Securitatea cardurilor este asigurata prin:
 • Banda magnetica
 • Cod PIN
 • Cip (chip)
 • Limite de tranzactionare
In domeniul bancar, pentru securizarea operatiunilor efectuate, cardurile sunt prevazute cu banda magnetica, in care este inregistrata informatia cu privire la numarul de identificare, codul de acces, cont si alte date numerice.

Pentru a preveni cazurile in care informatiile de pe banda magnetica sunt copiate, tot mai multe banci au lansat cardurile cu cip incorporat. Aceste ofera noi tipuri de servicii si de plata, dar mai ales mai multa securitate, fiind foarte greu de falsificat. De asemenea, cardurile cu CIP ofera o viteza de tranzactionare mult mai mare pentru operatiunile efectuate pe internet.

In acest moment, multe dintre bancile din Romania emit atat traditionale, cu banda magnetica cat si cu CIP. Totusi, datorita incompatibilitatilor retelei de terminale, in prezent cardurile cu CIP au si banda magnetica.

Ce este codul PIN si cand se fac platile sau retragerile de numerar?
 • PIN - cod personal de identificare (format din 4 cifre)
 • Platile sau retragerile de numerar se fac numai dupa introducerea acestui cod.
Atentie! In cazul in care acest cod este introdus gresit de 3 ori consecutiv, se va bloca. Astfel, esti protejat daca cineva ti-a furat .

Afla mai multe din ghidul: Ce este Codul PIN?

Care sunt avantajele utilizarii tranzactiilor cu cip (chip) si PIN?
 • siguranta (ajuta la prevenirea utilizarii neautorizate a unui furat sau pierdut)
 • rapiditate
 • arie de utilizare extinsa
 • flexibilitate

De ce se stabilesc limitele de tranzactii zilnice pentru tranzactii si care sunt acestea?

Bancile stabilesc anumite limite in utilizarea cardurilor pentru prevenirea si limitarea situatiilor in care pot aparea evenimente neprevazute, cum ar fi frauda. Astfel, daca o alta persoana care a furat stie PIN-ul aceasta nu va putea retrage toti banii de pe .

Institutiile financiare stabilesc care sunt limitele zilnice pentru retragerile de numerar de la bancomat, de la ghiseul bancii emitente sau al altor banci precum si in strainatate, dar si numarul maxim de operatiuni permise pentru fiecare zi.

De ce sa folosesc mai mult pentru la comercianti?

In primul rand pentru siguranta tuturor tranzactiilor (nu mai esti nevoit sa circuli cu bani cash la tine) si pentru alte beneficii precum: Securitate, 0 comision la plata cu (versus comisioane de retragere bani de la bancomat) si rapiditatea tranzactiei.

Sfaturi Securitatea cardurilor de debit
 • Nu dezvalui nimanui codul PIN si fii foarte atent atunci cand introduci codul PIN la un ATM sau POS
 • Nu pastra codul PIN alaturi de card
 • Anunta banca pentru orice suspiciune legata de tau inclusiv pentru furt/pierdere
 • Nu furniza informatii confidentiale prin telefon sau e-mail deoarece bancile nu solicita astfel de informatii prin aceste mijloace de comunicare
 • Achizitioneaza numai de la furnizorii de incredere
 • Semneaza-ti pe banda speciala de pe verso pentru a le oferi comerciantilor sansa de a verifica semnatura celui care achita cumparaturile cu acel si, la o eventuala sesizare a unei plati neautorizate, sa se poata compara semnatura de pe bon cu cea de pe verso-ul cardului si a putea astfel demonstra frauda comisa impotriva ta;
 • Nu te ingrijora daca pentru tau nu este necesara semnatura sau daca unii dintre comercianti, datorita sistemului de operare, nu-ti vor cere semnatura; inseamna ca securitatea platilor tale este asigurata printr-o alta modalitate si banii tai sunt in siguranta;
 • Daca platesti cu la restaurant, nu incredinta ospatarului, ci insoteste-l pentru a efectua plata personal, tinand in permanenta in mana sau sub stricta supraveghere;
 • Pastreaza toate chitantele emise in urma utilizarii cardului pentru macar o luna; la sfarsitul fiecarei luni verifica extrasul de cont (ideal prin folosirea internet banking-ului) cu chitantele pastrate si, daca sumele, magazinele si datele corespund, inseamna ca totul e ok; daca observi cea mai mica neconcordanta, anunta imediat banca sau IFN-ul de la care ai si afla exact ce s-a intamplat; in astfel de situatii, chitantele te vor ajuta sa demonstrezi frauda;
 • Salveaza in memoria telefonului mobil numarul de pe spatele cardului tau si foloseste-l pentru orice problema intampini cu privire la tau: ai uitat codul PIN, ai pierdut , ai nevoie de informatii despre tau, codul PIN n-a fost acceptat, ti s-a spus ca ai insuficiente desi tu stiai ca ar trebui sa ai suficienti bani etc.

Ghid Carduri
 1. Ce este Codul PIN?
 2. Cat de sigur este contactless?
 3. Plati pe Internet
 4. Frauda – Phising. Skimming.
 5. Retragere de Numerar de la ATM
 6. Comisionul interbancar
Ghid Carduri de Debit
 1. Carduri de Debit – Caracteristici generale
 2. Ce este overdraftul (descoperit de cont)?
 3. Securitatea Cardurilor de Debit
Ghid Carduri de Credit
 1. Ce este de ?
 2. Cum alegem de ?
 3. Ce este perioada de gratie
 4. Despre Costurile Cardurilor de Credit
 5. Despre Rambursarea Minima
 6. Avantajele Platilor Facute Direct prin POS
 7. Cum faci Cumparaturi pe Internet?
 8. Diferenta dintre Carduri de Credit si Overdraft