Vine o vreme cand ne gandim la ziua in care vom ajunge sa traim din pensii si cautam raspunsuri despre stagiul de cotizare, varsta de pensionare, cuantumul pensiei…

Ce trebuie sa stim pentru a ne asigura un venit rezonabil pentru atunci cand vom depana amintiri?

In Romania exista mai multe feluri de pensii, respectiv: pensii de stat, pensii administrate privat si pensii facultative, acestea fiind reglementate de urmatoarele legi:
 • Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (pilon I)
 • Legea nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat (pilon II)
 • Legea 204/2006 privind pensiile facultative (pilon III)
Sistemul public de pensii este obligatoriu si se adreseaza tuturor celor care indeplinesc conditiile de asigurare.

Stagiul de cotizare

Conform definitiei din lege stagiul de cotizare reprezinta "perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declarative individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii".

Importanta stagiului de cotizare rezida din faptul ca de realizarea acestuia depinde obtinerea pensiei si cuantumul acesteia.

In Romania varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se va realize printr-o crestere graduala conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea 263/2010, astfel:
 • Varsta standard de pensionare creste pentru barbati de la 64 la 65 de ani in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, iar pentru femei de la 59 la 63 de ani in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
 • Stagiul minim de cotizare creste de la 13 la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015.
Cotizez ... sunt asigurat

Cotele de contributii de asigurari sociale pentru sistemul public de pensii sunt:
 • 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributiile individuale si 15,8% pentru contributia datorata de angajator
 • 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator
 • 36,3% pentru conditii speciale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator
Legea mai stabileste ca in cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota aferenta fondurilor de pensii administrate privat (5,1 % in 2016)

Casa Nationala de Pensii Publice si casele de pensii teritoriale sunt cele care detin informatii privind evidenta asiguratilor in sistemul public de pensii.

Si tu poti afla cand iesi la pensie

Casa Nationala de Pensii Publice, printr-un serviciu electronic, ofera posibilitatea oricarei persoane interesate de a obtine online informatii cu privire la stagiul propriu de cotizare sau cati ani mai are pana cand va putea iesi la pensie cu ajutorul aplicatiei "Cand ma pot pensiona".

Ce trebuie sa stii despre contributia la fondurile de pensii administrate privat

Participantii la sistemul de pensii administrate privat sunt:
 • persoanele de pana in 35 de ani, care sunt asigurate in sistemul de pensii publice sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrate privat Pilon II (Pensia Obligatorie)
 • optional pot adera si persoanele cu varstaintre 35 si 45 de ani
Contributiile sunt definite.

Contributia la acest fondul de pensii:
 • este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii
 • se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, impreuna si in aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare
 • se constituie si se vireaza impreuna si in aceleasi conditii stabilite prin Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contributia individuala de asigurari sociale.
 • baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii administrate privat sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale
In prezent contributia la asigurari sociale (CAS) este 10,5% din salariul brut,iar contributia pentru pensiile private obligatorii este de 5,1% din salariul brut (care sunt redirectionati catre fondul de pensii private obligatorii).

Atentie!

Persoanele care adera la sistemul privat de pensii isi pot alege fondul de pensii administrate privat prin semnarea unui act individual de aderare.

In situatia in care in termen de 4 luni de la aderare (data inregistrarii la institutia de evidenta cu contributii de asigurari sociale) participantul nu isi exprima optiunea pentru un anumit fond de pensii, repatizarea se face aleatoriu catre un fond de pensii administrate privat (articolul 33 din legea 411/2004).

Cum aflu contributiile pentru acest fond de pensii?

Conform prevederilor legii 411/2004 institutia de evidenta este obligata sa notifice in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea in Registrul participantilor, fiecarui administrator, datele de identificare ale persoanelor repartizate aleatoriu, iar administratorul fondului de pensii unde a fost repartizat participantul este obligat sa informeze in scris, in termen de 30 de zile de la notificare, denumirea fondului de pensii administrat privat si administratorul acestuia.

Daca nu ati primit o scrisoare in care sa fiti informat despre fondul de pensii la care ati fost repartizat va sfatuim sa inaintati o adresa catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSP) prin care sa solicitati identificarea si comunicarea fondului la care ati fost inscris.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat o aplicatie, disponibila pe www.asfromania.ro, prin intermediul careia participantii in cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati.

Citeste si: CONSUMATORII POT SOLICITA ONLINE DENUMIREA FONDULUI DE PENSII PRIVAT LA CARE SUNT ALOCATI

In cazul fondurilor de pensii administrate privat – Pilon II puteti urmari evolutia contributiilor cu ajutorul contului on-line pus la dispozitie de administratorul fondului de pensii ales.

Ce se stie despre pensiile facultative?
 • contributia pentru un fond de pensii facultative este maxim 15% din venitul net al contribuabilului
 • aderarea este facultativa
 • sunt conturi individuale
Vreau o pensie mai mare, ce este de facut?

In cazul in care decideti sa cotizati la pilonul III (Pensie facultativa), la semnarea actului individual de aderare (contract) veti primi informatii despre drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii facultative si despre riscurile financiare si tehnice posibile.

Pentru a va informa despre activul personal detinut la fondul de pensii facultative va puteti adresa administratorului, acesta fiind singurul in masura sa ofere informatii corecte si complete.

 1. Ghid pensii
  1. Tipuri de pensii
  2. Sistemul actual
  3. Legislatia in vigoare
  4. Performanta fondurilor de pensii
  5. Sfaturi
 2. Ghid pensii private
  1. Pensia privata
  2. Criterii de alegere a fondului de pensii private
  3. Functionarea pensiilor private
 3. Pilonul II (Pensia privata obligatorie)
  1. Despre pilonul II
  2. Aderarea la un fond de pensii administrate privat
  3. Conditii de aderare
  4. Pierderea dreptului de e beneficia de pensie
  5. Beneficiile unei pensii private
  6. Contributia la fondul de pensii conform legii 411/2004
  7. Neachitarea contributiei
  8. Garantarea contributiilor efectuate
  9. Constituirea comisonului de administrare
  10. Drepturi
  11. Transferul la un alt fond
  12. Cati BANI am strans in contul de pensie obligatorie si cat va fi pensia in Pilon II?
 4. Pilonul III (Pensia privata facultativa)
 5. Pensii: Afla unde ai cotizat