?
 4. Care sunt costurile depozitelor?
 5. Cum calculam castigul real pentru un depozit?
 6. Garantarea Depozitelor si Economiilor
 7. DAE (Dobanda Anuala Efectiva) pentru Depozite
 8. Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen