La contractarea unui , trebuie sa aveti in vedere in ce moneda aveti veniturile (salariul, venituri din chirii, dividende, venituri din strainatate etc) pentru a lua cea mai buna decizie. Pentru un in valuta, rambursarea creditului se face in aceeasi moneda, iar daca veniturile sunt in RON trebuie sa faceti lunar schimb valutar.

Deprecierea monedei nationale pune in dificultate romanii care au achizitionat credite in euro si franci elvetieni, motiv pentru care in prezent multi iau in considerare schimbarea monedei finantarii pentru a se proteja de riscul valutar asumat acum cativa ani atunci cand au decis sa se indatoreze intr-o alta moneda decat cea in care obtin venituri.

Dezavantajul principal al unei astfel de alegeri este tocmai faptul ca in prezent echivalentul in lei al creditului ramas de rambursat (numit si sold sau principal) este foarte mare. A schimba moneda creditului intr-o perioada in care leul este la "minime istorice" ar insemna sa marcheze, prin conversie valutara, intreaga pierdere de teren a leului in fata celorlalte valute din acesti ani. Practic, vom refinanta in prezent o suma in lei mai mare decat echivalentul in RON a creditului initial obtinut (luand in considerare cursul de la acel moment).

Pe langa aceasta , se mai adauga si documentele necesare si costurile achizitiei unui nou (asa cum este si refinantarea). In plus, trebuie luat in considerare acceptarea pierderii dobanzilor si comisioanelor deja achitate in contul creditului initial.

Ghid Credite ipotecare
 1. Definitie Credit Ipotecar 
 2. Tipuri de Credite Garantate cu Ipoteca 
 3. Care sunt diferentele intre creditul imobiliar si creditul ipotecar? 
 4. Care sunt criteriile pentru alegerea creditului imobiliar? 
 5. In ce moneda este recomandat sa iau un imobiliar? 
 6. Despre refinantarea creditelor imobiliare 
 7. Despre Darea in plata
Ghid credite:
 1. Drepturile consumatorilor de credite
 2. Contractele de credit
 3. Ce este DAE?
 4. Dobanda intr-un contract de credit
 5. Comisioane admise intr-un contract de credit
 6. Sfaturi pentru consumatorii de credite
 7. La Ce sa fim Atenti Cand Contractam un Credit?
 8. Ce este Scoring-ul si ce Rol are in Obtinerea unui Credit?
 9. Totul despre Rambursarea Anticipata a Creditului (Partiala sau Totala)
 10. Comision de rambursare anticipata
 11. Biroul de Credit
 12. Centrala Riscului de Credit (CRC)
 13. Biroul de Credit: Scoringul FICO
 14. Credit Rate egale vs. Rate descrescatoare