Intrebari si raspunsuri despre titluri de stat

1. Unde sunt titlurile mele dupa subscriere?

In cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de financiare, printr-o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

2. Ce se intampla dupa ce oferta s-a inchis?

In cazul in care detinatorul doreste sa pastreze titlurile de stat, el are doua optiuni :
  • Va primi cuponul anual si la maturitate principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de financiare
  • Poate deschide un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestari servicii de financiare si poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont. In acest caz detinatorul are titlurile de stat in contul de in care va primi cuponul anual si la maturitate principalul.
In cazul in care detinatorul vrea sa vanda sau sa cumpere alte titluri, trebuie sa deschida un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

3. Cum poate o banca sau un intermediar sa ma ajute?

Intermediarii sunt societati de servicii de financiare sau institutii de , autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Principalul serviciu oferit de astfel de institutii este de a intermedia tranzactiile de vanzare si cumparare pe (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de , analize si recomandari legate de pietele financiare si instrumente, accesul la platformele de tranzactionare on-line.

4. Pot sa cumpar sau sa vand titlurile de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie sa aiba un cont deschis la o banca sau intermediar. Oricine detinator poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB. Lista bancilor si a intermediarilor este disponibila pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzactionare la BVB de luni pana vineri in intervalul 09:30 si 18:10, sub simbolul R1808A.

5. Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?

Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolul R1808A in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala.6. Cum este stabilit pretul unui titlu de stat?

Pretul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependent de conditiile pietei. Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret la care se adauga acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei – 9 august 2016 - stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei si a volumului ordinului respectiv.

7. In cat timp primesc banii dupa efectuarea unei tranzactii?

In cazul in care tranzactia se realizeaza luni, schimbul intre bani si titluri dureaza 2 zile lucratoare. Astfel, banii vor fi disponibili in contul de tranzactionare miercuri.

8. Ce alte instrumente de sunt disponibile la Bursa de Valori Bucuresti?

Pe langa titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti se poate investi si in alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire. Astfel de instrumente sunt: titluri, mutuale, actiuni si produse structurate, enumerate crescator in functie de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai inalt de risc. Cele mai tranzactionate instrumente la BVB sunt actiunile emise de companii romanesti sau straine. Actiunile reprezinta unitati de proprietate intr-o companie. Titlurile sunt unitati de acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt de bazate pe un indice de piata si investesc in cosul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Produsele structurate sunt intrumente mai complexe care au la baza un alt instrument financiar (de ex. actiuni), un indice bursier sau valutar, o rata a dobanzii, o marfa, cosuri ori combinatii formate din aceste instrumente sau valori.

Sursa: BVB