Download-ul (descarcarea de date) este reprezentat de primirea de date din partea unui sistem de la distanta (server, site, e-mail) sau alte sisteme asemanatoare. Ex. Descarcarea unei fotografii, sau a unui video pe telefonul mobil.

Upload-ul (incarcarea de date) este reprezentat de transmiterea datelor catre un server de la distanta. Ex. incarcarea unui fisier pe e-mail

Viteza de transfer este reprezentata de raportul dintre cantitatea de date transmisa si perioada de timp necesara transmisiei.

Unitatea de masura pentru viteza de transfer este: bit pe secunda (bps). In internet este important sa se cunoasca viteza maxima, iar furnizorii de servicii internet prezinta viteza de transfer in kbps (kilobit pe secunda = 103 bps), Mbps (megabit pe secunda = 106 bps) sau Gbps (gigabit pe secunda = 109 bps).

GPRS (General Packet Radio Service) este un serviciu radio pentru comunicatiile mobile de date, si permite utilizatorilor de terminale GSM sa utilizeze internetul.

Serviciile 3G permit transferarea simultana de informatii, voce si non-voce (transfer de date, sms, e-mail, pagini web).

Serviciul 4G este cea mai noua generatie a tehnologiei comunicatiilor mobile, practic este o dezvoltarea a serviciului anterior 3G, insa aceasta tehnologie a adus o serie de schimbari importante pentru utilizatori.

Cele mai multe schimbari constau in viteza mai mare de transfer, calitatea audio si video este imbunatatita (foarte bun in realizarea apelurilor video).

Viteze de trafic 4G - operatori


Telekom
RDS-RCS
Orange
Vodafone
Viteza de download
150 Mbps 150 Mbps 150 Mbps 150 Mbps
Viteza de upload 50 Mbps - 50 Mbps 75 Mbps

Viteze de trafic 3G - operatori


Telekom
RDS-RCS
Orange Vodafone
Viteza de download
21,6 Mbps 21,6 Mbps 43,2 Mbps 43,2 Mbps
Viteza de upload 5,76 Mbps - 5,76 Mbps -

Ghid Internet

  1. Ce este Internetul? Termeni si Tipuri de Conexiuni
  2. Trafic de Internet