Legea Darii in Plata a fost promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial pe 28 aprilie 2016.

Ce este Darea in Plata?

Inchiderea creditului de la banca / IFN (stingerea restului de datorie), prin renuntarea la locuinta cu care s-a garantat creditul.

Cine poate beneficia de Darea in Plata?
 • Legea se va aplica exclusiv creditelor cu destinatie de locuit (imobiliare, ipotecare, de cu ipoteca), cat si terenurilor achizitionate in acest scop (pentru constructia unei locuinte)
 • Pot fi date in plata de maxim de 250.000 euro (valoarea creditului la momentul acordarii)
 • Consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiunii in legatura cu creditul care face obiectul darii in plata
Pe langa aceste conditionari, legea se aplica si consumatorilor care sunt deja executati silit si mai au de platit o diferenta catre banca sau IFN (deoarece prin vanzarea imobilului ipotecat, nu s-a stins intreaga datorie).

Atentie! Legea Darii in Plata nu se aplica si Programului Prima Casa

Darea in plata este avantajoasa pentru:
 • Datornicii care sunt deja executati silit (care au pierdut deja casa, dar inca mai aveau de platit bancii diferenta intre pretul cu care a fost vanduta locuinta si creditul datorat) – darea in plata se solicita in instanta
 • Datornicii care au inregistrat restante si care nu se mai pot redresa financiar
 • Datornicii care vor sa negocieze cu banca o stergere de datorie (sold mai mic la credit) si/sau costuri mai mici
 • Datornicii pentru care valoarea locuintei este mai mica decat valoarea datoriei (insa isi asuma pierderea de avans si platite pana in acel moment). In schimb isi protejeaza venitul si averea prin darea in plata a acelei locuinte (fiindca banca nu mai poate sa le execute si pe celelalte)
Dezavantaje:
 • daca a fost garantat creditul cu mai multe imobile, toate acestea vor fi date in plata
 • debitorul/consumatorul pierde avansul si ratele platite pana in acel moment, precum si eventualele imbunatatiri aduse proprietatii
 • debitorul suporta costurile notariale cu darea in plata
Nu iti mai poti plati ratele? Afla ce pasi ai de urmat.

Dupa 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica din 13 mai 2016, consumatorii care nu mai pot achita rata, pot notifica banca de acest lucru.

Etapele ce trebuie sa le parcurga un client au fost specificate de initiatorul legii, Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook: "Legea nu are nevoie de norme de aplicare, ca atare peste 15 zile puteti notifica bancile ca nu mai puteti plati rata si asteptati 30 de zile sa va cheme banca la negocieri. Daca nu se intampla asta, mergeti la un notar si transferati in proprietatea bancii imobilul ipotecat si s-a terminat cu orice datorie pe care o aveti la banca!"

Conform art. 11, prezenta lege se aplica atat contractelor de aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data.

Sfat FinZoom.ro

Daca vreti sa va pastrati locuinta, incercati mai intai sa negociati cu banca: trimiteti o notificare bancii, in scris (la care cereti numar de inregsitrare) si asteptati sa va raspunda banca (in maxim 30 zile). Daca solutia oferita de banca nu va multumeste, apelati la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor (CSALB) - numar 021 9414, unde un conciliator independent va poate ajuta sa solutionati disputa cu banca gratuit si in maxim 90 zile.
Detalii puteti gasi in articolul: Afla cum poti rezolva gratuit orice problema cu banca.

Conform Art. 5 din legea 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, clientul trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
 1. Consumatorul va transmite creditorului (banca) prin intermediul unui executor judecatoresc, avocat sau notar public o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de ipotecar;
 2. Notificarea trebuie sa cuprinda si stabilirea unui interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantul legal sau conventional al institutiei de sa se prezinte la un notar public propus de debitor in vederea incheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a debitorului (consumatorului), principal, dobanzi, penalitati, izvorand din contractul de ipotecar, in conformitate cu dispozitiile prezentei legi.
 3. Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 30 zile libere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor (banca, IFN), precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.
 4. Cu cel putin 3 zile libere inainte de prima zi de convocare la notarul public, partile transmit acestuia informatiile si inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata.
 5. Toate costurile notariale si, dupa caz, ale executorului judecatoresc sau ale avocatului, se suporta de catre debitor (consumator).
Conform art. 6 alin. (1), de la data primirii de catre banca a notificarii transmise de client, se suspenda dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor personali sau ipotecari.

Ce poate face banca?

Conform informatiilor stipulate in lege, la art. 7 alin.(1) se mentioneaza ca in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii emise, creditorul poate contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate a procedurii.

Cererea se judeca in pocedura de urgenta, cu citarea partilor, de judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza consumatorul.

Apelul impotriva hotararii pronuntate se depune de partea interesata in termen de 15 zile lucratoare de la comunicare si se judeca cu celeritate.

Pana la solutionarea definitiva a contestatiei formulate de creditor se mentine suspendarea oricarei plati catre acesta, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoanele care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului.

In situatia in care se admite contestatia formulata de creditor, partile vor fi puse in situatia anterioara indeplinirii demersurilor prevazute de prezenta lege.

In termen de 10 zile de la data respingerii definitive a contestatiei, creditorul are obligatia sa se prezinte, in conformitate cu notificarea prealabila a debitorului, la notarul public indicat in cuprinsul acesteia.

Ce se intampla daca banca nu se conformeaza dispozitiilor prevazute de lege?

Art. 8 prevede ca in acest caz, debitorul poate cere instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de ipotecar si sa se transmita dreptul de proprietate catre creditor.

Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.

Citeste aici: Legea 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (format pdf) sau aici (link extern).

Ghid Credite ipotecare
 1. Definitie Credit Ipotecar 
 2. Tipuri de Credite Garantate cu Ipoteca 
 3. Care sunt diferentele intre creditul imobiliar si creditul ipotecar? 
 4. Care sunt criteriile pentru alegerea creditului imobiliar? 
 5. In ce moneda este recomandat sa iau un imobiliar? 
 6. Despre refinantarea creditelor imobiliare 
 7. Despre Darea in plata
Ghid credite:
 1. Drepturile consumatorilor de credite
 2. Contractele de credit
 3. Ce este DAE?
 4. Dobanda intr-un contract de credit
 5. Comisioane admise intr-un contract de credit
 6. Sfaturi pentru consumatorii de credite
 7. La Ce sa fim Atenti Cand Contractam un Credit?
 8. Ce este Scoring-ul si ce Rol are in Obtinerea unui Credit?
 9. Totul despre Rambursarea Anticipata a Creditului (Partiala sau Totala)
 10. Comision de rambursare anticipata
 11. Biroul de Credit
 12. Centrala Riscului de Credit (CRC)
 13. Biroul de Credit: Scoringul FICO
 14. Credit Rate egale vs. Rate descrescatoare