Desi este modalitatea cea mai putin recomandabila de a folosi un de , in cazul in care nu ai de ales, trebuie sa stii cateva lucruri despre retragerea de numerar de la ATM.

In primul rand, ce este un ATM (Automatic Teller Machine)? In Romania este cunoscut sub denumirea de "Bancomat" sau, mai putin frecvent, "Terminal Automat". Cel mai adesea in gasiti in imediata apropiere a sucursalelor bancare, dar, mai nou, si in centrele comerciale (hypermarket-uri, mall-uri etc.) sau chiar in zone de maxima circulatie (de exemplu, la metrou, in gara sau in cladirile universitare).

La un ATM, pe langa retragerea de numerar, in functie de banca la care ai contul deschis, mai poti face si alte operatiuni: interogare de sold, plata facturilor lunare, depunere de numerar sau chiar transferuri bancare. Important este sa stii ca toate aceste activitati te costa. Fiecare banca are propriile comisioane pe care le gasesti intr-un document numit "Tarife si Comsioane".

In functie de banca sau IFN-ul de la care ai de si in functie de tipul cardului, pentru aceleasi operatiuni, este posibil sa ai costuri diferite. De asemenea, trebuie sa stii ca acestea sunt modificate periodic, prin urmare, la fiecare 3 luni verifica stadiul acestor costuri.

Cum Folosesti un ATM?

Pentru a retrage bani de la ATM, vei avea doar cateva lucruri de facut:
 • Introduci in fanta aparatului unde este indicat ca intra (de obicei in partea dreapta-sus);
 • Selectezi limba dintre cele afisate pe ecran;
 • Introduci codul PIN;
 • Selectezi tipul operatiunii (retragere numerar);
 • Selectezi sau tastezi suma dorita;
 • Ridici , banii si chitanta si te asiguri ca ecranul revine la imaginea initiala (ceea ce asigura inchiderea sesiunii deschise de tine).

Sfaturi Legate de Securitatea ATM-ului

In ultima perioada presa a scris despre mai multe incercari ale infractorilor din Romania de a se folosi de ATM-uri pentru a fura banii clientilor de buna credinta.
 • Verifica daca tastatura este fixa si nu prezinta niciun semn de interventie/inlocuire/adaugire;
 • Verifica daca fanta unde se introduce prezinta vreun semn neobisnuit (fire, folii de plastic sau alte elemente suspecte);
 • Nu folosi bancomatele din scarile de bloc (nicio banca nu ar instala intr-un astfel de loc un bancomat);
 • Atunci cand intoduci codul PIN, acopera cu cealalta palma tastatura si asigura-te ca nimeni din jurul tau nu poate vedea ce numere ai tastat;
 • Daca iti este blocat in aparat (indiferent de circumstante), contacteaza urgent banca si anunta incidentul;
 • Asigura-te ca ai recuperate card-ul, banii si chitanta inainte de a pleca de langa ATM;
 • Daca ai intrebari sau intampini dificultati in folosirea ATM-ului mergi la banca si lamureste-te; daca cineva de langa tine se ofera sa te ajute sa folosesti ATM-ul, refuza drastic si cere-i sa plece imediat de langa tine; daca refuza, suna la Politie (112);
 • Daca cineva, indiferent de motiv si pozitie, iti cere PIN-ul, refuza; niciun angajat de buna-credinta dintr-o banca nu iti va cere codul PIN.
Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft